YUNANİSTAN GİZLİ SERVİSİ (EYP) VE GÜNEY KIBRIS GİZLİ SERVİSİ’NİN (KİP) PROPAGANDA MEKANİZMASI, TÜRK TARAFINI MANİPÜLE ETMEK, HUZURU BOZMAK, KAFALARI KARIŞTIRMAK, BÖLMEK, PARÇALAMAK VE İÇİMİZDEKİ 5. KOLCULARIN KKTC’Yİ KAOSA SÜRÜKLEMEK, KARGAŞA ÇIKARMAK İÇİN ELLERİNİN GÜÇLENDİRİLMESİ HEDEFİYLE RUM MEDYASINI BİRKEZ DAHA DEVREYE SOKTU..

 

POLİTİS GAZETESİNİN MANİPÜLASYONCU YAZARI DIONYSOS DIONYSU’NUN "LUTE'TAN İKİ VETO VE BİR İNGİLİZ PLANI" BAŞLIKLI KÖŞE YAZISINDA, ORTAYA ATTIĞI İDDİAYA GÖRE, KIBRIS TÜRK HALKININ SONUNU GETİRECEK İNGİLİZLERİN HAZIRLADIĞI BİR PLAN GEÇTİĞİMİZ HAFTA ADAMIZI ZİYARET EDEN İNGİLİZ DIŞİŞLERİ BAKANI DOMINIC RAAB TARAFINDAN İKİ LİDERE SUNULDU. 

 

İÇİMİZDEKİ FEDERASYONCU,RUM SEVİCİ BİRLEŞİK KIBRIS TARAFTARLARINI HEYECANLANDIRAN VE UMUTLANDIRAN ‘İNGİLİZ  PLANI’  HERHANGİ BİR YENİLİK GETİRMİYOR. BİTMİŞ TÜKENMİŞ ÇÖKMÜŞ FEDERASYONU YENİDEN CANLANIRMA HEDEFİNDEKİ PLAN,BM GENEL SEKRETERİ GUTERRES’İN 6 MADDELİK ÇERÇEVE BELGESİ İLE CRANS MONTANA’DA KALDIĞI YERDEN MÜZAKERELERE  DEVAM EDİLMESİNİ ÖNGÖRÜYOR.

 

BUNA GÖRE TÜRKİYE TEK TARAFLI MÜDAHALE HAKKINDAN FERAGAT EDECEK, ANLAŞMANIN İLK GÜNÜNDEN İTİBAREN TÜRK ASKERLERİ ADADAN GİDECEK, GERİYE KALACAK AZ SAYIDA ASKERİ GÜÇ İSE 10 YIL İÇERİSİNDE SIFIRLANARAK, GARANTÖRLÜK  HAKKI TAMAMEN ORTADAN KALKACAK… İÇİNDE GÜZELYURT VE MARAŞ’IN DA BOLUNDUĞU KKTC’NİN YÜZDE YİRMİ TOPRAKLARI TAVİZCİ AKINCI’NIN VERDİĞİ HARİTA KAPSAMINDA RUMA İADE EDİLECEK. 

 

İNGİLİZ FORMULÜ DİYE TARAFLARA SUNULDUĞU İDDİA EDİLEN PLANDA ‘KIBRIS FEDERAL CUMHURİYETİ’ ADI ALTINDA SÖZDE İKİ EGEMEN TOPLUMDAN- TOPLUM DEVLETLERİNDEN- OLUŞAN ‘BİRLEŞİK KIBRIS’ KURULACAK. FEDERAL  CUMHURİYET’TE TEK VATANDAŞLIK VE BM İLE AB'DE TEK TEMSİLİYET OLACAK. ÖNERİLEN ‘TOPLUM DEVLETLERİNDEN OLUŞAN FEDERASYON’ ANNAN PLANI’NDA VE CRANS MONTANA’DAKİ GİBİ DEVLETİMİZ KKTC’NİN ORTADAN KALDIRILMASINI HEDEFLİYOR. PLAN, RUMA ‘GEVŞEK FEDERASYON’ TÜRKLERE İSE ‘KONFEDERASYON’ DİYE YUTTURULMAYA ÇALIŞILIYOR.

