Güney Kıbrıs Rum Yönetimi eski Tarım Bakanlarından,Annan Planı’nın ateşli savunucusu, Güven Artırıcı Önlemler çerçevesinde Kıbrıslı Türk işadamları ile ortak şirket kurdu diye kurşun yağmuruna tutulan Kostas Themisteklous Güney Kıbrıs’ta yayınlanan Cyprus Mail gazetesinde konuk yazar olarak ‘Yeni görüşmeler boşanma içindir,yeniden birleşme için değil’ başlıklı yazısında 5+1 Konferansı için öngörüde bulundu..

Müzakere sürecinin başlangıçta federasyon ,1974’ten sonra ise ‘iki bölgeli iki toplumlu federasyonu’ hedeflediğini belirten Themisteklous, Crans Montana’da gerçekleşen son Kıbrıs Konferansı’nda ‘iki bölgeli iki toplumlu federasyon’ çabaları için son fırsat  olduğunun Türk tarafınca  vurgulanmış olmasına  rağmen Rum tarafının toplantının çökmesi için elinden geleni yaptığını belirtti.

 

Crans Montana çöküşünün aslında bir çöküş değil de müzakerelerin temelinin değişebilmesi için hesaplanmış bir askıya alma olduğunu iddia eden Themisteklous, Rum halkının Crans Montana’da üzerinde mutabık kalınacak bir anlaşmayı Annan Planı’nda olduğu gibi onaylamaya hazır olmadığını, Rum lider Anastasiadis’in Türk Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu ile yaptığı gizli toplantıda zaman istediğini ve 2018 ‘de gerçekleşecek seçimi kazanmasının ardından Türk tezlerine uygun federasyonun ötesinde, bir teklifle geri döneceğini söylediğini yazdı.

Themisteklous, Çavuşoğlu’nun Rum tarafının geldiği bu poziyonu zamanın Cumhurbaşkanı Akıncı ve federasyonculara iletmesinin, Akıncı’nın bunu reddetmesinin ardından Kıbrıs Türk halkının yönünü ve liderliğini değiştirme kararı aldığını, önümüzdeki günlerde gerçekleşecek gayrı resmi 5+1 toplantısına bu pozisyonda gidileceğini bildirdi.

Themisteklous,Kıbrıs'ta iki tarafın, Kıbrıs sorununun ağırlık merkezini kararlaştırılmış iki bölgeli iki toplumlu bir federasyondan, başka hedefe kaydırdığını vurguladı.

 

“5+1 GÖRÜŞMESİNDE HEDEF YENİDEN BİRLEŞME DEĞİL,KADİFE BOŞANMADIR

“5+1 KONFERANSI İKİ BÖLGELİ İKİ TOPLUMLU FEDERASYONU DEĞİL

BOŞANMAYI OLABİLDİĞİNCE ACISIZ HALE GETİRMEYİ AMAÇLAMAKTADIR”

Themisteklous yazısında,BM'nin söylediklerinden ve Avrupa Birliği tarafından öne sürülen argümanlardan bağımsız olarak çok net dediği saptamalarda da bulundu:

 

 

“Bu atmosferde, beş tatarflı gayri resmi konferansta birkaç hafta içinde perde açılacak. At kaçtıktan sonra ahır kapısını kapatmaya çalışan Anastasiades'in söylediği her ne olursa olsun, bu acı gerçek.”

Themisteklous,Kıbrıs'ta iki tarafın, Kıbrıs sorununun ağırlık merkezini kararlaştırılmış iki bölgeli iki toplumlu bir federasyondan, başka hedefe kaydırdığını vurguladı.

 

 

“5+1 GÖRÜŞMESİNDE HEDEF YENİDEN BİRLEŞME DEĞİL,KADİFE BOŞANMADIR

Güney Kıbrıs Rum Yönetimi eski Tarım Bakanlarından,Annan Planı’nın ateşli savunucusu, Güven Artırıcı Önlemler çerçevesinde Kıbrıslı Türk işadamları ile ortak şirket kurdu diye kurşun yağmuruna tutulan Kostas Themisteklous Güney Kıbrıs’ta yayınlanan Cyprus Mail gazetesinde konuk yazar olarak ‘Yeni görüşmeler boşanma içindir,yeniden birleşme için değil’  başlıklı yazısında 5+1 Konferansı için öngörüde bulundu..

Kostas Themisteklous’un yazısı:

‘Yeni görüşmeler boşanma içindir,yeniden birleşme için değil’ 

Beş taraflı yeni konferans bir veya iki ay içinde gerçekleşmezden önce çok fazla mürekkep tüketilecektir.. Belki de 53 yıldır gerçekleşen tüm müzakere turlarında kullanılandan daha fazlası…

Önceki tüm çabaların belirli bir temeli vardı: Başlangıçta federasyon ve 1974'ten sonra iki bölgeli iki toplumlu bir federasyon (BBF/ bizonal bicommunal federation) İsviçre'deki son girişimde, yeni BM Genel Sekreteri Antonio Guterres'in görüşmelere rehberlik etmesi ile anlaşmanın eşiğine geldiğimiz söylendi.

