13 KASIM 2023 MANŞET


 

Yunanistan Başbakanı Kiryakos Miçotakis ve Güney Kıbrıs Rum Yönetimi Başkanı Nikos Hristodulidis ile Güney Kıbrıs Hükûmetinin on bir üyesi ve Yunan mevkidaşlarının katılımıyla Cuma günü Atina'da 1. Kıbrıs-Yunanistan Hükümetlerarası Zirvesi çerçevesinde çeşitli konular ele alındı ve ikili görüşmeler gerçekleştirildi.

Hristodulidis, Miçotakis ile Kıbrıs sorunundaki son gelişmeleri ve özellikle de "BM Genel Sekreteri'nin müzakerelerin yeniden başlaması ihtimalini araştırmak üzere bir elçi atama kararına Türk tarafının şu ana kadar verdiği tepkiyi, Pile ve Ara Bölge'deki son gelişmeleri ve Türk tarafının mutabık kalınan hususların uygulanmasından geri çekilmesini" ele aldıklarını kaydetti.

Yunanistan Başbakanı Kiryakos Miçotakis, iki ülke arasındaki ayrılmaz bağları güçlendiren ve tüm alanlarda eşgüdümü teşvik eden Zirve'den duyduğu memnuniyeti dile getirdi. Kıbrıs sorununa özel bir atıfta bulunan Miçotakis, "Atina ve Lefkoşa arasındaki dayanışmanın, çözümü kesin bir ulusal öncelik olan Kıbrıs sorununa ilişkin Ortak Bildiri'ye de yansıdığını" kaydetti.

Miçotakis, "hedefin BM çerçevesinde müzakerelerin yeniden başlatılması olduğunu yineledi. Çünkü mevcut durum ne kadar uzun sürerse gerginlik o kadar artacaktır" dedi ve "iki devletli pozisyon bizim için kabul edilemez" açıklamasında bulundu. "Bu nedenle müzakerelerin yeniden başlaması ihtimalini araştırmak üzere yeni bir BM Genel Sekreteri Elçisi atanmasını dört gözle bekliyoruz" diyen Mitsotakis, "Yunanistan'ın tüm Güvenlik Konseyi kararlarını ihlâl eden yöntemlerin durdurulmasına yönelik çabalara yardımcı olmaya devam edeceği" teminatını verdi.

 

 

 

MİÇOTAKİS VE HRİSTODULİDİS, BU KEZ ATİNA’DA, HEDEFLERİNİN BM ÇERÇEVESİNDE MÜZAKERELERİN YENİDEN BAŞLATILMASI, VE İKİ DEVLETLİ ÇÖZÜMÜN ASLA KABUL EDİLEMEZ  OLDUĞUNU İLAN ETTİ…

Türk tarafının egemen eşitliğe dayalı iki devletli çözümden kesinlikle geri adım atmayacağı duruşu dikkate alındığında, iki taraf arasında ortak zemin olması ihtimali artık tamamen ortadan kalktı. Bu durumda,

BM TEMSİLCİSİNE GEREK KALMADI…

 

Görüşmenin bir parçasını oluşturan Avrupa-Türkiye meseleleri konusunda ise Hristodulidis, Aralık ayındaki Avrupa Konseyi'nin "Ankara'ya, Avrupa ile iş birliğinin güçlendirilmesi ve Avrupa yolunda ilerleme kaydedilmesinin yolunun Kıbrıs sorununda da önemli ilerleme kaydedilmesinden geçtiği mesajını yinelemek için önemli bir fırsat" olduğuna işaret etti.

Miçotakis, ise "Avrupa Birliği'nin de 30 Haziran tarihli Avrupa Konseyi kararları temelinde müzakerelerin yeniden başlatılmasında rol oynaması gerektiğini" belirtti.

"Ortak hedefimiz Avrupa müktesebatının Kıbrıs topraklarının tamamında uygulanmasıdır ve öyle de olacaktır" diyen Yunanistan Cumhurbaşkanı Kıbrıs ve Yunanistan'ın, Türk-Yunan ilişkilerini geliştirme çabasının "Kıbrıs sorununun da yararına olacağı" inancını paylaştığını kaydetti.

 




  • RMMO KOMUTANI ZERVAKİS’İN KORONAVİRÜS TESTİ POZİTİF ÇIKTI ... +Detaylı Bilgi
  • LİMASOL’DA PROTESTO GÖSTERİLERİ ... +Detaylı Bilgi
  • NURİS: ANASTASİADİS’İN “KULLANIM KAYBI TAZMİNATI” VAADİ YERİNE GETİRİLEMEZ ... +Detaylı Bilgi
  • HER 10 RUM’DAN 6’SI GÜNEY KIBRIS’TAKİ DEVLETİN “YOLSUZLUK DEVLETİ” OLDUĞUNA İNANIYOR ... +Detaylı Bilgi
  • RUM SAVUNMA BAKANI’NDAN TÜRKİYE’YE ELEŞTİRİ ... +Detaylı Bilgi
  • ROLANDİS: “KAYBEDİLMİŞ FIRSATLAR, KAYBEDİLMİŞ VATANLARA GÖTÜRÜR” ... +Detaylı Bilgi
  • ŞİLLURİS: “KIBRIS SALDIRGAN VE YAYILMACI GÜÇLERE KARŞI KENDİNİ SAVUNMAYA HAZIRDIR” ... +Detaylı Bilgi
  • İNSAN HAKLARI İZLEME ÖRGÜTÜ: GÜNEY KIBRIS’TA, DÜZENSİZ GÖÇMENLERE KÖTÜ MUAMELE YAPILIYOR ... +Detaylı Bilgi