 

 

KKTC VE ANAVATAN TÜRKİYE’NİN YÜZDE YÜZ FİKİR BİRLİĞİNDE OLDUĞU EGEMEN EŞİTLİĞE DAYALI İKİ DEVLETLİ MODELDEN GERİ ADIM ATILMAMALI.

 

NE İNGİLİZ FORMÜLÜ, NE AMERİKAN PLANI, NE DE AVRUPA BİRLİĞİ’NİN VE BİRLEŞMİŞ MİLLETLER’İN DAYATTIĞI YOL…

 

YA EŞİT EGEMEN DEVLET, YA DA EŞİT EGEMEN DEVLET!

 

 

 

HEDEF TEK: TANINMA

 

5+BM KONFERANSI’NDA SİYASETİMİZ KAYITLARA GEÇİRİLMELİ, DEVLETİMİZ KKTC’Yİ  YIKMA HEDEFİYLE ORTAYA KONAN  ŞER PLANLARININ İLERİYE GÖTÜRÜLMESİNE FIRSAT VERMEDEN, VAKİT GEÇİRMEDEN, DEVLETİMİZİN ANAVATAN TÜRKİYE DIŞINDAKİ ÜLKELER TARAFINDAN TANINMASI KAMPANYASI BAŞLATILMALIDIR.

 

KKTC VE ANAVATAN TÜRKİYE’NİN YÜZDE YÜZ FİKİR BİRLİĞİNDE OLDUĞU EGEMEN EŞİTLİĞE DAYALI İKİ DEVLETLİ İŞBİRLİĞİ MODELİNDEN GERİ ADIM ATILMAMALI.

 

NE İNGİLİZ FORMÜLÜ, NE AMERİKAN PLANI, NE DE AVRUPA BİRLİĞİ’NİN VE BİRLEŞMİŞ MİLLETLER’İN DAYATTIĞI YOL…

 

YA EŞİT EGEMEN DEVLET, YA DA EŞİT EGEMEN DEVLET!

Politis "Lute'tan İki Veto ve Bir İngiliz Planı - Başkanlıkta Kıbrıs Sorunuyla İlgili Plan Tatbikatları" başlığıyla aktardığı Dionysos Dionysu imzalı makalede  İngilizlerin haftalardır Kıbrıs sorununda perde gerisinde hareket ettiklerini ve Dışişleri Bakanı Dominic Raab'ın Ada'ya gelmesi ve Rum Yönetimi Başkanı Nikos Anastasiadis ve Dışişleri Bakanı Nikos Hristodulidis'le görüşmeleri ile bunu resmileştirdiklerine dikkat çekti.

Raab'ın genel hatlarıyla İngiltere'nin Kıbrıs sorunundaki çıkmazı kırmak ve Kıbrıs'ın bütün sakinlerinin menfaatine bir çözüm bulunmasına hazır olduğunu yinelediğine işaret edilen makalede "En iyi ihtimalle İngiliz müdahalesi Kıbrıs sorunun ilgiyi canlandırabilir, en kötü ihtimalle de yeni bir yaygın kuşku ve komplo teorileri oluşturacağına dikkat çekilen makale şöyle aktarıldı: 

"Genellemelerin Arkası...

Edindiğimiz bilgilere göre İngilizler Kıbrıs sorununun yeniden canlandırılmasına dair yeni bir plan çalıştı ve bunu halen Başkan Anastasiadis'e ve Kıbrıslı Türk lider Tatar'a sundular. Gerçekte, yeni hiçbir şey sunmadılar. Hepsi masada bulunuyor ve Antonio Guterres'in Crans Montana sonrasındaki raporuna göre hepsi çözülmüştür.  Bu daha çok, iki tarafın tezlerini öz değil sembolizm düzeyinde tatmin etmeye çalışan bir köprü-plandır. Neredeyse, Kıbrıs Rum tarafının desantralize federasyon anlaşmasına varılması tezini, Kıbrıslı Türklerin oluşturulacak iki federal devletçiğin 'egemen eşitliği retorik iddiasını dikkate alarak yükseltiyor.

İngiliz yaklaşımının ana ilkeleri şunlardır:

1.  Kıbrıs'ta 1960'tan beridir  iki toplum vardır bu toplumlar bugün egemen toplum devletleri olarak (Community States), aynı 1960 Kıbrıs Cumhuriyeti'nin kurulduğu  şekilde iki toplum olarak  Kıbrıs Federal Cumhuriyeti'ni  kuracaklar. Federal devletin yeniden BM'ye veya AB'ye üyelik başvurusu yapması gerekmeyecek. 

