KOCA: "Rehavete kapılmadan kurallara uymaya devam"


KOCA:  "Rehavete kapılmadan kurallara uymaya devam"

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, vaka artış hızının azaldığını açıkladı. Kurallara uymak, tedbirli davranmak salgına karşı bir mevzi kazandırdı. Havalar ısınıyor… Çocuklar sokaklarda oyun oynamaya başladı. Bilim Kurulu üyeleri uyardı: Rehavete kapılmayın

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca önceki gün vaka artış hızında azalma olduğunu söyledi. Sokağa çıkma yasağının ardından pazartesi günü marketlerde sosyal mesafe kurallarının göz ardı edildiği görüldü. Havalar biraz ısındı, çocuklar sokaklarda oyun oynamaya başladı bile... Bilim Kurulu üyeleri uyardı: Rehavete kapılmayın. Salgınla başa çıkabilmemiz için kurallara uymaya devam etmeliyiz.

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, önceki akşam Bilim Kurulu toplantısının ardından yaptığı açıklamada müjdeli haberi verdi. Koca, “Virüsün yayılma gücüne karşı şu anki şartlarda yayılma hızını kontrol altına almaya başlamış durumdayız. Vaka artış hızının inişe geçmiş olması, ölüm artış hızının yavaşlaması mücadelede doğru yolda olduğumuzun, tedbirlerin sonuç verdiğinin, sonuç alacağımızın somut işaretleridir” dedi. Fahrettin Koca, alınan önlemlerin değerini bir kere daha vurguladı. Aydınlık’a konuşan Bilim Kurulu üyeleri de, salgını daha az kayıpla atlatabilmek için kurallara uymaya devam edilmesi gerektiğini söylediler. 

‘ZAMANA İHTİYACIMIZ VAR’

Bilim Kurulu üyesi Prof. Dr. Füsun Eyüpoğlu, “Sayılardaki azalma tabiî ki çok sevindirici ama önemli olan bu azalmanın devamlılığı” dedi. Salgınlarda vaka sayılarında dalgalanmaların olabileceğine dikkat çeken Eyüpoğlu şöyle konuştu: “Birkaç günlük verilerle rahata erdik duygusuna kapılmak yanlış olur. Güvene kapılıp sosyal mesafe kurallarını hiçe saymak doğru değil. Elimizden geldiği kadar evde kalmaya sosyal mesafeye ve kişisel hijyene dikkat etmek zorundayız. Rahatlamak için biraz daha zamana ihtiyacımız var. Pazartesi işten eve giderken marketlerin önündeki manzarayı gördüm. Bilmediğim bir durum mu var diye düşündüm. Bunu anlamak çok güç. Telaş edecek bir şey yok. Bir aileden dört kişinin birden alışverişe gitmesine gerek yok. Alışveriş için yollara düşülmemeli, eve en yakın markete girip hızlıca alışveriş tamamlanmalı.”

EN AZ İKİ AY DAHA DİKKAT

Bilim Kurulu üyesi Prof. Dr. Levent Yamanel de, kurallara uyumun gevşetilmesi halinde salgının tekrar hız kazanacağını söyledi. “Kurallara uymayı bırakırsak vaka sayımız daha fazla artar, ölüm oranları da yükselir. Salgın kontrol altına alınıncaya kadar mutlaka aldığımız tedbirlere uymalıyız. Yoksa salgınla başa çıkamayız.” Yamanel, rahatlamak için iki ya da üç aylık bir süreye ihtiyaç olduğunu söyledi.

