Maraş’ta ilk adım


Maraş’ta ilk adım

 
Kapalı Maraş'ın bir kısmının 46 yıl sonra açılmasını değerlendiren uzmanlar, şehrin tamamen açılması için adımların hızlandırılması gerektiğini belirtti

Maraş’ta ilk adım

GÖKHAN BÜYÜK

KKTC’de yer alan ve 46 yıldır kapalı tutulan Maraş’ın kamuya ait olan sahil bölümünün bir kısmı ve Demokrasi Caddesi dün halkın kullanımına açıldı. Aydınlık’a konuşan eski KKTC Ankara Büyükelçisi Ahmet Zeki Bulunç ve Rauf Denktaş'ın eski Gezici Büyükelçisi Hüseyin Macit Yusuf, Maraş için atılan adımın dünya kamuoyuna “Burası KKTC devletinin egemenlik alanı içerisindedir ve KKTC söz sahibidir" demek anlamında iyi bir mesaj olduğunu belittiler. Bununla yetinmeyip Maraş’ın tamamının açılması için çalışmalara hız kazandırılması gerektiğini vurgulayan Bulunç ve Yusuf, şehrin tamamının açılması ile birlikte başta turizm, ticaret ve ekonomi alanlarında KKTC’ye büyük katkı sağlanacağını ifade ettiler.

'GERİ ADIM ATILMAYACAĞININ BELİRTİSİ'

Hüseyin Macit Yusuf: “Bu açılımla birlikte Güney Kıbrıs ve Yunanistan'a, Türkiye'nin vermek istediği mesaj kesinlikle Kıbrıs Türk halkının ve KKTC yönetiminin haklarını mutlaka koruyacağı, Doğu Akdeniz'de de geri adım atmayacağıdır. Bundan daha da önemlisi ise federal çözüm seçeneğinin gündemden kalktığı ve iki bağımsız egemen devletin Kıbrıs gerçeklerine dayalı uzlaşmacı bir çözüm getirilmesi mesajının açık bir biçimde dünyaya verilmesidir. Artık Rum tarafının Maraş'ı bir pazarlık konusu olarak gündemde tutmalarını da engelliyor.” 

'TURİZM, TİCARET VE EKONOMİYE KATKI'

"Bu kararla birlikte Maraş'ın KKTC'nin toprak bütünlüğü içinde bir parça olduğu, KKTC'nin her türlü egemenlik hakkı da açıkça ortaya konulmuş oluyor. Maraş'ın canlandırılması ile turizm, ekonomik, ticaret alanlarında canlılık gelecek Bu KKTC ve Kıbrıs Türkleri için refah, ekonomik gelişme gibi ihtiyaçları karşılayacak. Bir başka husus ise devlete karşı güvenin güçlendirilmesidir. Çünkü kendi toprağımızda söz sahibi değiliz gibi bir tutum var. Bu tabii ister istemez halkta bir moral bozukluğu yaratabilir. Böyle bir kararla artık kendine güvenen, uluslararası alanda haklarını aramak kararlılığını ortaya koyan, eşit egemenlik haklarına sahip bir halk olarak ancak yan yana yaşama iradesinin ortaya konduğunu gösteren bir gelişme. Halkımıza siyasi, diplomasi ve moral açısından önemli katkılar sağlayacaktır."

'TAMAMI SÜRATLE AÇILMALI'

"Sadece sahil şeridinin ve iki sokağın açılması kararı olumlu bir karar. Ancak süratle tümünün açılmasını sağlayacak bir tavır da ortaya koymak lazım. Yani Maraş'ı tamamen askeri bölgeden çıkarıp sosyal hayata cevap verecek ve orada mülk haklarının olacağı ve yerleşime başlayacakları bir hale getirilmesi gerekiyor. Bunun için de fazla gecikilmemesi lazım."

