GÜNEY KIBRIS RUM YÖNETİMİ VE YUNANİSTAN’IN BAŞLATTIĞI DİPLOMATİK KAMPANYA’NIN HEDEFİ KKTC VE ANAVATAN TÜRKİYE’NİN EGEMEN EŞİTLİĞE DAYALI İKİ DEVLETLİ ÇÖZÜM SİYASETİNDEN VAZGEÇMESİNİ,GERİ ADIM ATMASINI SAĞLAMAK…

BM Genel Sekreteri Antonio Guterres’in, Türkiye’nin Kıbrıs sorununun çözüm prosedürünün kendi çerçevesi üzerinden ve Crans Montana’da kaldığı yerden devam etmesini kabul etmesinin söz konusu olmayacağını anladığı ve bundan dolayı görüşmelere yardımcı olacak ‘farklı senaryolar’ üzerinde çalıştığı bildirildi.Guterres’in üzerinde çalıştığı ‘farklı senaryoların’, 27-29 Nisan’da Cenevre’de gerçekleşen gayrıresmi 5+BM toplantısında Türk tarafının ortaya koyduğu tezleri ve 6 maddelik önerileri dikkate almadan hazırlandığı ve Türk tarafının karşı çıkmasına rağmen 2017’de Crans Montana’da çöken süreçte bizzat Guterres tarafından taraflara sunulan 6 maddelik ‘Guterres Çerçevesine’ ve geçmişte başarısız olan BM parametrelerine dayanacağı öğrenildi. Guterres’in BM Güvenlik Konseyi Daimi üyelerinin bilgisi dahilinde ‘farklı senaryo’ diyerek,kelime oyunları ile Türk tarafına ‘tuzak’ kurmaya hazırlandığı bildirildi.. 

 

BM dışında, Almanya Başbakanı Angela Merkel’in Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’a Avrupa Birliği’nin mülteci sorunuyla ilgili Türkiye ile yapılan anlaşma çerçevesinde  taahhüt ettiği ödeneklerin Kıbrıs sorunuyla ilgili gelişmelere bağlı olduğunu resmen bildirdiği açıklandı.. Avrupa Birliği’nin Kıbrıs konusunu Türkiye’nin üyelik müzakerelerinde ‘şantaj’ unsuru olarak kullanırken, Merkel’in Türkiye’ye, Maraş’a karşılık Ercan Havalimanı’nın uluslararası uçuşlara açılması gibi Güven Yaratıcı Önlemler üzerinde alternatif senaryo olarak olumlu şekilde düşünme önerisinde bulunduğu ifade edildi.

Güney Kıbrıs Rum Yönetimi Başkanı Anastasiadis Rum-Yunan dostu ABD Başkanı Biden’a,namı diğer Bidenopulos’a, yazdığı mektupta ABD’nin Kıbrıs sorununa müdahil olmasını, Kıbrıs sorununda başrol oynaması yönündeki isteğini de dile getirdiği açıklandı.ABD’nin Rum-Yunan tezlerine paralel olarak Türkiye’ye karşı çeşitli yaptırımları devreye koyarak baskı yapacağına kesin gözle bakılıyor..

Londra’nın da Kıbrıs sorunu için çalıştığı; İngilizlerin desantralize federasyon ile konfederasyon arasındaki bir devlet şekli olan önerilerini kabul ettirebilmek için, iki toplumlu ve iki kesimli federasyon çözümünü savunan ABD ile temasta bulundukları ve ABD’nin, biraz baskıyla Türkiye’nin buna dönebileceğini iddia ettiği belirtildi.

 

BİRLEŞMİŞ MİLLETLERDEN TUZAK,

AVRUPA BİRLİĞİ’NDEN ŞANTAJ,

AMERİKA BİRLEŞİK DEVLETLERİ’NDEN BASKI,

BİRLEŞİK KRALLIK’TAN DAYATMA ! 

 

‘BİRLEŞİK HAÇLI CEPHESİ’NE’ KARŞI DİK DURACAK, DİRENECEĞİZ.

EGEMEN EŞİTLİK TEMELİNDE 2 DEVLETLİ ÇÖZÜMDEN GERİ ADIM ATMAYACAĞIZ.

TEMMUZDA YENİ BİR GAYRİRESMÎ KONFERANS TARİHİ AÇIKLANABİLİR

Kıbrıs sorunuyla meşgul olan diplomatlar, Haziran ayında Kıbrıs sorununun çözüm çabalarına ivme kazandıracak gelişmeler (Anastasiadis-Tatar-Guterres görüşmesi) olacağı değerlendirmesinde bulunurken, Temmuz’da da yeni bir gayriresmî konferans tarihi açıklanabileceğini öğrenildi.

Anavatan Türkiye Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın gerek içte, gerekse uluslararası alanda yoğun baskı gördüğünü bildiren siyasi gözlemciler,baskı,tuzakişantaj,dayatma bir yana Türkiye’nin ABD ile bozulan ilişkisinin düzelmesi ve gümrük birliğinin geliştirilmesi için müzakerelerin yeniden başlamasına ihtiyacı olduğunu kaydettiler..

