Öymen: ABD Rumları heveslendiriyor


Öymen: ABD Rumları heveslendiriyor

Doğu Akdeniz• 

01:00

Emekli Büyükelçi Onur Öymen, ABD'nin silah ambargosunu kaldırarak ve askeri tahsisat vererek Rumları Türkiye'ye karşı güç kullanma yoluna itebileceğini söyledi

Öymen: ABD Rumları heveslendiriyor

AYDINLIK / ANKARA 

Emekli Büyükelçi Onur Öymen Kıbrıs ve Doğu Akdeniz’de iç politika hesaplarının bir kenara bırakılmasını, ortak akılla hareket edilmesini istedi. Öymen, ABD’nin Kıbrıs’ta Rumları heveslendirebileceğine ve güç kullanma yoluna itebileceğine dikkat çekti.

Emekli Büyükelçi Onur Öymen, son günlerde öne çıkan Kıbrıs’taki gelişmeleri değerlendirdi. ABD’nin Kıbrıs’la ilgili faaliyetlerine vurgu yapan Öymen’in değerlendirmeleri şöyle: 

“Bütün bu gelişmeler Türkiye’nin 1974 yılındaki harekatından sonra Kıbrıs’ta yaratılan huzur ve güvenlik ortamını zedeleyebilir, Kıbrıs Rum kesiminde sorunu, ABD’nin desteğiyle ve gerekirse güç kullanarak çözmek isteyecek çevreleri heveslendirebilir. Geçmişte bunun acı örnekleri yaşandı.

“Şimdi, ABD Dışişleri Bakanı Pompeo’nın son açıklamasının ışığında, Kıbrıs’ta yeniden silah unsurunu devreye sokarak Türkleri baskı altına alıp sorunu çözebileceklerini zannedenler olabilir. Ancak başarı şansının olamayacağını yakın tarihteki gelişmeler göstermiştir. Yeter ki, daha önceki hükümetler döneminde olduğu gibi Kıbrıs’ı hep beraber bir milli dava olarak kabul edelim, tek taraflı tavizlerden kaçınarak haklarımızı ve çıkarlarımızı sonuna kadar kararlılıkla koruyalım.”

KIBRIS VE DOĞU AKDENİZLE İLGİLİ

“Bütün bu gelişmeler Kıbrıs sorunuyla Doğu Akdeniz’deki gerginliklerin birbiriyle yakından ilgili olduğunu ve her iki konuda da büyük devletlerin Türkiye’ye yaptıkları baskıları artırarak arzu ettikleri sonuçlara ulaşabileceklerini düşündüklerini gösteriyor. Yunanistan’ın bu ortamdan yararlanarak Ege’deki çıkarlarını ve etki alanlarını genişlemeye çalıştığı görülüyor. İsrail ve Güney Kıbrıs’la birlikte başlattıkları ve Amerika’nın da destek verdiği stratejik işbirliği girişimi Doğu Akdeniz’deki dengeleri değiştirmeyi amaçlıyor. Bölgedeki doğalgaz rezervlerini keşfeden ve bunların işletilmesi için imtiyaz alan Amerikan, Fransız ve İtalyan şirketlerinin bağlı bulundukları ülkelerin kendi ulusal menfaatlerini korumak için gerektiğinde askeri caydırma gücünü kullanma yoluna gidebileceklerinin işaretleri alınıyor.

“Ülkemizi bu kadar yakından ilgilendiren gelişmeler karşısında böylesine önemli dış politika konularında iç politika hesaplarını bir tarafa bırakarak ulusal çıkarlarımızı birlikte ve en etkili biçimde korumanın yollarını ortak akılla araştırmaya çalışmak bence en isabetli yol olacaktır. Unutulmamalıdır ki, Kıbrıs Barış harekatının en önemli başarılarından biri Kıbrıslı soydaşlarımızı can ve mal güvenliğine kavuşturmak, bir diğeri de Kuzey Kıbrıs’ta demokratik, laik ve bağımsız bir cumhuriyetin kurulmasına yardımcı olmaktır.”

KKTC'DE SEÇİM GÜNÜ

Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti (KKTC) halkı, cumhurbaşkanı seçiminin ikinci turu için bugün sandık başına gidecek.

Seçimin ikinci turunda Başbakan ve Ulusal Birlik Partisi'nin (UBP) cumhurbaşkanı adayı Ersin Tatar ile Cumhurbaşkanı ve bağımsız cumhurbaşkanı adayı Mustafa Akıncı yarışacak. 11 Ekim'de yapılan seçimin ilk turunu Tatar oyların yüzde 32,34'ünü alarak birinci, Akıncı ise yüzde 29,80'ini alarak ikinci sırada tamamladı. İlk turda hiçbir adayın yüzde 50'den fazla oy alamadığı cumhurbaşkanı seçimi ikinci tura kaldı. KKTC'de oy verme işlemi sabah 08.00'da başlayacak ve 18.00'da sona erecek. Yüksek Seçim Kurulu (YSK), kayıtlı 199 bin 29 seçmenin 738 sandıkta oy kullanabileceğini açıkladı.

Öte yandan geçen hafta yapılan ve 11 adayın yarıştığı cumhurbaşkanlığı seçimi, KKTC tarihine "en çok adayın yarıştığı cumhurbaşkanı seçimi" olarak geçmişti. Katılımın yüzde 58,29'da kaldığı birinci tur, aynı zamanda "en düşük katılımlı cumhurbaşkanı seçimi" oldu.




  • RMMO KOMUTANI ZERVAKİS’İN KORONAVİRÜS TESTİ POZİTİF ÇIKTI ... +Detaylı Bilgi
  • LİMASOL’DA PROTESTO GÖSTERİLERİ ... +Detaylı Bilgi
  • NURİS: ANASTASİADİS’İN “KULLANIM KAYBI TAZMİNATI” VAADİ YERİNE GETİRİLEMEZ ... +Detaylı Bilgi
  • HER 10 RUM’DAN 6’SI GÜNEY KIBRIS’TAKİ DEVLETİN “YOLSUZLUK DEVLETİ” OLDUĞUNA İNANIYOR ... +Detaylı Bilgi
  • RUM SAVUNMA BAKANI’NDAN TÜRKİYE’YE ELEŞTİRİ ... +Detaylı Bilgi
  • ROLANDİS: “KAYBEDİLMİŞ FIRSATLAR, KAYBEDİLMİŞ VATANLARA GÖTÜRÜR” ... +Detaylı Bilgi
  • ŞİLLURİS: “KIBRIS SALDIRGAN VE YAYILMACI GÜÇLERE KARŞI KENDİNİ SAVUNMAYA HAZIRDIR” ... +Detaylı Bilgi
  • İNSAN HAKLARI İZLEME ÖRGÜTÜ: GÜNEY KIBRIS’TA, DÜZENSİZ GÖÇMENLERE KÖTÜ MUAMELE YAPILIYOR ... +Detaylı Bilgi