MSB: Akdeniz Kalkanı Harekâtı uluslararası boyut kazandı


MSB: Akdeniz Kalkanı Harekâtı uluslararası boyut kazandı

24 Nisan 2020

Türkiye Doğu Akdeniz'de tarihi bir adım attı. 2006'dan bu yana Akdeniz Kalkanı Harekâtı'nı icra eden Türk Donanması, Pakistan ve Ürdün'ü de bu tatbikata katarak yeni bir donanma diplomasisine imza attı.

Milli Savunma Bakanlığı, Türk Deniz Kuvvetleri'nin Doğu Akdeniz'deki faaliyetlerine ilişkin bir açıklama yaptı. Pakistan ile ticari gemi bilgilerinin karşılıklı paylaşılmasına 21 Nisan 2020 tarihinden itibaren başlandığını kaydeden Milli Savunma Bakanlığı, Akdeniz Kalkanı Harekâtı'nın uluslararası bir boyut kazandığını da bildirdi. MSB'den yapılan açıklama şöyle:

"Türk Deniz Kuvvetleri; Doğu Akdeniz’de deniz yetki alanlarımıza yönelik hak ve menfaatlerimizi korumak, denizde durumsal farkındalığı artırmak ve deniz güvenliğine katkı sağlamak maksadıyla; fırkateynler, korvetler, hücumbotlar, denizaltılar, deniz karakol uçakları, helikopterler ve insansız hava araçlarının katılımıyla 2006 yılından itibaren Akdeniz Kalkanı Harekâtını (AKH) icra etmektedir. Bugüne kadar milli olarak yürütülen Akdeniz Kalkanı Harekâtı'nın uluslararası hale getirilmesi kapsamında, Pakistan Deniz Kuvvetleri bağlısı PNS ALAMGIR 21-23 Kasım 2019 ve PNS YARMOOK 10-11 Mart 2020 tarihlerinde, Ürdün Kraliyet Deniz Kuvvetleri mensubu iki gözlemci personel ise 21-28 Kasım 2019 tarihleri arasında TCG BARBAROS fırkateyninde iştirak ederek Akdeniz Kalkanı Harekâtı'nın uluslararası bir boyut kazanması sağlanmıştır.

Ayrıca, 21 Nisan 2020 tarihinde karşılıklı ticari gemi bilgilerinin Deniz Kuvvetleri Komutanlığı tarafından geliştirilen bir iz aktarım sistemi üzerinden Pakistan ile paylaşılmasına başlanmış ve Akdeniz Kalkanı Harekâtı'nın uluslararası bir boyut kazanması perçinlenmiştir. Bahse konu harekâta diğer yabancı Deniz Kuvvetleri bağlısı personel ve gemilerin de katılımına yönelik çalışmalara kararlılıkla devam edilmektedir."




  • RMMO KOMUTANI ZERVAKİS’İN KORONAVİRÜS TESTİ POZİTİF ÇIKTI ... +Detaylı Bilgi
  • LİMASOL’DA PROTESTO GÖSTERİLERİ ... +Detaylı Bilgi
  • NURİS: ANASTASİADİS’İN “KULLANIM KAYBI TAZMİNATI” VAADİ YERİNE GETİRİLEMEZ ... +Detaylı Bilgi
  • HER 10 RUM’DAN 6’SI GÜNEY KIBRIS’TAKİ DEVLETİN “YOLSUZLUK DEVLETİ” OLDUĞUNA İNANIYOR ... +Detaylı Bilgi
  • RUM SAVUNMA BAKANI’NDAN TÜRKİYE’YE ELEŞTİRİ ... +Detaylı Bilgi
  • ROLANDİS: “KAYBEDİLMİŞ FIRSATLAR, KAYBEDİLMİŞ VATANLARA GÖTÜRÜR” ... +Detaylı Bilgi
  • ŞİLLURİS: “KIBRIS SALDIRGAN VE YAYILMACI GÜÇLERE KARŞI KENDİNİ SAVUNMAYA HAZIRDIR” ... +Detaylı Bilgi
  • İNSAN HAKLARI İZLEME ÖRGÜTÜ: GÜNEY KIBRIS’TA, DÜZENSİZ GÖÇMENLERE KÖTÜ MUAMELE YAPILIYOR ... +Detaylı Bilgi