KKTC Cumhurbaşkanı Ersin Tatar, Birleşmiş Milletler (BM) Genel Sekreteri Antonio Guterres’le, 26 Ocak akşamı video konferans aracılığıylagörüşerek, Kıbrıs’ta egemen eşitliğe dayalı ve eşit uluslararası statüye sahip iki devletin işbirliği temeline dayalı yeni bir müzakere zeminine ihtiyaç olduğu yönündeki görüşünü aktarmıştı.Guterres Kıbrıs Türk tarafının tutumunun ve isteklerinin farkında olduğunu Tatar’a ifade etmiş ve tarafların resmi müzakereleri mümkün kılacak ortak bir zemin konusunda uzlaşıya varması yönünde bir beklentisi bulunduğunu dile getirmişti.

Guterres, Tatar ile görüşmesinin ertesi günü 27 Ocak tarihinde düzenlediği 2021’in ilk basın toplantısında, gündemi değerlendirirken bir soru üzerine Kıbrıs sorununa da değinmiş, yakın zamanda toplamayı düşündüğü ön koşulsuz 5+1 gayrı resmi toplantısında tarafların geleceği nasıl gördüklerini dürüstçe tartışma şansı bulacaklarını bildirmişti. Guterres,BM Güvenlik Konseyi’nden müzakereler konusunda aldığı yetki ve metodun iki toplumlu, iki kesimli bir çözümü  öngördüğünü ancak bu durumun tarafların pozisyonlarını sunmasına engel olmadığına da açıklık getirmişti.“Aldığım yetkiye bağlı kalmam demek; herkesi dinlemeye, tarafların gelecekleri konusunda varacakları ortak noktaya açık olmadığım anlamına gelmiyor” diye açıklamada bulunanGuterres,tarafların müzakerelerin kapsamını genişletme konusunda anlaşmaları halinde Güvenlik Konseyi’ne gitmeye hazır olduğunu da vurgulamıştı.. 

Guterres Crans Montana’da federasyon çözüm modelinin çökmesinin ardından, BM Güvenlik Konseyi'ne sunduğu Kıbrıs raporlarında  Ada'da "çözüm için meyve verecek bir başlangıç için yeni fikirlere ihtiyaç duyulabileceği"ni  de kaydetmişti. 

GUTERRES’İN ÖNCEKİ GÜN GÜNEY KIBRIS’IN BM’DEKİ DAİMİ TEMSİLCİSİNİ KABULÜNDE “KIBRIS’A VE HALKINA TAAHHÜDÜNÜN BİLİNMESİNİ İSTEDİĞİNİ” BELİRTMESİ RUM TARAFINA DESTEK MESAJI OLARAK GÖRÜLDÜ.BU AÇIKLAMANIN ERTESİNDE RUM DIŞİŞLERİ BAKANI HRISTODULIDIS’İN “ KIBRIS SORUNUNUN ÇÖZÜM ZEMİNİNDE DEĞİŞİKLİĞİN GÖRÜŞÜLMESİ SÖZ KONUSU DEĞİL, İLGİLİ AÇIKLAMANIN YAPILMASI AN MESELESİDİR” DİYE KONUŞMASI, ‘YENİ FİKİRLERE AÇIĞIM’ DİYEN GUTERRES’İN, BU SÖZÜNDEN CAYABİLECEĞİNE KANIT OLARAK GÖSTERİLDİ.

ABD DEVREDE; BM GENEL SEKRETERİ İLE RUMLAR OYUN PEŞİNDE

GUTERRES ‘YENİ FİKİRLER’ KONUSUNDA ÇARK EDEBİLİR! 

