14 KASIM 2023 MANŞET


DEVLETİMİZİN KURULUŞUNUN 40.YILDÖNÜMÜNDE YARGIDA BUGÜNE KADAR GÖRÜLMEMİŞ SKANDAL,TEZGAH!

 

Adli Şube Amiri olarak görev yaptığı dönemde suç dosyası kapatıp karşılığında rüşvet almakla suçlanan Polis Başmüfettişi Ali Savaş Altan serbest bırakıldı. Savcılık, davanın tanıklarını hazır edemediği için takipsizlik dosyaladı.

 

SAVCILIK DURUŞMADAN 1 AY ÖNCE DAVANIN TANIĞININ YURT DIŞINA ÇIKIŞ YASAĞINI BİLİNMEYEN NEDENLE(!) KALDIRDI. DURUŞMA GÜNÜ BAŞKA 69 TANIK VE POLİSİN ELİNDE BİRÇOK BELGE, KANIT, EMARE OLMASINA KARŞIN "TANIK YURT DIŞINA KAÇTI" DİYEREK DAVAYI GERİ ÇEKTİ.

 

TANIK KAÇIRILDI, DAVA GERİ ÇEKİLDİ!

 

YARGIDA GÖRÜLMEMİŞ SKANDAL

 

Lefkoşa Polis Müdürlüğü’nde Adli Şube Amiri olarak görev yaptığı 2016-2017 yılları arasında yurt dışına kaçan Erkut Hafız adlı zanlının suç dosyası kapatıp karşılığında bir cipi rüşvet almakla suçlanan ve 2 Kasım 2023 tarihinde itham edildikten sonra tutuklanarak, cezaevine konulan Polis Başmüfettişi Ali Savaş Altan hakkındaki dava, "tanık kaçtı" gerekçesiyle Başsavcılık tarafından geri çekildi.

 

Savcılık, davanın tanıklarını hazır edemediği gerekçesini ileri sürerek takipsizlik dosyaladı. 

 

Altan dün ilk duruşma için Lefkoşa Ağır Ceza Mahkemesine getirildi. Başkan Füsun Cemaller, Kıdemli Yargıç Vedia Berkut Barkın ve Yargıç Tutku Candaş’tan oluşan heyetin huzurunda görüşülen ilk duruşmada Kıdemli Savcı Mustafa  İldeniz , davanın tanıklarını hazır edemediğini, bazlarının  yurt dışında olduğunu belirterek, takipsizlik dosyalanmasını talep etti.Mahkeme heyeti, 2 Kasım’da “Rüşvet almak, "menfaat temini için sahte, gerçek dışı ve hukuka aykırı evrak düzenlemek, imzalamak, tasdik etmek ve vermek”, “sicillerde sahtekarlık yapmak", "tanıkları yalan ifade vermeye teşvik etmek", Görevi kötüye kullanmak", “Görevi ihmal etmek”, kamu görevlilerinin sahtekarlık yapmaları ve emniyeti suistimal etmeleri” suçlarından oluşan 7 davadan itham edilerek, tutuklanan ve cezaevine gönderilen Altan hakkında takipsizlik dosyalanmasına emir verdi.

 

Böylelikle Altan, hakkındaki davada takipsizlik kararı verildiği için serbest kaldı.

 

KONUYLA İLGİLİ SAVCILIĞIN CEVAPLAMASI GEREKEN KAFALARI KURCALAYAN SORULAR?

 

1. Geçmişte başka bir davasında yurt dışına kaçıp gelmeme vukuatı olan Erkut Hafız'ın, birkaç hafta içinde başlayacak olan bu duruşma öncesinde, yurt dışına çıkış yasağı niye kaldırıldı? Kaçacağını tahmin etmiyor muydunuz? Yoksa amaç kaçmasına fırsat verip davayı geri çekmek miydi?

 

2. 70 tanığı olan bir davada, diğer 69 tanığın dinlenmesine  niye başlanmadı? Dosyada bulunan birçok belgeye, emareye ve kanıta dayanarak dava devam edebilirdi. Buna karşın niye devam ettirilmedi?

