18 EKİM 2023


 

Dışişleri Bakanı Tahsin Ertuğruloğlu, Meclis Genel Kurulu’nda ülkenin isminin değişeceği yönündeki tartışmaları ve gündemdeki önemli konuları değerlendirdi.

 

 

Dışişleri Bakanı Ertuğruloğlu, devletin resmi adının Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti olduğunu belirterek, “Bu isimle Türk Devletleri Teşkilatı’na (TDT) gözlemci üye olma memnuniyetini yaşadık” dedi.

 

Ertuğruloğlu, devletin resmi adının Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti olduğuna dikkat çekerek, “KKTC’nin isminin değişmesi yönünde bir hazırlık yok. Eğer ileride Kıbrıs Türk halkının böyle bir ihtiyacı oluşursa gerekirse Anayasal düzen içerisinde bu isim değişebilir” dedi.

 

Bakan Ertuğruloğlu, devletin adının değişmesiyle federasyon görüşmelerinin herhangi bir bağlantısı olmadığına dikkat çekerek, “KKTC mevcut Anayasa ile hiçbir ortaklığa giremez. Ayrıca Anayasa’ya göre toprak tavizi de konuşulamaz” diye konuştu.

 

 

ERTUĞRULOĞLU: “KKTC’NİN İSMİNİN DEĞİŞMESİ YÖNÜNDE BİR HAZIRLIK YOK”

 

“BM kararlarının bağlayıcılığı yoktur, tavsiye niteliklidir; Kıbrıs Türk halkı buna teslim olmayacaktır.”

 

Dışişleri Bakanı Tahsin Ertuğruloğlu, Pile konusuna da değinerek, yol çalışmasının planlandığı gibi sürdüğünü belirtti ve orada yaşananları anlatarak, BM Güvenlik Konseyi açıklamasını anımsattı. “Bu yol yapılacak” diyen Ertuğruloğlu, küçük bir yol yapım çalışmasının büyütüldüğünü, BM’nin işin içine İngiliz ve Rum tarafını soktuğunu söyledi. Ertuğruloğlu, yol yapımını engellemek için çalışma yapıldığını ancak amacı Pile halkının evine en rahat şekilde ulaşmasını sağlamak olan KKTC devletinin kararlığını sürdürdüğünü söyledi. Ticari eşya geçişiyle ilgili engellemelere de değinen Ertuğruloğlu, bu tartışmalar sayesinde Pile’nin, AB’nin yani Rum hükümetinin kontrolünde bir bölge olarak kabul edildiğini öğrendiklerini belirtti.

 

Ertuğruloğlu, özel temsilci konusunda ise, BM kararlarının bağlayıcılığı olmadığını, tavsiye nitelikli olduğunu ifade ederek, Kıbrıs Türk halkının buna teslim olamayacağını söyledi. Ertuğruloğlu, bu kararlardan bir fayda gelmeyeceğini ve bunların dışına da çıkılabileceğinin kabul edilmesi gerektiğini kaydetti.

 

Egemen eşitliğin ve iki devletin varlığının önemine işaret eden Ertuğruloğlu, Türk tarafı olarak müzakerelerin kaldığı yerden devam etmesini reddettiklerini söyledi.

 

 

 




  • RMMO KOMUTANI ZERVAKİS’İN KORONAVİRÜS TESTİ POZİTİF ÇIKTI ... +Detaylı Bilgi
  • LİMASOL’DA PROTESTO GÖSTERİLERİ ... +Detaylı Bilgi
  • NURİS: ANASTASİADİS’İN “KULLANIM KAYBI TAZMİNATI” VAADİ YERİNE GETİRİLEMEZ ... +Detaylı Bilgi
  • HER 10 RUM’DAN 6’SI GÜNEY KIBRIS’TAKİ DEVLETİN “YOLSUZLUK DEVLETİ” OLDUĞUNA İNANIYOR ... +Detaylı Bilgi
  • RUM SAVUNMA BAKANI’NDAN TÜRKİYE’YE ELEŞTİRİ ... +Detaylı Bilgi
  • ROLANDİS: “KAYBEDİLMİŞ FIRSATLAR, KAYBEDİLMİŞ VATANLARA GÖTÜRÜR” ... +Detaylı Bilgi
  • ŞİLLURİS: “KIBRIS SALDIRGAN VE YAYILMACI GÜÇLERE KARŞI KENDİNİ SAVUNMAYA HAZIRDIR” ... +Detaylı Bilgi
  • İNSAN HAKLARI İZLEME ÖRGÜTÜ: GÜNEY KIBRIS’TA, DÜZENSİZ GÖÇMENLERE KÖTÜ MUAMELE YAPILIYOR ... +Detaylı Bilgi