24 KASIM 2023 MANŞET


YABANCILARIN MAL EDİNMELERİ İLE İLGİLİ YASAL DÜZENLEMELER SON AŞAMADA…

İçişleri Bakanı Dursun Oğuz, yabancıların mal alımı ile ilgili Meclis Genel Kurulu’nda konuştu. Bakan Oğuz, yabancıların mal alımı ve emlakçılarla ilgili iki yasa tasarısının hazırlanmakta olduğunu belirtti. Ülkenin geleceğini düşünmek zorunda olduklarını söyleyen Oğuz, yabancıların mal alımı ile ilgili belli kısıtlamalara gidileceğini kaydetti.

Oğuz, sözleşmelerin sayılarının son 5 yılda arttığını, yabancılara mal izni için 14607 Bakanlar Kurulu kararı çıktığını, bunlardan 5375’inin koçana gittiğini söyledi. Satılan malların tapuya gitmemesinin ayrı bir sorun olduğunu ifade eden Oğuz, “Hazırladığımız yasada bunlara 6 aylık bir süre verilecek ve eğer koçana gidilmezse Bakanlar Kurulu’nun satış kararları iptal edilecek” dedi.

DURSUN OĞUZ: “YABANCILARIN MAL ALIMI İLE İLGİLİ KISITLAMALARA GİDİLECEK”

“23 YILDA 35 BİN KİŞİYE MÜLK ALIM İZNİ VERDİK, AMA TAPUYA GİDENLER 6-7 BİN”

 

 

“YASALARI, ARKA TARAFTAN  DOLANARAK İŞ YAPANLARI ENGELLEYECEĞİZ”

 

Yabancı şirketlerle ilgili de düzenlemeler yapılacağını anlatan Oğuz, “yabancıların yap sat işine girmelerini yasaklayacağız. Eğitim ve sağlıkla ilgili yabancılar yatırım yapabilir. Savcılığın vereceği görüşe göre yasal düzenlemeler olacak” diye konuştu. Sektörle defalarca görüşmeler yapıldığı bilgisini veren Oğuz, emlakçılarla da görüşmeleri olduğunu ve o konuda da yasa için çalıştıklarını kaydetti.

 

Yabancıların mal alımının Türkiye’deki bütçe komisyon görüşmelerinde gündeme geldiğini ayrıca The Guardian gazetesinde çıkan yabancıların mülk alımına ilişkin haberler olduğunu anımsatan Dursun Oğuz, “Sözleşmelerle ilgili bir de güvenlik sorunu var. Sözleşmeli satışlarda böyle bir güvenlik taraması yok, kime satıldığıyla ilgili sorun var. Yabancı 1 mülk alabiliyor yasal olarak. Fazladan aldığı mülkler ne olacak? Bunun üzerine de bir çalışma yapıyoruz. Legalleşme süreci yaşanacak. 10-20-30 tane mal alanların olduğu duyumları var, bu aslında ülke gerçeğidir. Bunları da kapsayacak, bundan sonra da bunların olmaması için gerekli düzenlemeler, yapılması gerekenler şu an yapılıyor” ifadelerine yer verdi.

 

Bakan Oğuz, kıyı şeritlerindeki arazilerin fiyatlarının yükselmesinden dolayı yapılaşmanın Mesarya’ya kaydığını ve buranın da en büyük ova olarak tarıma hizmet ettiğini dile getirdi. “Şirketler artık Mesarya’yla ilgileniyor.. Çünkü buraları daha ucuz. Tarım alanlarının korunmasıyla ilgili bir çalışmamız var” diyen Oğuz, Geçitkale, Dörtyol ve Balıkesir de bir yoğunlaşma süreci ile karşı karşıya kalındığını belirterek, Müteahhitler Birliği ve Şehir Planlama Dairesi’yle birlikte bu konuda çalışma yaptıklarını söyledi.

Oğuz, izinsiz ikametle ilgili sorunlar bulunduğunu, insan hakları çerçevesinde yargılanma hakları bulunduğunu bu prosedürün hızlanması için çalışmalar yapıldığını belirtti.

 

 




  • RMMO KOMUTANI ZERVAKİS’İN KORONAVİRÜS TESTİ POZİTİF ÇIKTI ... +Detaylı Bilgi
  • LİMASOL’DA PROTESTO GÖSTERİLERİ ... +Detaylı Bilgi
  • NURİS: ANASTASİADİS’İN “KULLANIM KAYBI TAZMİNATI” VAADİ YERİNE GETİRİLEMEZ ... +Detaylı Bilgi
  • HER 10 RUM’DAN 6’SI GÜNEY KIBRIS’TAKİ DEVLETİN “YOLSUZLUK DEVLETİ” OLDUĞUNA İNANIYOR ... +Detaylı Bilgi
  • RUM SAVUNMA BAKANI’NDAN TÜRKİYE’YE ELEŞTİRİ ... +Detaylı Bilgi
  • ROLANDİS: “KAYBEDİLMİŞ FIRSATLAR, KAYBEDİLMİŞ VATANLARA GÖTÜRÜR” ... +Detaylı Bilgi
  • ŞİLLURİS: “KIBRIS SALDIRGAN VE YAYILMACI GÜÇLERE KARŞI KENDİNİ SAVUNMAYA HAZIRDIR” ... +Detaylı Bilgi
  • İNSAN HAKLARI İZLEME ÖRGÜTÜ: GÜNEY KIBRIS’TA, DÜZENSİZ GÖÇMENLERE KÖTÜ MUAMELE YAPILIYOR ... +Detaylı Bilgi