 

3. 7 davanın en azından 4 tanesi Erkut Hafız’ın şahadetine gerek kalmadan sürdürülebilirdi; Niye bu davaların görüşülmesine başlanmadı? 

 

4. Bu arada yurtdışı çıkış yasağı kaldırılarak ülkeden kaçmasına fırsat verilen Erkut Hafız'ın, 29 Kasım’da başlayacak olan ‘Özel hayatın gizliliğini ihlal, gizli kayıt ve tanığın ifadesini değiştirme’ suçlamaları ile Tekin Arhun, Ali Savaş Altan ve başka 2 şahıs aleyhine açılan  davada da hem şikayetçi, hem de tanık olduğu öğrenildi. 

Erkut Hafız, bu davada polise verdiği ifadede, Tekin Arhun'un telefonla kendisini aradığını, Ali Savaş Altan aleyhine verdiği " arabayı ona rüşvet olarak verdim" şeklindeki ifadesini değiştirmesini istediğini, buna karşılık Capital  Bank'da ipotekli olan evi için yardımcı olacağını söylediğini" anlatmıştı. Hafız, Tekin Arhun’un bu konuşmayı kendisinden habersiz olarak kaydettiğini ve şikayetçi olduğunu belirtmişti. 

Polis, bu ifade üzerine Tekin Arhun'u tutuklamış, kaydettiği konuşmayı WhatsApp üzerinden Ali Savaş Altan'a gönderdiğini tespit etmiş ve Ali Savaş Altan ile birlikte, yeğeni Nurettin Arapsoy'u "gizli kayıt üzerinde montaj yaparak sahte delil oluşturmakla" suçlayarak tutuklamıştı.

Polisin bu dava ile ilgili olarak tutukladığı İsmail Karaböcek de polise verdiği 5 sayfalık gönüllü ifadesinde gizli kaydın Şener Levent'in de bulunduğu bir ortamda Tekin Arhun tarafından yapıldığını, kayıt sırasında mikrofonu açan Tekin Arhun’un konuşmayı Şener Levent’in de dinlemesini sağladığını ve Arhun’un kaydı montaj için Ali Savaş Altan’a gönderdiğini anlatmıştı.

Yurt dışına kaçmasına fırsat verilen Erkut Hafız'ın tanıklığı, hakkında birçok suçlama bulunan ve ağır ceza mahkemesinde  davaları görülen tefeci Tekin Arhun'un yargılanması açısından büyük önem taşıyor.

29 Kasım’da birlikte yargılanacak olan Ali Savaş Altan ve Tekin Arhun hakkındaki davada da savcılığın takipsizlik isteyip istemeyeceği merak ediliyor. Yoksa Baş savcılık Erkut Hafız kaçtı diye bu davayı da geri çekmeye mi hazırlanıyor?

Yoksa Erkut Hafız'ın kaçmasına fırsat verilmesinin amacı Tekin Arhun'u ve iki davada yargılanan Ali Savaş Altan'ı ikinci davadan da kurtarmak mıdır?

 

Başsavcılıktan sorulara yanıt bekliyoruz

 

Yüksek Adliye Kurulu'nu ve Yüksek Mahkeme Başkanı Narin Şefik'i yargımızın saygınlığına zarar veren bu konuyu incelemeye davet ediyoruz…

 

Bu konunun peşini bırakmayacağız

 

NE OLMUŞTU?

Altan’ın “Evrak sahteleme, tedavüle sürme”, “Sahtekarlıkla para temini” suçlarından aranan ve hakkında yakalama kararı bulunan  Erkut Hafız'a ulaşarak İngiltere’den KKTC’ye dönmek  isterse serbestçe giriş yapabileceğini sağlayacağı yönünde vaat verdiği iddia edilmişti. Hafız’ın da Metehan Kara Sınır Kapısı’ndan KKTC’ye giriş yaptığı, Ali Savaş Altan’a da İngiltere’den araba getirdiği öne sürülmüştü.