Ancak yine de, dönemin Kıbrıslı Türk lideri Mustafa Akıncı ve Türkiye tarafından müzakerelerin çökmesinin BBF konusunda anlaşma çabalarının sona ermesi anlamına geleceğini vurgulamasına rağmen, Kıbrıs Rum tarafı bu amaca ulaşmak için mümkün olan her şeyi yaptı.

Bir süre sonra, çöküşün tam olarak müzakerelerin çöküşü olmadığını, müzakerelerin temelinin değişebilmesi için hesaplanmış bir askıya alma olduğunu öğrendik. Bunun gerekçesi, bir BBF'nin 2004 referandumundan 13 yıl sonra bile Kıbrıs Rum toplumu tarafından onaylanmayacağıydı. Cumhurbaşkanı Nikos Anastasiades, Crans-Montana'da Türkiye Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu ile yaptığı gizli görüşmede netti: Seçimleri kazanmam için bana zaman verin, çözüm için eski Türk pozisyonlarına yakın olacak federasyonun ötesinde bir teklifle geri döneceğim.

 Bu durum,Crans-Montana'nın çöküşünden sonra kuzeye ilk ziyaretinde Çavuşoğlu tarafından Kıbrıs Türk liderliğine iletildi. Çavuşoğlu, toplantıda oldukça makul bir şekilde şu soruyu sordu: Kıbrıslı Rumlar on yıllardır talep ettiğiniz şeye şimdi ulaştıklarına göre, bunu reddetmek için bir neden var mı? BBF'nin şampiyonu olan tüm Kıbrıslı Türk liderler afallamışlardı, ancak karşı önerecek gerçekçi hiçbir fikirleri  yoktu. Akıncı bile kendisini zor durumda buldu.

Bu, Kıbrıs Türk toplumunu geçen yılki seçimlerde yönünü ve liderliğini değiştirmeye götüren gelişmelerin başlangıcıydı. Gelişmeler, Anastasiades'in Crans-Montana'da Çavuşoğlu ile yaptığı gizli görüşmeden kaynaklandı.

Bu, beş taraflı gayri resmi konferansın gerçekleşeceği ayardır. BM'nin söylediklerinden ve Avrupa Birliği tarafından öne sürülen argümanlardan bağımsız olarak, aşağıdakiler çok nettir:

Bu atmosferde, beş tatarflı gayri resmi konferansta birkaç hafta içinde perde açılacak. At kaçtıktan sonra ahır kapısını kapatmaya çalışan Anastasiades'in söylediği her ne olursa olsun, bu acı gerçek.

Yeni beş partili konferansın BBF'ye dayalı bir çözüm için yeni bir çabayı değil, boşanmayı olabildiğince acısız hale getirmeyi amaçlayan başka bir çabanın başlangıcını işaret ettiği artık herkes için çok açık.

Saf olmayanlar yeni gerçekleri yanılsamalar olmadan görebilirler. Hiç değilse, Crans-Montana görüşmelerinin sona erdiğini bildiren Guterres'in adanın kuzeyindeki ve güneyindeki insanlara iyi şanslar dileyen mesajı da vardı.

 

 

 




  • RMMO KOMUTANI ZERVAKİS’İN KORONAVİRÜS TESTİ POZİTİF ÇIKTI ... +Detaylı Bilgi
  • LİMASOL’DA PROTESTO GÖSTERİLERİ ... +Detaylı Bilgi
  • NURİS: ANASTASİADİS’İN “KULLANIM KAYBI TAZMİNATI” VAADİ YERİNE GETİRİLEMEZ ... +Detaylı Bilgi
  • HER 10 RUM’DAN 6’SI GÜNEY KIBRIS’TAKİ DEVLETİN “YOLSUZLUK DEVLETİ” OLDUĞUNA İNANIYOR ... +Detaylı Bilgi
  • RUM SAVUNMA BAKANI’NDAN TÜRKİYE’YE ELEŞTİRİ ... +Detaylı Bilgi
  • ROLANDİS: “KAYBEDİLMİŞ FIRSATLAR, KAYBEDİLMİŞ VATANLARA GÖTÜRÜR” ... +Detaylı Bilgi
  • ŞİLLURİS: “KIBRIS SALDIRGAN VE YAYILMACI GÜÇLERE KARŞI KENDİNİ SAVUNMAYA HAZIRDIR” ... +Detaylı Bilgi
  • İNSAN HAKLARI İZLEME ÖRGÜTÜ: GÜNEY KIBRIS’TA, DÜZENSİZ GÖÇMENLERE KÖTÜ MUAMELE YAPILIYOR ... +Detaylı Bilgi