 

ABD-YUNANİSTAN ORTAK TATBİKATI’NIN HEDEFİ: TÜRKİYE

 

ABD’nin Atina’daki Büyükelçisi Geoffrey Pyatt, “KENTAVROS 21” ABD-Yunanistan ortak askeri tatbikatın son ayağını izledi.

 

Tatbikatın son bulmasıyla tatbikat alanında bir konuşma yapan Büyükelçici Pyatt şu ifadeleri kullandı:

AMERİKA BİRLEŞİK DEVLETLERİ VE YUNANİSTAN BİRLİKTE ÇALIŞTIĞINDA BAŞARABİLECEKLERİMİZİN SINIRI YOKTUR.

“Ülkelerimiz iki asırdır dost ve müttefik olarak birbirlerini destekliyorlar. Daha güçlü ve daha güvenli bir Yunanistan, ABD çıkarları için çok önemlidir ve ittifakımızı Biden-Harris yönetimi altında bir sonraki seviyeye taşımayı ve NATO’nun kritik güneydoğu kanadında güvenliği teşvik etmeyi dört gözle bekliyoruz. Amerika Birleşik Devletleri ve Yunanistan birlikte çalıştığında başarabileceklerimizin sınırı yoktur ve sonuç olarak hem bölgemiz hem de İttifakımız daha güvenli hale gelir.”

 

DEFENDER-Europe 21, Avrupa, Asya ve Afrika arasında köprü oluşturan önemli kara ve deniz yollarını kullanarak, Yunanistan’ın üç kıta eksenindeki kritik coğrafi konumunu vurguluyor.

Yunanistan, Avrupa’da ekipman geliştirmek için kullanılan dört katılımcı ülkeden biri ve tatbikat için limanı kullanılan bir lojistik merkezine ev sahipliği yapan dört ülkeden biridir. Bunlar, Yunanistan’ın önemli stratejik rolünü ve Dedeağaç limanı ile daha geniş Trakya bölgesinin temsil ettiği önemli avantajı açıkça göstermektedir.

Daha fazlasını yapmak için alanlar var. Yunan-Amerikan ilişkilerini şimdiye kadarki en üst düzey ilişkilere getirmeye kararlı bir Başkan, Başkan Biden için çalışıyorum. İkili işbirliğinin derinleştirilmesi bağlamında savunma ve güvenlik alanındaki çok önemli işbirliğinin yanı sıra iki halk arasındaki ilişkiler, ticari ilişkiler, eğitim düzeyindeki ilişkiler gibi birçok parametre bulunmaktadır.

Amerikan bağlılığının, Dedeağaç’ta ve burada Doğu Makedonya ve Trakya’da son 3-4 yıldır kaydedilmesi, verdiğimiz sözleri yerine getirme yeteneğimizi gösteriyor. Şimdi hem ülkemin çıkarları için hem de Yunanistan’ın çıkarları için, daha güvenli bir bölge için önemli olan ülkelerimiz arasındaki güvenlik ilişkilerini derinleştirmek için, yeni yerler ve fırsatlar belirlemek için Yunan hükümeti ile birlikte çalışıyoruz. İki ülkemizin hükümetlerinin en üst düzeyde Karşılıklı Savunma İşbirliği Anlaşması’nın genişletilmesi konusundaki kararlılığının, ortak güvenlik hedeflerini geliştirme kararlılığını teyit etmektedir.”

General Christopher Cavoli ise tatbikattan duyduğu memnuniyeti dile getirerek, bugün gördüğü mükemmellik karşısında şaşkınlığını gizleyemediğini söyledi. İkili askeri işbirliğinin daha da derinleştirilmesine atıfta bulunarak, “Pek çok orduyla çalıştım, ancak burada başardıklarımız gerçekten olağanüstü.” dedi.

 

 




  • RMMO KOMUTANI ZERVAKİS’İN KORONAVİRÜS TESTİ POZİTİF ÇIKTI ... +Detaylı Bilgi
  • LİMASOL’DA PROTESTO GÖSTERİLERİ ... +Detaylı Bilgi
  • NURİS: ANASTASİADİS’İN “KULLANIM KAYBI TAZMİNATI” VAADİ YERİNE GETİRİLEMEZ ... +Detaylı Bilgi
  • HER 10 RUM’DAN 6’SI GÜNEY KIBRIS’TAKİ DEVLETİN “YOLSUZLUK DEVLETİ” OLDUĞUNA İNANIYOR ... +Detaylı Bilgi
  • RUM SAVUNMA BAKANI’NDAN TÜRKİYE’YE ELEŞTİRİ ... +Detaylı Bilgi
  • ROLANDİS: “KAYBEDİLMİŞ FIRSATLAR, KAYBEDİLMİŞ VATANLARA GÖTÜRÜR” ... +Detaylı Bilgi
  • ŞİLLURİS: “KIBRIS SALDIRGAN VE YAYILMACI GÜÇLERE KARŞI KENDİNİ SAVUNMAYA HAZIRDIR” ... +Detaylı Bilgi
  • İNSAN HAKLARI İZLEME ÖRGÜTÜ: GÜNEY KIBRIS’TA, DÜZENSİZ GÖÇMENLERE KÖTÜ MUAMELE YAPILIYOR ... +Detaylı Bilgi