Eski müzakereci ve emekli Büyükelçi Osman Ertuğ, KIBRIS TV ekranlarında yayınlanan ve Haluk Yerli’nin hazırlayıp sunduğu ‘Sabah Sabah’ adlı programa katılarak, önemli açıklamalarda bulundu.

 

Eski müzakereci ve emekli büyükelçi Osman Ertuğ, “müzakere masasında 50 sene bize patinaj çektirdiler” diyerek adaya sürdürebilir barışın ancak iki devletli uzlaşı ile mümkün olduğunu söyledi.

Türkiye’nin 1974 ve öncesinde adaya yapmış olduğu haklı ve yasal müdahalenin kıymetinin bilinmesi gerektiğinin altını çizen Ertuğ, “Adaya barışı getirdi. Bunu dört gözle korumamız lazım. Kimsenin haklarının peşinde değiliz, haklarımızın da elimizden alınmasına da razı değiliz” ifadelerini kullandı.

Rumların gündemlerinde çözüm olmadığını, çözümün her türlüsünü ,federasyonu,iki devletli çözümü veya olası başka bir uzlaşıyı da reddettiklerini vurgulayan Ertuğ, “Rum tarafı Kıbrıs Türkleri ile yetki ve refahı paylaşmak istemiyor. Hristodulidis için ‘görüşelim görüşelim’ demek çok kolaydır. Ancak, Crans Montana’daki çöküşün iki mimarından birisiydi. Kırık plak gibi sürekli olarak ‘görüşelim görüşelim’ diyor, görüşelim ama hangi zeminde?”

Ertuğ, Rum tarafının ‘görüşelim’ çağrılarının KKTC’nin tanınmasını engellemeye yönelik olduğunun altını çizdi.

 

 

ERTUĞ: " HRİSTODULİDİS’İN ‘GÖRÜŞELİM’ ÇAĞRILARI KKTC’NİN TANINMASINI ENGELLEMEYE YÖNELİK”

 

Ertuğ, Rum tarafının özel temsilci atanması konusundaki talebini de değerlendirerek, şu ifadeleri kullandı: “Diplomaside kelimeler çok önemlidir. Temsilci, nasıl bir temsilci olacak? Rum tarafı özel danışman şeklinde olmasını istiyor. Kıbrıs Türk tarafı ise geçen yıl yapılan tartışmalarda kişisel temsilci önerisi yaptı. Özel temsilci olursa doğrudan Güvenlik Konseyi’ne muhataptır. Güvenlik Konseyi’nin nasıl bir yapı olduğunu biliyoruz. Lehimize bir yapı değil, tarafsız da değil. Biz Genel Sekreterin tarafsızlığına daha çok güveniriz. Biz geçmiş dönemlerde kişisel temsilci olabilir dedik.”

 

 




  • RMMO KOMUTANI ZERVAKİS’İN KORONAVİRÜS TESTİ POZİTİF ÇIKTI ... +Detaylı Bilgi
  • LİMASOL’DA PROTESTO GÖSTERİLERİ ... +Detaylı Bilgi
  • NURİS: ANASTASİADİS’İN “KULLANIM KAYBI TAZMİNATI” VAADİ YERİNE GETİRİLEMEZ ... +Detaylı Bilgi
  • HER 10 RUM’DAN 6’SI GÜNEY KIBRIS’TAKİ DEVLETİN “YOLSUZLUK DEVLETİ” OLDUĞUNA İNANIYOR ... +Detaylı Bilgi
  • RUM SAVUNMA BAKANI’NDAN TÜRKİYE’YE ELEŞTİRİ ... +Detaylı Bilgi
  • ROLANDİS: “KAYBEDİLMİŞ FIRSATLAR, KAYBEDİLMİŞ VATANLARA GÖTÜRÜR” ... +Detaylı Bilgi
  • ŞİLLURİS: “KIBRIS SALDIRGAN VE YAYILMACI GÜÇLERE KARŞI KENDİNİ SAVUNMAYA HAZIRDIR” ... +Detaylı Bilgi
  • İNSAN HAKLARI İZLEME ÖRGÜTÜ: GÜNEY KIBRIS’TA, DÜZENSİZ GÖÇMENLERE KÖTÜ MUAMELE YAPILIYOR ... +Detaylı Bilgi