Dünya devrimci partileri Meksika’da buluştu. Konferansa başta Latin Amerika ülkeleri olmak üzere dünyadan çok sayıda parti, birçok hükümet ve ana muhalefet partisi, Türkiye’den de Vatan Partisi katıldı. Vatan Partisi'nin sunduğu karar tasarısı son gün kürsüden okundu ve oylamada kabul edildi

 

MEKSİKO CİTY

Meksika Emek Partisi, 21-23 Ekim 2021 tarihleri arasında Meksika’nın başkenti Mexico City’de, “25. Uluslararası Partiler ve Yeni Toplum Konferansı” düzenledi. Etkinliğe ev sahipliği yapan Meksika Emek Partisi, ülkesinde hükümet ortağı ve köklü bir siyasi geçmişi bulunuyor.

Meksika Emek Partisi, 2018 Başkanlık seçimlerinde koalisyon içinde desteklediği Lopez Obrador’un kazanması ile hükümet ortağı oldu. 

ÇOK SAYIDA HÜKÜMET VE ANAMUHALEFET PARTİSİ

Konferansa başta Latin Amerika ülkeleri olmak üzere dünyadan çok sayıda devrimci parti katıldı. Katılımcılar arasında Venezuela, Küba, Bolivya ve Nikaragua gibi birçok hükümet partisi ile Ekvador, Kolombiya gibi ülkelerden ana muhalefet partileri de yer aldı. Konferansa Türkiye’den Vatan Partisi davet edildi. Vatan Partisi’ni Dr. Mehmet Perinçek ve Yunus Soner temsil etti.

Mehmet Perinçek, Türkiye'nin ABD tehditlerine nasıl direndiğini örneklerle anlattı.

Konferans, geleneğe uygun biçimde, ev sahibi ülke Meksika’nın milli marşı ve bayrak töreniyle başladı. Bu tören, toplantı boyunca istisnasız her konuşmacının yaptığı milli egemenlik vurgusuyla örtüştü. Milli bağımsızlık, dünya sosyalist devrimci hareketinin ana gündem maddesi oldu.

DEVRİMCİLİĞİN ŞARTI: ANTİEMPERYALİZM 

Evo Morales

Eski Bolivya Devlet Başkanı Evo Morales, açılış konuşmasında, antiemperyalist bir çizgi benimsemeden devrimci ve sosyalist olunamayacağını vurguladı. Dünya devrimci hareketinde vatanseverliğin güçlendirilmesi gerektiğine işaret ederek vatansız “sol hareketleri” eleştirdi. Morales, konuşmasında kendisine yönelik Amerikancı darbenin altında ülkesinin lityum zenginliğinin yattığını da anlattı.

Meksika Emek Partisi temsilcileri ise iktidara gelmenin yeterli olmadığını, devleti dönüştürmek, en önemlisi ise halkın iktidarını kurmak ve emperyalizme direnmek için halkı kazanmak gerektiğini vurguladılar. Emperyalizme karşı mücadelede vatan ve vatanseverlik en büyük silahtı. 

Üç gün süren toplantıda, çok kutuplu bir dünyanın kurulduğunun altı çizildi, özellikle Latin Amerika’nın bütünleşme çabası üzerinde duruldu ve bu sağlanamadığı takdirde Latin Amerika’nın yeni kurulan dünyada bağımsız bir kutup haline gelemeyeceği vurgulandı. ABD’ye kafa tutmak için ilk önce Latin Amerika’nın birliği şarttı.

Yunus Soner, Doğu Akdeniz ve Ege'deki durumun dünyaya nasıl yansıyacağına dair bir sunum yaptı.

ABD’NİN YIKTIKLARI İKTİDARA GERİ GELİYOR

Etkinliğin ortaya koyduğu diğer bir önemli olgu ise ABD’nin artık “arka bahçesinde” başarısız olduğuydu. Venezuela, Bolivya, Honduras gibi ülkelerde, Washington ya hükümetleri yıkamamış ya da darbelerle yıktığı güçler yeniden iktidara gelmiş veya gelmek üzereydi.

Uluslararası devrimci partiler buluşmasında kadın katılımcıların oranı ve Meksika başta olmak üzere birçok Latin Amerika ülkesinde kadınların üst düzey görevler alması dikkat çekiyordu.

TÜRKİYE’NİN ÖNCÜ ROLÜ VE ABD TEHDİDİ

Vatan Partisi temsilcileri Dr. Mehmet Perinçek ve Yunus Soner, toplantıda yaptıkları konuşmalarda pandemiyle birlikte neoliberalizmin iflasına ve tek kutupluluğun sonuna işaret ettiler. ABD’nin Afganistan’dan kaçışıyla tasdik edilen çok kutuplu dünya, gelişmekte olan ve ezilen ülkelere önemli fırsatlar sunuyordu.

