3 KASIM 2023 MANŞET


GÜNEY KIBRIS RUM YÖNETİMİ(GKRY) KIBRIS TÜRK HALKINI VE KUZEY KIBRIS TÜRK CUMHURİYETİ’Nİ (KKTC) YOK EDEREK ADAYI YUNAN YAPMA HEDEFİNE ULAŞMAK İÇİN, ÜYESİ OLDUKLARI AVRUPA BİRLİĞİ VE STRATEJİK ORTAKLARI ABD’Yİ BİRKEZ DAHA DEVREYE SOKTU…

AB ve ABD, KKTC’nin anayasal ismiyle Türk Devletleri Teşkilatı’na(TDT) gözlemci üye olmasını içine sindiremeyen GKRY’nin yardım talebini kendi çıkarlarına uygun bularak, TDT üyesi devletler nezdinde KKTC’nin üyeliğinin ileriye taşınarak tanınmasını engellemek üzere şantaj, tehdit ve baskıya dayanan girişimler başlattı.

Bu çerçevede AB ve ABD, bugün Kazakistan’ın ev sahipliğinde başkent Astana’da başlayacak 10.Liderler Zirvesi’nde KKTC’nin temsil edilmesini engellemek için Cumhurbaşkanı Kasım Cömert Tokayev’e baskı yaptı. Tokayev baskılara boyun eğerek KKTC’yi Astana’ya davet etmedi..

KAZAKİSTAN’DAKİ ZİRVE’YE KATILSAK DA KATILMASAK DA TEK GERÇEK VAR…

KIBRIS TÜRK HALKI VE DEVLETİMİZ KKTC, 

BÜYÜK TÜRK DÜNYASI’NIN AYRILMAZ BİR PARÇASI, AKDENİZ’DEKİ ÖN CEPHESİ  VE TDT’NİN GÖZLEMCİ ÜYESİDİR.

Türk Devletleri Teşkilatı’nın 11 Kasım 2022 tarihinde Özbekistan’ın tarihi Semerkant şehrinde gerçekleştirdiği 9.Devlet Başkanları Zirvesi’nde KKTC’nin oybirliği ile gözlemci üye yapıldığının açıklanmasının ve 16 Mart 2023 tarihinde Ankara’da gerçekleşen TDT Olağanüstü Zirvesi’ne KKTC’nin ilk kez katılarak temsil edilmesinin ardından Avrupa Birliği ve ABD, TDT üyelerini kıskaca alarak, diplomatik teamül ve etiğe uymayan yöntemlerle, KKTC’nin üyeliğinin iptali için girişimlerini başlattı.

Avrupa Devlet ve Hükûmet Başkanları Konseyi Başkanı Charles Michel, AB Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen, AB Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi Josep Borrell ve üst düzey AB yetkililerinin özellikle Kazakistan’ı hedef seçerek başlattıkları temaslarda, AB-Kazakistan arasındaki ekonomik ve stratejik işbirliği konularını gündeme getirerek öne sürdükleri vaatlerle, en son raddede de şantaj ve tehditle istediklerini elde etmeyi başardılar. 

Fransa Cumhurbaşkanı Emanuel Macron’un Çarşamba günü apar topar Astana’ya gitmesi,Tokayev’le buluşarak önemli işbirliği anlaşmaları imzalaması da rastlantı değil. Macron’un Tokayav’e telkinlerinin KKTC’nin Zirve’ye katılmasını engellemeye yettiğini gösteriyor..

ABD Başkanı Joe Biden, geçtiğimiz Eylül ayında BM 78.Genel Kurul çalışmaları nedeniyle New York’a giden çoğu TDT üyesi Orta Asya liderleri ile gerçekleştirdiği Zirve’de birçok konu yanında KKTC’nin tanınması konusunu da gündeme getirdi; Biden,KKTC’yi tanıyacak devletlerle ABD’nin ilişkilerini gözden geçireceğini, gerekmesi halinde yaptırım uygulayacakları uyarısında bulunmaktan kaçınmadı.

Kazakistan Dışişleri Bakan Yardımcısı Roman Vassilenko Eylül ayında Güney Kıbrıs’a gerçekleştirdiği resmi ziyarette, GKRY Başkanı Nikos Hristodulidis ve Dışişleri Bakanı Konstandinos Kombos ile görüşmesinde,Kazakistan'ın Kıbrıs sorununa ilişkin sarsılmaz ilkelerini koruduğunu, BM Şartı ve ilgili BM Güvenlik Konseyi kararları doğrultusunda çözüm bulunmasından yana olduğunu vurgulayarak KKTC’nin yeni siyasetine ve tanınma hedefine meydan okudu.. Vassilenko,Güney Kıbrıs Rum Parlamentosu Dışişleri ve Avrupa İşleri Komitesi Başkanı, DİSİ üyesi Averof Neophytou ile görüşmesinde de Kıbrıs sorununa dair Kazakistan’ın duruşunu tekrarladı.

 

 

 




  • RMMO KOMUTANI ZERVAKİS’İN KORONAVİRÜS TESTİ POZİTİF ÇIKTI ... +Detaylı Bilgi
  • LİMASOL’DA PROTESTO GÖSTERİLERİ ... +Detaylı Bilgi
  • NURİS: ANASTASİADİS’İN “KULLANIM KAYBI TAZMİNATI” VAADİ YERİNE GETİRİLEMEZ ... +Detaylı Bilgi
  • HER 10 RUM’DAN 6’SI GÜNEY KIBRIS’TAKİ DEVLETİN “YOLSUZLUK DEVLETİ” OLDUĞUNA İNANIYOR ... +Detaylı Bilgi
  • RUM SAVUNMA BAKANI’NDAN TÜRKİYE’YE ELEŞTİRİ ... +Detaylı Bilgi
  • ROLANDİS: “KAYBEDİLMİŞ FIRSATLAR, KAYBEDİLMİŞ VATANLARA GÖTÜRÜR” ... +Detaylı Bilgi
  • ŞİLLURİS: “KIBRIS SALDIRGAN VE YAYILMACI GÜÇLERE KARŞI KENDİNİ SAVUNMAYA HAZIRDIR” ... +Detaylı Bilgi
  • İNSAN HAKLARI İZLEME ÖRGÜTÜ: GÜNEY KIBRIS’TA, DÜZENSİZ GÖÇMENLERE KÖTÜ MUAMELE YAPILIYOR ... +Detaylı Bilgi