Hafız’ın Altan’a rüşvet verdiğine dair iddiası üzerine soruşturma amaçlı tutuklanan Altan, teminatla serbest bırakılmıştı. Altan, 2 Kasım’da 7 davadan itham edildikten sonra tutuklanmıştı.

 

İDDİANAMEDE NE VAR ?

Polis halkında tutuklama kararı bulunan Erkut Hafız'ın serbestçe ülkeye geldiğini tespit edince onu tutuklamıştı. Hafız polise verdiği itiraf nitelikli ifadede Ali Savaş Altan'a, kendisi aleyhine hazırlanan dava dosyasını kapatması için rüşvet olarak ona bir cip getirdiğini, cipin nakliye ve Gümrük giderlerini kendisinin ödediğini, ayrıca kendisi aleyhine suç duyurusu olan kişiye de Ali Savaş Altan vasıtası ile 10 bin sterlin vererek şikayetini geri çekmesini sağladığını , kendisini ülkeye girişte Ali Savaş Altan'ın karşılayıp aracıyla aldığını anlattı. 

Polis araştırmasında Ali Savaş Altan’a getirilen cip arabayı buldu ve emare olarak el koydu. Araç yıllardır poliste bekliyor.

Polis ayrıca Ali Savaş Altan’ın Polis olay kayıt dosyasında da değişiklik yaptırarak dosyayı kapattığını tespit ederek aylar süren soruşturmayı tamamladı ve ona 7 dava okudu. Duruşma için 70 tanık hazırladı.

Ancak Başsavcılık yıllar geçmesine karşın davayı açmayarak bekletti. 

Uzun zaman sonra dava açıldıktan ve duruşma safhasına gelmesinden kısa süre önce ise 70 tanıktan biri olan Erkut Hafız'ın yurt dışına çıkış yasağını bilinmeyen nedenle kaldırarak yurt dışına kaçmasına fırsat verdi. O da Eylül ayı sonunda yurt dışına kaçtı. Başsavcılık bunun üzerine dün  mahkemeye takipsizlik dosyası sunarak TANIK YOK gerekçesiyle davayı geri çekti. Oysa davada geyi kalan 69 tanık , ERKUT Hafız'ın İTİRAFI ve polisin elde ettiği birçok belge ve kanıt var. Savcılık bunlara dayanarak duruşmayı sürdürüp davayı geri çekmeyebilirdi. Ancak bunu yapmadı. 

Türkiye -KKTC düşmanı Şener Levent yıllardır Ali Savaş Altan’a komplo kurulduğunu iddia eden yayınlar yaparak mahkeme, Polis ve savcılığa baskı yapmaktaydı. 




  • RMMO KOMUTANI ZERVAKİS’İN KORONAVİRÜS TESTİ POZİTİF ÇIKTI ... +Detaylı Bilgi
  • LİMASOL’DA PROTESTO GÖSTERİLERİ ... +Detaylı Bilgi
  • NURİS: ANASTASİADİS’İN “KULLANIM KAYBI TAZMİNATI” VAADİ YERİNE GETİRİLEMEZ ... +Detaylı Bilgi
  • HER 10 RUM’DAN 6’SI GÜNEY KIBRIS’TAKİ DEVLETİN “YOLSUZLUK DEVLETİ” OLDUĞUNA İNANIYOR ... +Detaylı Bilgi
  • RUM SAVUNMA BAKANI’NDAN TÜRKİYE’YE ELEŞTİRİ ... +Detaylı Bilgi
  • ROLANDİS: “KAYBEDİLMİŞ FIRSATLAR, KAYBEDİLMİŞ VATANLARA GÖTÜRÜR” ... +Detaylı Bilgi
  • ŞİLLURİS: “KIBRIS SALDIRGAN VE YAYILMACI GÜÇLERE KARŞI KENDİNİ SAVUNMAYA HAZIRDIR” ... +Detaylı Bilgi
  • İNSAN HAKLARI İZLEME ÖRGÜTÜ: GÜNEY KIBRIS’TA, DÜZENSİZ GÖÇMENLERE KÖTÜ MUAMELE YAPILIYOR ... +Detaylı Bilgi