Avrupa Birliği’nin tükenmiş Kıbrıs politikalarından bağımsızlığını kazanan Garantör İngiltere, Brexit sonrasında Kıbrıs sorunu ile daha fazla ilgilenmeye başladı. İngiltere’nin Kıbrıs siyasetinin AB’den farklı olmayacağı, Kıbrıs Türklerine karşı aynı önyargılarla adaletsizliğin devam edeceği anlaşıldı.

Başta Lefkoşa’da görevli İngiliz Yüksek Komiseri Stephen Lillie olmak üzere, son dönemde Dışişleri Bakanı Dominic Raab,Avrupa Komşuluk ve Amerika Kıtasından Sorumlu Devlet Bakanı Wendy Morton ve Dışişleri Bakanlığı Siyasi Müdür Yardımcısı Ajay Sharma KKTC’ye gelerek Cumhurbaşkanı Ersin Tatar ile görüştü. Lillie ile Ashley siyasi partilerle ayrıca toplantılar gerçekleştirdi. 

 

5 Şubat’ta KKTC Cumhurbaşkanı Tatar tarafından kabul edilen İngiltere Dışişleri Bakanı Dominic Raab, adadan ayrılmazdan önce yaptığı açıklamada Kıbrıs sorununun çözülmesine yardımcı olma konusunda üzerlerine düşen rolü tam anlamıyla oynayacaklarını belirtti.Raab, BM Genel Sektereri Antonio Guterres’in 5+1 Konferansı ile sunduğu fırsatı tüm tarafların değerlendirmesi gerektiğini, bir çözüme ulaşılmamasının kimseye fayda getirmeyeceğini ifade ederek, “Taraflara, esneklik ve uzlaşma gösterme isteği ile görüşmelere gelmeleri çağrısında bulunuyorum” ifadesini kullandı.

İngiltere Avrupa Komşuluk ve Amerika Kıtası Devlet Bakanı Wendy Morton da KKTC Cumhurbaşkanı Ersin Tatar ile 8 Nisan günü yaptığı görüşme sonrasında sosyal medya hesabından açıklamada bulundu.İngiltere’nin Nisan sonunda Cenevre’de yapılacak 5+BM görüşmelerini desteklediğini kaydeden Morton’un, Raab gibi tarafları esnek davranmaya davet etmesi, “biz tarafları esneklik göstermeleri yönünde cesaretlendiriyoruz” şeklinde açıklama yapması dikkatlerden kaçmadı.

İNGİLİZ’İN ‘ESNEKLİK’ TUZAĞINA DİKKAT!

 

HAZIRLANAN İNGİLİZ PLANI, RUMLARA ‘GEVŞEK FEDERASYON’, TÜRKLERE İSE ‘KONFEDERASYON’ DİYE YUTTURULMAYA ÇALIŞILACAK…

5+1 GAYRIRESMİ KIBRIS KONFERANSINDA İLGİLİ TARAFLARA RESMEN SUNULACAK OLAN İKİ BAĞIMSIZ DEVLET SİYASETİMİZİ SULANDIRMAYI VE EGEMENLİĞİMİZDEN GERİ ADIM ATMAMIZI HEDEFLEYEN İNGİLİZ PLANI GÖRÜŞÜLMEDEN, YENİ BİR MÜZAKERE SÜRECİNE GİRİLMEDEN HEMEN REDDEDİLMELİDİR.

İngiliz Planı’na göre ‘Kıbrıs Federal Cumhuriyeti’ adı altında sözde iki egemen toplumdan (halk değil)-Toplum Devletlerinden- oluşan ‘Birleşik Kıbrıs’ kurulacak. Federal Cumhuriyet’te tek vatandaşlık ve BM ile AB’de tek temsiliyet olacak. Önerilen ‘Toplum Devletlerinden’  oluşan federasyon Annan Planı’nda ve Crans Montana’daki gibi Devletimiz bağımsız KKTC’nin ortadan kaldırılmasını, egemenliğimizin merkezi hükümete devrini hedefliyor. İngiliz’in Plan’ı, Ruma ‘Gevşek Federasyon’,Türklere ise ‘Konfederasyon’ diye yutturulmaya çalışılacak.

RUM BASINI İngilizlerin beş taraflı gayri resmi konferans esnasında tüm taraflarla paylaşmayı isteyebileceği bazı öneriler hazırladığını ve bunların tarafların tezlerine dayandığını yazdı.Politis gazetesi haberinde, “tarafların kendi ifade ettikleri tezlerden kıpırdamamaları yüzünden, Cenevre görüşmesinden yüksek beklentiler olmadığı” konusunda BM merkezinden sızan bilginin, Rum Yönetimi’ni ve İngiltere’yi rahatsız ettiğinin görüldüğünü bildirdi.

 

 




  • RMMO KOMUTANI ZERVAKİS’İN KORONAVİRÜS TESTİ POZİTİF ÇIKTI ... +Detaylı Bilgi
  • LİMASOL’DA PROTESTO GÖSTERİLERİ ... +Detaylı Bilgi
  • NURİS: ANASTASİADİS’İN “KULLANIM KAYBI TAZMİNATI” VAADİ YERİNE GETİRİLEMEZ ... +Detaylı Bilgi
  • HER 10 RUM’DAN 6’SI GÜNEY KIBRIS’TAKİ DEVLETİN “YOLSUZLUK DEVLETİ” OLDUĞUNA İNANIYOR ... +Detaylı Bilgi
  • RUM SAVUNMA BAKANI’NDAN TÜRKİYE’YE ELEŞTİRİ ... +Detaylı Bilgi
  • ROLANDİS: “KAYBEDİLMİŞ FIRSATLAR, KAYBEDİLMİŞ VATANLARA GÖTÜRÜR” ... +Detaylı Bilgi
  • ŞİLLURİS: “KIBRIS SALDIRGAN VE YAYILMACI GÜÇLERE KARŞI KENDİNİ SAVUNMAYA HAZIRDIR” ... +Detaylı Bilgi
  • İNSAN HAKLARI İZLEME ÖRGÜTÜ: GÜNEY KIBRIS’TA, DÜZENSİZ GÖÇMENLERE KÖTÜ MUAMELE YAPILIYOR ... +Detaylı Bilgi