6 MAYIS 2021 HÜSEYİN MACİT YUSUF KÖŞE YAZISI


CUMHURBAŞKANI TATAR’IN CENEVRE’DE RUM-YUNAN İKİLİSİNİN PLANLARINI BOZMASININ ARDINDAN,RUM YÖNETİMİNİN TATAR’A VE DEVLETİMİZE KARŞI KARALAMA KAMPANYASI BAŞLATMASI, BİZANS OYUNLARINI DEVREYE SOKMASI RUM DÜŞMANLIĞININ, UZLAŞMAZLIĞININ YENİ BİR ÇİRKİN ÖRNEĞİDİR. CUMHURBAŞKANI TATAR’IN UYARDIĞI GİBİ PROVOKASYONLARA KARŞI UYANIK OLUNMALI, BİRLİK,BERABERLİK VE DAYANIŞMA  İÇERİSİNDE OLMAMIZ GEREKMEKTEDİR. RUMUN ÇABALARI CUMHURBAŞKANI TATAR’I TUTTUĞU DOĞRU YOLDAN,SİYASETTEN GERİ ÇEVİRMEYE YETMEYECEKTİR.

 

TATAR VE TÜRK HEYETİ CENEVRE’DE TARİH YAZDI…

Anavatan Türkiye’nin müracaatı ile İsviçre’nin Cenevre şehrinde 5+BM gayriresmi Kıbrıs Konferansı 27-29 Nisan tarihleri arasında yapıldı.Beklenildiği gibi toplantıda resmi müzakerelere başlamak için gerekli ‘ortak zemin’ bulunamadı. Kıbrıs Konferansı’nın ardından basın toplantısı düzenleyen BM Genel Sekreteri Antonio Guterres, “Henüz yeterince ortak zemin bulamadık” diye açıklamada bulundu. Guterres açıklamasına devamla “Ama ben pes etmiyorum. Gündemim basit: Birlikte barış ve refah içinde yaşamayı hak eden Kıbrıslıların güvenliği ve refahı için mücadele etmek. Vazgeçmeyeceğiz. Önümüzdeki 2-3 ay içinde gerçekleşebilecek bir sonraki toplantı için mümkün olan en iyi koşulları yaratmak için istişarelerimize devam edeceğiz” dedi..Guterres Kıbrıs konusunda Rum tarafının uzlaşmaz olduğunu 2017’de Crans Montana’da çöken Kıbrıs Konferansı’nda yakından yaşamıştır. Guterres,emperyalizmin emrindeki memuru olarak aldığı talimatlara göre hareket etmiş, Türkiye’ye geri adım attırmak ,AB ve ABD’ye zaman kazandırmak üzere konferans serisini 2-3 ay sonraya ertelemiştir.Önümüzdeki 2-3 ay içerisinde AB ve ABD’nin çirkin şantaj,tehdit ve dayatmalarına şahit olacağız..Geri adım atarmıyız? Bu vakitten sonra hiç ihtimal vermiyorum! Ancak bu siyasettir ve nelere gebe olunduğu peşinen hükme tabi değildir; hepbirlikte bekleyip göreceğiz.

Cumhurbaşkanı Tatar, Anavatan Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu ,KKTC Dışişleri Bakanı Ertuğruloğlu ve beraberlerindeki değerli heyet Kıbrıs Türk halkını,Milli Davamızı Cenevre’de başarı ile temsil etmiştir. Bana göre Türk tarafı olarak hedeflenen elde edilmiştir. Cenevre’ye giderken:

1.Federasyon’un kesinlikle görüşülmeyeceği,2.Herhangi bir konunun müzakere edilmeyeceği,3.Crans Montana’da kalındığı yerden müzakere sürecinin başlamasının kabul edilmeyeceği,4.Güven Yaratıcı Önlemlerin gündeme getirilmesine izin verilmeyeceği,5.Özellikle Maraş konusunun ağza alınmasına şiddetle karşı çıkılacağı

6.Masaya getirilecek herhangi bir planın,İngiliz Plan’ı gibi,görüşülmeyeceği,

ve sadece ve sadece 7.Cumhurbaşkanı Tatar’ın egemen eşitlik temelinde iki devletin işbirliğine dayalı çözüm modelinin taraflara ayrıntıları ve gerekçeleri ile anlatılacağı ve bütün bunların kayıtlara geçirilmesinin sağlanacağı hedeflenmişti. 

Bu hedeflerin tamamı gerçekleşmiştir. Üstüne Rum-Yunan ikilisini köşeye sıkıştıran 6 maddelik Tatar Çerçevesi,Türk parametreleri de BM kayıtlarına işlenmiştir. 

Uzunca bir dönem gündemde kalacak olan ve Kıbrıs müzakerelerinin yeniden başlaması için olmazsa olmaz unsurlar ihtiva eden Tatar çerçevesini burada paylaşmamda fayda vardır:

1-Genel Sekreterin inisiyatif alıp yeni bir Güvenlik Konseyi kararı çıkarılmasıyla birlikte iki tarafın eşit uluslararası statüsü ve eşit egemenliği garanti altına alınacak. Alınacak bu yeni karar, iki devletin iş birliğine dayalı bir ortaklık kurmasının yolunu açacak.

2- Bahse konu kararla birlikte sağlanacak eşit uluslararası statü ve eşit egemenliği sonrası, iki taraf, sonuç odaklı, zaman limitli BM nezdinde bir müzakere sürecini başlayacak. Bu müzakereler iki tarafın anlaşacağı bir iş birliği anlaşmasını hedefleyecek.