TARAFSIZ SİYASİ GÖZLEMCİLER, ABD BAŞKANLIĞINA YENİ SEÇİLEN JOE BIDEN YÖNETİMİNİN, DIŞİŞLERİ BAKANI ANTONY BLINKEN VASITASI İLE GUTERRES’İ KIBRIS KONUSUNDA BASKI ALTINA ALDIĞINI, BİR DÖNEM DAHA BM GENEL SEKRETERLİĞİ GÖREVİNİ SÜRDÜRMESİ İÇİN GUTERRES’E DESTEK VAAT EDİLEREK, GUTERRES’İN FİKRİNİN DEĞİŞTİRİLMİŞ OLABİLECEĞİNE DİKKAT ÇEKTİLER VE UYARDILAR.  

GUTERRES: “KIBRIS’A VE HALKINA TAAHHÜDÜM VAR”

BM Genel Sekreteri Guterres, Rum yönetiminin BM’deki yeni Daimi Temsilcisi Andreas Hacikrisanthu’nun güven mektubunu kabulünde yaptığı konuşmada “şu anda beşli konferansın en kısa sürede toplanması için şartlar oluşturulmakta olduğuna” işaret etti. Guterres,gerek geçmişte BM Portekiz dönem başkanlığı sırasında gerek şimdi BM Genel Sekreteri olarak, özellikle de Crans Montana’daki müzakereler sırasında şahsen müdahil olduğunu hatırlatarak, “Kıbrıs’a ve halkına taahhüdünün bilinmesini istediğini” bildirdi.

HRİSTODULİDES: “ÇÖZÜM ZEMİNİNDE DEĞİŞİKLİĞİN GÖRÜŞÜLMESİ SÖZ KONUSU DEĞİL”

Diğer taraftan önceki gün ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken ile video konferans yöntemi ile uzunca bir görüşme gerçekleştiren Rum Dışişleri Bakanı Nikos Hristodulidis “Kıbrıs sorununun çözüm zemininde değişikliğinin görüşülmesinin söz konusu olmadığını” açıkladı. Kıbrıs Rum Devlet televizyonunun öğlen programında konuşan Hristodulidis “Uluslararası unsurun pozisyonu nettir ve bizim iki bölgeli iki toplumlu federasyon yaklaşımımızla örtüşüyor. BM Genel Sekreteri gayriresmî beşli konferansı düzenleme kararı aldı. İlgili açıklamanın yapılması an meselesidir ” açıklamasında bulundu. 

Hristodulidis’in açıklaması sonrasında gözler Guterres’in önümüzdeki günlerde yapacağı ‘ilgili açıklamaya’kilitlendi...   

 




  • RMMO KOMUTANI ZERVAKİS’İN KORONAVİRÜS TESTİ POZİTİF ÇIKTI ... +Detaylı Bilgi
  • LİMASOL’DA PROTESTO GÖSTERİLERİ ... +Detaylı Bilgi
  • NURİS: ANASTASİADİS’İN “KULLANIM KAYBI TAZMİNATI” VAADİ YERİNE GETİRİLEMEZ ... +Detaylı Bilgi
  • HER 10 RUM’DAN 6’SI GÜNEY KIBRIS’TAKİ DEVLETİN “YOLSUZLUK DEVLETİ” OLDUĞUNA İNANIYOR ... +Detaylı Bilgi
  • RUM SAVUNMA BAKANI’NDAN TÜRKİYE’YE ELEŞTİRİ ... +Detaylı Bilgi
  • ROLANDİS: “KAYBEDİLMİŞ FIRSATLAR, KAYBEDİLMİŞ VATANLARA GÖTÜRÜR” ... +Detaylı Bilgi
  • ŞİLLURİS: “KIBRIS SALDIRGAN VE YAYILMACI GÜÇLERE KARŞI KENDİNİ SAVUNMAYA HAZIRDIR” ... +Detaylı Bilgi
  • İNSAN HAKLARI İZLEME ÖRGÜTÜ: GÜNEY KIBRIS’TA, DÜZENSİZ GÖÇMENLERE KÖTÜ MUAMELE YAPILIYOR ... +Detaylı Bilgi