'DIŞARISI GÜVENLİ DEĞİL’

Havaların ısınmasıyla birlikte evlerin önü, sokak araları çocuklarla doldu. İstanbul’da önceki gün anne babalar markette, çocuklar ise sokaktaydı. Polisler, çocuklara “Evlerinize girin” uyarısında bulundu. Bilim Kurulu üyesi Prof. Dr. Tevfik Özlü, “Havaların ısınmasına, güneşli günlere aldanmayın” dedi. Özlü’nün uyarıları şöyle: “Toplam hasta sayımız artmaya devam ediyor. Henüz salgının çıkış kolundayız. Tehlike geçmiş değil. Aldığımız tedbirlerin, evde oturmanın, sosyal mesafeyi korumanın, maske kullanımının, el hijyeninin işe yaradığını gördük. Bu, bizi evde kalma konusunda daha fazla motive etmeli. Salgını düşüşe getirmek için dişimizi sıkmalıyız. Şimdi daha fazla dikkatli olmalıyız. Başarabileceğimizi gördük, ancak henüz başarmış sayılmayız. Ulusça dayanışma ile bu süreci en az bedel ödeyerek aşacağımıza, yurttaşlarımızın sağduyusuyla başaracağımıza inanıyorum. Çevrenizde tavsiyelere uymayanları dostça, nazikçe uyarınız. Hepimizin güvende olması için her birimizin güvende olması gerekiyor. Rehavete kapılmadan, tedbirlere devam.”

GÜVENLİ MARKET ALIŞVERİŞİ

Prof. Dr. Tevfik Özlü, güvenli market alışverişine ilişkin önerilerde bulundu: “Türkiye’de her ürün yeterince var. Panik yapmaya gerek yok. Alışveriş için tenha zamanları tercih etmeliyiz. Eve virüs taşımamalıyız. Elimizde bir liste olsun, raflar arasında dolaşmayalım, ihtiyacımızı alıp çıkalım. Diğer müşterilerle ve market çalışanlarıyla bir iki metrelik mesafeyi koruyalım. Mutlaka maske takalım, karşımızdaki kişilerin de maskeli olmasına dikkat edelim. Maskeli değilse nazikçe uyaralım. Ambalajlı ürünleri tercih edelim, elimizle değil gözümüzle seçelim. Alacağımız ürüne dokunalım. Üç dört gün yetecek kadar alışveriş yapalım. Eve döndükten sonra ürünlerin poşetini açıp ellerimizi yıkayalım. Poşetleri çöpe atalım. Ürünün ambalajı ile kendisini temas ettirmemeye çalışalım. Ambalajı açtıktan sonra ürüne dokunmadan ellerimizi yine yıkayalım.”

TAKSİCİLER RİSK ALTINDA

Tevfik Özlü, araç içinde bulaştırma riskinin de yüksek olduğunu belirtti. Özlü, “Bir yakınınızı araçta taşımanız gerekiyorsa mutlaka camları açın. Hem siz hem taşıdığınız kişi maske kullansın. Taksi şoförleri de bu açıdan risk altında” dedi.




  • RMMO KOMUTANI ZERVAKİS’İN KORONAVİRÜS TESTİ POZİTİF ÇIKTI ... +Detaylı Bilgi
  • LİMASOL’DA PROTESTO GÖSTERİLERİ ... +Detaylı Bilgi
  • NURİS: ANASTASİADİS’İN “KULLANIM KAYBI TAZMİNATI” VAADİ YERİNE GETİRİLEMEZ ... +Detaylı Bilgi
  • HER 10 RUM’DAN 6’SI GÜNEY KIBRIS’TAKİ DEVLETİN “YOLSUZLUK DEVLETİ” OLDUĞUNA İNANIYOR ... +Detaylı Bilgi
  • RUM SAVUNMA BAKANI’NDAN TÜRKİYE’YE ELEŞTİRİ ... +Detaylı Bilgi
  • ROLANDİS: “KAYBEDİLMİŞ FIRSATLAR, KAYBEDİLMİŞ VATANLARA GÖTÜRÜR” ... +Detaylı Bilgi
  • ŞİLLURİS: “KIBRIS SALDIRGAN VE YAYILMACI GÜÇLERE KARŞI KENDİNİ SAVUNMAYA HAZIRDIR” ... +Detaylı Bilgi
  • İNSAN HAKLARI İZLEME ÖRGÜTÜ: GÜNEY KIBRIS’TA, DÜZENSİZ GÖÇMENLERE KÖTÜ MUAMELE YAPILIYOR ... +Detaylı Bilgi