Perinçek ve Soner, konuşmalarının önemli kısmını ise Türkiye’nin yeni kurulmakta olan dünya düzeninde oynadığı role ve karşılaştığı tehditlere ayırdılar. Türkiye, resmen NATO üyesiydi ama NATO’nun hedefi haline gelmişti.

Türkiye’nin Suriye’de ABD ve PKK/PYD’ye karşı mücadelesinin ve Doğu Akdeniz’deki direnişinin, sadece kendi nam ve hesabına olmadığının altı çizildi, KKTC’nin tanınması çağrısı yapıldı. Vatan Partisi temsilcilerinin konuşmasının tam metni, yazılı olarak da konferansın resmi sitesinde yayınlandı.

ABD’NİN AKDENİZ VE SURİYE’DEKİ SALDIRGANLIĞI KINANDI

Vatan Partisi temsilcileri, konferansın son günü bir karar tasarısı da sundular. Karar tasarısı, oylamanın yapıldığı oturumdan önce bütün katılımcılara İspanyolca, yazılı olarak dağıtıldı ve oturumda kürsüden okundu. Suriye, Doğu Akdeniz ve Karadeniz’deki ABD saldırganlığı üzerine olan tasarı, dünyanın devrimci partileri tarafından, yapılan oylama sonucunda kabul edildi ve kayıtlara geçti. 

MEKSİKA EMEK PARTİSİ İLE BULUŞMA

Konferansın bitiminden 2 gün sonra Dr. Mehmet Perinçek ve Yunus Soner, Meksika Emek Partisi’nin yönetim toplantısına davet edildi. Vatan Partisi temsilcileri, Meksika’da hükümet ortağı partinin yöneticilerine seslendiler ve Türkiye’nin başta Venezuela ve Küba olmak üzere Latin Amerika’yla gelişmekte olan stratejik ilişkilerinin altını çizdiler. Türkiye’nin içine girdiği devrimci sürece dikkat çekilirken, Emek Partisi’nin lideri Prof. Alberto Anaya’ya da Türkiye’den getirdikleri hediyeyi takdim ettiler.

KABUL EDİLEN KARAR

“Afganistan’dan kovulan ABD, Suriye, Doğu Akdeniz ve Karadeniz’de provokasyonlarını artırmaya başladı.

“ABD, “Suriye’de bölücü ve yobaz terör örgütleri üzerinden bölgeye yönelik yeni saldırılar planlıyor;

“Doğu Akdeniz’de başta Türkiye olmak üzere tüm Avrasya coğrafyasına karşı askeri tatbikatlar düzenliyor, Ege Adalarına yığınak yapıyor;

“Karadeniz’de Ukrayna üzerinden başta Rusya olmak üzere bölge ülkelerini hedef alıyor, Karadeniz’de savaş kışkırtıcılığı yapıyor.

“ABD’nin sadece bölge ülkelerini değil, tüm dünyayı tehdit eden bu girişimleri kabul edilemez.

“Washington’un Ortadoğu, Doğu Akdeniz ve Karadeniz’deki saldırganlığını şiddetle kınıyor ve dünyanın devrimci partilerini bu planları boşa çıkarmak üzere birlik olmaya çağırıyoruz.”

 

KAYNAK: AYDINLIK GAZETESİ

 




  • RMMO KOMUTANI ZERVAKİS’İN KORONAVİRÜS TESTİ POZİTİF ÇIKTI ... +Detaylı Bilgi
  • LİMASOL’DA PROTESTO GÖSTERİLERİ ... +Detaylı Bilgi
  • NURİS: ANASTASİADİS’İN “KULLANIM KAYBI TAZMİNATI” VAADİ YERİNE GETİRİLEMEZ ... +Detaylı Bilgi
  • HER 10 RUM’DAN 6’SI GÜNEY KIBRIS’TAKİ DEVLETİN “YOLSUZLUK DEVLETİ” OLDUĞUNA İNANIYOR ... +Detaylı Bilgi
  • RUM SAVUNMA BAKANI’NDAN TÜRKİYE’YE ELEŞTİRİ ... +Detaylı Bilgi
  • ROLANDİS: “KAYBEDİLMİŞ FIRSATLAR, KAYBEDİLMİŞ VATANLARA GÖTÜRÜR” ... +Detaylı Bilgi
  • ŞİLLURİS: “KIBRIS SALDIRGAN VE YAYILMACI GÜÇLERE KARŞI KENDİNİ SAVUNMAYA HAZIRDIR” ... +Detaylı Bilgi
  • İNSAN HAKLARI İZLEME ÖRGÜTÜ: GÜNEY KIBRIS’TA, DÜZENSİZ GÖÇMENLERE KÖTÜ MUAMELE YAPILIYOR ... +Detaylı Bilgi