3- İki devlet arasındaki bu müzakereler AB konuları, mülkiyet, güvenlik ve sınır düzenlemeleri gibi konuları ele alıp, ilişkileri düzenleyecek.

4-Müzakereler, Türkiye, Yunanistan ve İngiltere tarafından desteklenecek, eğer ihtiyaç duyulursa, AB de gözlemci olarak katılabilecek.

5- Eğer iki devlet herhangi bir kontekste bir anlaşmaya varırsa, iki devlet bir birlerini eş zamanlı tanıyacak, Türkiye, Yunanistan ve İngiltere bunu destekleyecek.

6-Ulaşılacak olan herhangi bir anlaşma eş zamanlı şekilde referanduma gidecek.

Cumhurbaşkanı Ersin Tatar, Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, konferansın ardından ortak basın toplantısı düzenlediler.Cumhurbaşkanı Tatar, Türkiye ile birlikte yeni belirledikleri "Kıbrıs'ta egemen eşitlik temelinde iki devlet" siyasetinden asla vazgeçmeyeceklerini vurgulayarak, "Eşitliğe dayalı ve eşit statü tanınmadan, eski şartlarda masaya oturmamızın ve resmi görüşmelere başlamamızın anlamı olmaz." diye konuştu.Tatar, "Toplantıda yaptığım sunumda, masada bir anlaşmanın sağlanabilmesi için bizim egemen eşitliğimizin ve eşit uluslararası kimliğimizin tanınmasını gerektiğini belirttim. Çünkü federasyon görüşmelerinde karşı taraf masadan kalktığında Kıbrıs Cumhuriyeti olarak yoluna devam ediyor, biz ise kısıtlamalar ve izolasyonlar altında mağdur taraf olarak devam ettiğimiz süreci hiçbir zaman karşı tarafın bizimle eşit statüde ne ülkenin yönetimini ne de zenginliklerini paylaşma niyeti olmayacağını, bunları çeşitli defa tecrübe ettiğimizi ifade ettik." diye ada gerçeklerine göre çözümün kaçınılmaz olduğuna vurgu yaptı.Cumhurbaşkanı Tatar"Bizden kimse bunu (KKTC) terk etmemizi, zemini olmayan Kıbrıs Cumhuriyeti'ne ve dolayısıyla üniter yapıya girecek bir siteme yama olmamızı bekleyemez. Bunları da dün ve bugün yalın şekilde ifade ettik. Dolayısıyla biz başladığımız noktadayız, egemen eşitliğe ve uluslararası eşit statümüzün kabulüyle müzakere masasına oturabileceğimizi ifade ettik. Ortaya koyduğumuz öneriler, dünyanın her yerinde değerlendirilmekte. Gerçekten yaptığımız bu tarihi adımla bir aşama kaydettiğimizi ve dolayısıyla yeni bir sayfanın açılmasıyla Kıbrıs Türk halkına bir umut doğduğunu görüyorum." diye dik ve kararlı duruşunu dünyaya duyurdu.

Toplantıda Rum yönetiminin Crans Montana ve diğer müzakerelerdeki iddialarını sık sık tekrarladığını belirten Çavuşoğlu, "Görüşmelerde Güney Kıbrıs lideri yeni bir vizyon getiremedi. Takılmış plak gibi eski söylemlerini tekrarladı. 'Kıbrıs Türklerine eşitlik verilirse ortaklık devleti işlevsel olmaz' iddiasını daha önce olduğu gibi sık sık tekrarladı." diye konuştu.Çavuşoğlu “Önümüzdeki süreçte biz sağlam duruşumuzu devam ettireceğiz. KKTC'nin egemen eşitliğe dayalı, iki devletli çözüm vizyonuna ve önerisine destek olmaya devam edeceğiz. Hem de çok güçlü bir şekilde." Diyerek geri adım atılmasının söz konusu olmadığını net bir şekilde ortaya koydu.

Yeni siyasetimizden geri dönüş yoktur.Cumhurbaşkanı Tatar’ın ‘bu bir milattır’ diye ortaya koyduğu siyaset ileri götürülecek ve devletimizin tanınması için yoğun çalışmalar başlayacaktır.

 

 

 

 

 

 

 

 




  • RMMO KOMUTANI ZERVAKİS’İN KORONAVİRÜS TESTİ POZİTİF ÇIKTI ... +Detaylı Bilgi
  • LİMASOL’DA PROTESTO GÖSTERİLERİ ... +Detaylı Bilgi
  • NURİS: ANASTASİADİS’İN “KULLANIM KAYBI TAZMİNATI” VAADİ YERİNE GETİRİLEMEZ ... +Detaylı Bilgi
  • HER 10 RUM’DAN 6’SI GÜNEY KIBRIS’TAKİ DEVLETİN “YOLSUZLUK DEVLETİ” OLDUĞUNA İNANIYOR ... +Detaylı Bilgi
  • RUM SAVUNMA BAKANI’NDAN TÜRKİYE’YE ELEŞTİRİ ... +Detaylı Bilgi
  • ROLANDİS: “KAYBEDİLMİŞ FIRSATLAR, KAYBEDİLMİŞ VATANLARA GÖTÜRÜR” ... +Detaylı Bilgi
  • ŞİLLURİS: “KIBRIS SALDIRGAN VE YAYILMACI GÜÇLERE KARŞI KENDİNİ SAVUNMAYA HAZIRDIR” ... +Detaylı Bilgi
  • İNSAN HAKLARI İZLEME ÖRGÜTÜ: GÜNEY KIBRIS’TA, DÜZENSİZ GÖÇMENLERE KÖTÜ MUAMELE YAPILIYOR ... +Detaylı Bilgi