2. Federal hükümetin (belirlenecek) bazı alanlarda -örneğin dış politika, ekonomi, güvenlik ve vatandaşlık- yetkileri olacak. 9 bakandan (6 Kıbrıslı Rum 3 Kıbrıslı Türk) oluşan bir Bakanlar Kurulu ve eşit statüde iki eş başkan olacak.Bakanlar Kurulu üyelerinin atanması konusunda Belçika'nın (her bir toplum, Valonlar ve Flemenler bakanlarını atar) ve Kuzey İrlanda (Bakanlar Kurulu partilerin genel seçimlerdeki oy oranı temelinde belirlenir) federal sisteminin incelenmesi önerilir. Bu durumda hükümet programı, hükümetin kurulmasından sonra açıklanacak. 

3. Federal düzeydeki Yasama Erki 36 kişilik tek bir organdan oluşacak. 24'ü Kıbrıslı Rum, 12'si Kıbrıslı Türk olacak.   Azınlık için emniyet  supapları bulunacak.

4.  İki toplum devletçiği, federasyona ait olacak yetkilerin haricinde, kendi anlaşmalarını yapma hakkına sahip olacak. Söylendiği üzere, uluslararası anlaşmalara imza atabilecek ve uluslararası spor müsabakalarında, UEFA veya diğer spor faaliyetlerinde takımları olan İskoçya, Galler, Kuzey İrlanda ile aynı şekilde temsil edilebilecekler. 

5.   İki toplum devletçiği federal hükümetin uluslararası konularda ve AB'de kararlara rıza verecekler. Oybirliği olmazsa o zaman, üç yıl önce Belçika örneğinde olduğu gibi Kıbrıs  uluslararası oylamalardan veya AB içerisindeki oylamalardan çekilecek. 

6.  İşgal ordularına gelince. Bunların büyük bölümü çözüm anlaşmasının imzalanmasıyla birlikte çekilecek. Türkiye garanti antlaşmalarındaki tek yanlı müdahale hakkından feragat edecek, az sayıda Yunan ve Türk askeri kalacak ve garantiler 10 yıllık bir dönem daha devam edecek. 

7. Toprakta İngiliz formülü, Anastasiadis ile Akıncı'nın uzlaştığı haritanın, yani Maraş ve Güzelyurt'un iade edilmesi ile Kıbrıs Türk devletçiğinin toprak oranının yüzde 28,2 ile yüzde 29,2 arasında kalmasını öngören haritanın uygulanmasını öneriyor. 

8.  Mülkiyette de müzakerelerde başarılanların geçerli olması, yani, Kıbrıslı Rum kullanıcıların (46 yıl yaşayanların) duygusal bağlarının tanınması ve meselenin, iade, tazminat-takas temelinde çözülmesi öneriliyor. "

Makalede, Siyasi eşitlik ve Kıbrıslı Türklerin gündeme getirdiği egemen eşitlik konularında netleştirme yapma çabasından dolayı Kıbrıs Rum tarafının İngiliz formülüne çekimser yaklaştığına ancak formülün geriye kalan noktalarından memnuniyet dile getirdiğine işaret edildi.  

İngilizlerin, Community States terimi ile  Kıbrıslı Türklerin egemen eşitlik tezine öz katmaya çalıştığı, yani Anayasa tarafından kurulan oluşturucu devletçiklerin mevcut mir devlet kurması (dönüştürme/evrilme) yerine iki devletçiğin bir devlet kuracağı (partenojenez/bakir doğum) öngördüğüne dikkat çekildi. 

 

Rum Yönetimi Başkanı Nikos Anastasiadis başkanlığındaki ve teknokratlardan ve anayasa uzmanlarından oluşan Rum Müzakere Grubu'nun son haftalarda, gayrı resmî beşli konferans sırasında ortaya çıkabilecek bütün ihtimalleri kapsayabilmek hedefiyle senaryolar çalıştığına da işaret edilen makalede  bir Rum kaynağın ağzından "Türkiye New York'ta  gerçekten Guterress Çerçevesi parametreleri içerisinde çözüm arzu ederse, bu sefer alacak" ifadesi aktarıldı. 