'AVRUPA'YA VE DÜNYAYA KARARLILIK GÖSTERGESİ'

Ahmet Zeki Bulunç: "Maraş Türk toprağıdır ve 46 yıldır kapalı kalmıştır. KKTC'deki hükümet çok yerinde bir karar alarak, Türkiye ile birlikte Maraş'ın açılmasına karar verdiler. Maraş'ın bugüne kadar açılmamasının sebebi BM, AİHM'in aldığı kararlardır. Bu kararları okuduğumuzda eski sahiplerine açabilirsiniz deniliyor. Bizim hükümetimiz de şimdi eski sahiplerine vermek üzere Maraş'ı açmaya karar verdiler. Açılan yerler yerleşim bölgeleri değil, sahil şerididir. Ama bu Avrupa'ya, dünyaya bir kararlılık gösterisi ve çok anlamlıdır. Sadece zamanlaması konusunda sıkıntı oldu. Biliyorsunuz 2 gün sonra bir seçim var. Tabi orada kazanmaya yakın bir aday olan başbakan için bir seçim yatırımı olarak göründü kimisine. Bu tabii onların bakış açısından böyle olabilir ama unutulmamalıdır ki hayat devam ediyor. Ve devletler seçim olacak diye bazı atmaları gereken adımları da bekletemezler. Biliyorsunuz şu anda AB, Rum ve Yunan şikayetleri ile birlikte haklarımızı aramaktan duydukları rahatsızlıkları gözler önüne seriyorlar. Türkiye ile ilgili bazı yaptırımlar gündeme getiriyorlar. Tabi Türkiye, AB ile bir pazarlık masasına oturmak üzere. Bana göre Maraş açılımı ile birlikte hem Rum'a, hem Yunan'a, hem de dünyaya 'siz bu Kıbrıs meselesini bu kadar yıldır beklettiniz. Kıbrıs Türk'ünün haklarını gasp ettiniz. Bizim de bekleyecek durumumuz yok. Anlaşma isteyecekseniz müzakere masası orada. Gelin oturalım konuşalım' dedik. Bu AB'ye de yanlış tuttuğu yoldan bir an önce dönme mesajıdır.”

İSTİHDAM VE TURİZM

“Bu kararın kazanımı şu olacaktır. Biz burada varız, biz bu topraklarda egemeniz ve istediğimiz kararı alırız demektir. Bundan dolayı bize ne yapabilecekler? Türk halkını zaten ambargolar ile inim inim inletiyorlar. Maraş, kendi topraklarımız üzerindeki bir değerimiz. Bunu neden hala kapalı tutalım? Bu değeri neden ekonomiye açmayalım. Burası açıldığında KKTC ekonomisine istihdam, zenginlik ve turizm çeşitliliği bakımından çok büyük katkıları olacaktır. Maraş'ın açılması ile denilmek istenen şudur; 'Kuzey Kıbrıs vardır. İnisiyatif alabilmektedir. Kendi toprakları üzerinde haklarını da savunacaktır.'”




  • RMMO KOMUTANI ZERVAKİS’İN KORONAVİRÜS TESTİ POZİTİF ÇIKTI ... +Detaylı Bilgi
  • LİMASOL’DA PROTESTO GÖSTERİLERİ ... +Detaylı Bilgi
  • NURİS: ANASTASİADİS’İN “KULLANIM KAYBI TAZMİNATI” VAADİ YERİNE GETİRİLEMEZ ... +Detaylı Bilgi
  • HER 10 RUM’DAN 6’SI GÜNEY KIBRIS’TAKİ DEVLETİN “YOLSUZLUK DEVLETİ” OLDUĞUNA İNANIYOR ... +Detaylı Bilgi
  • RUM SAVUNMA BAKANI’NDAN TÜRKİYE’YE ELEŞTİRİ ... +Detaylı Bilgi
  • ROLANDİS: “KAYBEDİLMİŞ FIRSATLAR, KAYBEDİLMİŞ VATANLARA GÖTÜRÜR” ... +Detaylı Bilgi
  • ŞİLLURİS: “KIBRIS SALDIRGAN VE YAYILMACI GÜÇLERE KARŞI KENDİNİ SAVUNMAYA HAZIRDIR” ... +Detaylı Bilgi
  • İNSAN HAKLARI İZLEME ÖRGÜTÜ: GÜNEY KIBRIS’TA, DÜZENSİZ GÖÇMENLERE KÖTÜ MUAMELE YAPILIYOR ... +Detaylı Bilgi