ANNAN PLANI REFERANDUMU VE CRANS MONTANA’DA FEDERASYONCU 2.CUMHURBAŞKANI TALAT VE 4.CUMHURBAŞKANI TAVİZCİ-TESLİMİYETÇİ AKINCI TARAFINDAN ALTIN TEPSİ İÇERİSİNDE SUNULAN KAPALI MARAŞ’I GERİ ALMA FIRSATINI ELLERİNİN TERSİ İLE REDDEDEN RUM-YUNAN İKİLİSİ, MARAŞ AÇILIMI KARARI KARŞISINDA YAYGARA KOPARIYOR..

Birleşmiş Milletler (BM) iyi niyet misyonu çerçevesinde yıllarca sürdürülen  Kıbrıs müzakerelerinde kapsamlı bir çözümün parçası olarak görüşülen Maraş konusu, Rum tarafının uzlaşmaz tavrı sebebiyle çözülemedi. Kapalı Maraş’ın geçtiğimiz yıl Ekim ayından itibaren KKTC Hükümeti’nin aldığı kararla bölüm bölüm halkın kullanımına açılması ve hak iddia edenlerin Taşınmaz Mal Komisyonu’na(TMK) müracaat etmelerinin istenmesi ertesinde Maraş’ın 1974’ten önceki Rum  sakinlerinin tepkileri üzerine köşeye sıkışan Rum Yönetimi soluğu üyesi oldukları Avrupa Birliği’nde aldı.

Avrupa Birliği Dış İşleri Konseyi’nin Brüksel’deki toplantısında Maraş dosyası gündeme geldi. Türkiye’nin Maraş’ın yanısıra Geçitkal’deki askeri üs ve İskele Boğazı’ndaki deniz üssüyle ilgili faaliyetlerinin de “gizli bir belgede” Avrupa Birliği’ne sunulduğu öğrenildi.

Maraş’ta, Birleşmiş Milletler kararları dışına çıkılan adımlar atıldığı iddiasıyla gündeme gelen “Türkiye’ye yönelik yaptırımlar” için seçenekler belgesi hazırlanması yeniden ele alındı.

RUM-YUNAN İKİLİSİNİN MARAŞ DOLDURUŞUNA GELDİLER

AVRUPA’DAN YİNE YAPTIRIM TEHDİDİ!

TÜRK TOPRAĞI MARAŞ’IN AÇILMASINI HAZMEDEMİYORLAR

Pazartesi günü gerçekleşen Avrupa Birliği Dış İşleri Konseyi’nin Brüksel’deki toplantısı sonrasında açıklama yapan AB Dışişleri ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi Josep Borrell “Seçenek Belgesi”ne dikkat çekti. Borrell, Avrupa Birliği’nin özel birimleri tarafından, Türkiye’nin kapalı Maraş’taki “yasa dışı faaliyetlerine” ilişkin kapsamlı raporun hazırlandığını belirtti.Belgenin iki bölümden oluşacağı, hem gelişmelerin not edileceği, hem de eylem planı hazırlanacağı iddia edildi. “Seçenekler Belgesi’nin” gelecek hafta COREPER’de (Daimi Temsilciler Komitesi)  ele alınacağı öğrenildi. Borrell, Türkiye'nin aldığı kararla ilgili olarak bu toplantıda herhangi bir karar çıkmadığını belirtti. Borrell, “Aralık ayında yapılacak AB Dışişleri Bakanları Konseyi toplantısında ele alınmak üzere konuya ilişkin bir çalışma yapılacak ve rapor sunulacak” ifadelerini kullandı.

 HRİSTODULİDİS TEPKİLİ: “GEÇ KALINDI”

Güney Kıbrıs Rum Yönetimi Dışişleri Bakanı Nikos Hristodulidis toplantı sırasında yaptığı konuşmada, AB’nin tepki gösterme konusundaki gecikmesinden dolayı memnuniyetsizliğini dile getirdi ve sürecin hızlı bir şekilde ileriye götürülmesini talep etti. Hristodulidis, Avrupalı mevkidaşlarına, AB’nin Türkiye’ye “kapalı Maraş bölgesindeki faaliyetlerinin yasa dışı olduğu ve Avrupa ile ilişkilerinde bunun etkilerinin olacağı” konusunda net mesaj göndermesi gerektiğini vurguladı.AB’nin tepki göstermekte geç kalmasının, Kıbrıs sorunundaki müzakerelerin yeniden başlaması çabalarında olumsuz sonuçlara sahip olduğunu da ifade eden Hristodulidis, bunun da, Türkiye tarafından, üzerinde anlaşmaya varılan çerçeveyle, müzakerelere geri dönmeyi ret etme cesareti olarak algılandığını savundu.

DENDİAS :"UMARIM TÜRKİYE'YE YANIT VERİRİZ"

Maraş'ın açılmasının "yasa dışı" olduğunu savunan Yunanistan Dışişleri Bakanı Dendias, "Umarım Türkiye'nin hukuksuz davranışlarına ve BM Güvenlik Konseyi kararlarını hiçe sayma girişimine Avrupa'dan bir yanıt gelir." açıklaması yaptı.

 

 

 

 

 

 

 




  • RMMO KOMUTANI ZERVAKİS’İN KORONAVİRÜS TESTİ POZİTİF ÇIKTI ... +Detaylı Bilgi
  • LİMASOL’DA PROTESTO GÖSTERİLERİ ... +Detaylı Bilgi
  • NURİS: ANASTASİADİS’İN “KULLANIM KAYBI TAZMİNATI” VAADİ YERİNE GETİRİLEMEZ ... +Detaylı Bilgi
  • HER 10 RUM’DAN 6’SI GÜNEY KIBRIS’TAKİ DEVLETİN “YOLSUZLUK DEVLETİ” OLDUĞUNA İNANIYOR ... +Detaylı Bilgi
  • RUM SAVUNMA BAKANI’NDAN TÜRKİYE’YE ELEŞTİRİ ... +Detaylı Bilgi
  • ROLANDİS: “KAYBEDİLMİŞ FIRSATLAR, KAYBEDİLMİŞ VATANLARA GÖTÜRÜR” ... +Detaylı Bilgi
  • ŞİLLURİS: “KIBRIS SALDIRGAN VE YAYILMACI GÜÇLERE KARŞI KENDİNİ SAVUNMAYA HAZIRDIR” ... +Detaylı Bilgi
  • İNSAN HAKLARI İZLEME ÖRGÜTÜ: GÜNEY KIBRIS’TA, DÜZENSİZ GÖÇMENLERE KÖTÜ MUAMELE YAPILIYOR ... +Detaylı Bilgi