Rum Yönetimi Başkanı Anastasiadis'in  (cumartesi) Slovenya Dışişleri Bakanı ile görüşmesi sırasında "Türkiye'yi yapıcı bir diyaloğa davet ettiği, Anastasiadis'in yarın Yunanistan Başbakanı Kiriakos Miçotakis ile görüşeceği, muhtemelen hafta içerisinde İsrail'i ziyaret edeceği, önümüzdeki günlerde AB Yüksek Komiseri'nin "BM Genel Sekreteri'nin 3 yıl sonra bir gayrı resmî konferans toplama niyeti de dikkate alındığında bu büyük fırsatın nasıl değerlendirilebileceğini birlikte istişare etmek için" Ada'yı ziyaret edeceği kaydedildi. 

Makalenin "Lute'un İki Vetosu" başlığı ile ayrılan bölümünde ise şunlar ifade edildi:

"Şu ya da bu şekilde bu aşamada iki devlette ısrar, Genel Sekreter Antonio Guterres'in danışmanı Jane Holl Lute'un Aralık 2020 ve Ocak 2021'deki iki (Kıbrıs'ı) ziyaretinden sonra Kıbrıs Türk tarafı açısından onursuz bir şekilde son buldu. Lute aynı zamanda, Genel Sekreter Antonio Guterres'in gayrı resmi beşli konferans çağırmak için olmazsa olmaz şartları ile ilgili iki de mesaj verdi:

+  Kıbrıs Türk tarafına net bir şekilde: Kıbrıs'ta Kıbrıs Türk devletinin tanınması tezinin yeri ve zamanı değildir, masada bu tür tezler olursa Genel Sekreter beşli konferansı çağırmak niyetinde değil dedi. yine BM'nin şiddet kullanılarak kurulmuş bir devleti asla tanımayacağı izahında bulundu. Kıbrıslı Türklere son olarak toplumların egemen eşitliği tezlerinin görüşülebilir ve BM'nin Kıbrıs sorununun çözüm parametreleri içinde olduğunu söyledi. 

+Kıbrıs Rum tarafına Kıbrıslı Türklerin, Genel Sekreter'in 31 Haziran 2017'de Crans Montana'da ortaya koyduğu çerçevedeki gibi siyasi eşitliği kabul edilmezse, yani Kıbrıslı Türklerin kurulacak federal devlete etkin katılımı kabul edilmezse o zaman yine gayrı resmi beşli konferans toplanmasının bir anlamı olmayacağı izahında bulundu. Kıbrıs Rum tarafı ise siyasi eşitliği, işlevselliğini BM'nin garanti edeceği bir desantralize federal devlette kabul ettiği cevabını verdi. Lute , bu tezin BM'nin Kıbrıs sorununun çözüm parametreleri içinde olduğunu kabul etti."




  • RMMO KOMUTANI ZERVAKİS’İN KORONAVİRÜS TESTİ POZİTİF ÇIKTI ... +Detaylı Bilgi
  • LİMASOL’DA PROTESTO GÖSTERİLERİ ... +Detaylı Bilgi
  • NURİS: ANASTASİADİS’İN “KULLANIM KAYBI TAZMİNATI” VAADİ YERİNE GETİRİLEMEZ ... +Detaylı Bilgi
  • HER 10 RUM’DAN 6’SI GÜNEY KIBRIS’TAKİ DEVLETİN “YOLSUZLUK DEVLETİ” OLDUĞUNA İNANIYOR ... +Detaylı Bilgi
  • RUM SAVUNMA BAKANI’NDAN TÜRKİYE’YE ELEŞTİRİ ... +Detaylı Bilgi
  • ROLANDİS: “KAYBEDİLMİŞ FIRSATLAR, KAYBEDİLMİŞ VATANLARA GÖTÜRÜR” ... +Detaylı Bilgi
  • ŞİLLURİS: “KIBRIS SALDIRGAN VE YAYILMACI GÜÇLERE KARŞI KENDİNİ SAVUNMAYA HAZIRDIR” ... +Detaylı Bilgi
  • İNSAN HAKLARI İZLEME ÖRGÜTÜ: GÜNEY KIBRIS’TA, DÜZENSİZ GÖÇMENLERE KÖTÜ MUAMELE YAPILIYOR ... +Detaylı Bilgi