CUMHURBAŞKANI TATAR, İNGİLTERE DIŞİŞLERİ BAKANI RAAB’I KABUL ETTİ.TATAR, RAAB’A 5+BM TOPLANTISINDA MASAYA KOYACAĞI VİZYONU ANLATTI.

Mart ayında BM öncülüğünde Kıbrıs sorununun çözümüne yönelik gerçekleştirilecek 5+BM zirvesi öncesinde temaslarda bulunan İngiltere Dışişleri Bakanı Dominic Raab, dün Kıbrıs’a ilk resmi ziyaretini yaptı.Dün sabah Güney Kıbrıs Rum Yönetimi Başkanı Anastasiadis ve Dışişleri Bakanı Nikos Hristodulidis’le ile görüşen Raab daha sonra Cumhurbaşkanı Ersin Tatar tarafından kabul edildi. 

Cumhurbaşkanı Tatar, Raab’la bir saati aşkın süren görüşmesinin ardından basına açıklamada bulunarak soruları yanıtladı.Cumhurbaşkanlığından görüşme ile ilgili yazılı bir açıklama da yapıldı…

Tatar, İngiltere’nin Brexit’le Avrupa Birliği’nden (AB) çıkmasının Kıbrıs Türk tarafı için çeşitli fırsatlar doğurabileceğini, bu nedenle İngiltere Dışişleri Bakanı Dominic Raab’la yaptığı görüşmenin İngiltere ve KKTC arası karşılıklı ilişkilerin gelişmesi açısından önemli olduğunu söyledi.Kıbrıs konusunda 5+1 görüşmeye gidilirken İngiltere’nin sürece nasıl bir katkı yapabileceğinin de görüşmede gündeme geldiğini söyleyen Tatar, “Kıbrıs’ta adil, kalıcı ve sürdürülebilir bir anlaşma için egemenliğimizin fevkalade önemli olduğunu vurguladık” dedi.Tatar, adada istikrarın ancak iki devletin birbirini tanımasıyla olacağını söylediklerini de bildirdi.

Raab’ın bölgedeki istikrar açısından kazan-kazan prensibiyle varılacak bir anlaşmanın tüm tarafların yararına olacağını dile getirdiğini de anlatan Tatar, birisi AB ve tüm dünya tarafından tanınmış ve bir devletle, mevcut durumu ortada olan bir devletin müzakere masasına oturmasının doğru olmadığını Raab’a ilettiğini söyledi.

TATAR: EMRİVAKİ BİR ANLAŞMAYI KABUL ETMİYORUZ

 

 

“EMPOZE VE ZORLAMA BİR ÇÖZÜMÜ KABUL ETMEYİZ”

“KIBRIS’TA, ADİL, GERÇEKÇİ VE SÜRDÜRÜLEBİLİR BİR UZLAŞI ANCAK, İKİ DEVLETİN EGEMEN EŞİTLİĞİ VE EŞİT ULUSLARARASI STATÜSÜ TEMELİNDE İŞBİRLİĞİNİ İÇEREN YENİ BİR ZEMİNLE MÜMKÜN OLABİLİR.”

BM Genel Sekreteri Antonio Guterres’le yaptığı telefon görüşmesinde de belirtildiği gibi Kıbrıs’ta çözümün iki tarafın onayıyla olabileceğini söyleyen Tatar, “Hiçbir zaman bize empoze edilecek zorlama bir çözümü kabul etmeyiz” dedi.

Raab’ın kendisinin hangi çözüm modelini benimsediğini söylemediğini fakat, bu görüşmenin İngiliz yetkiliye yüz yüze Kıbrıs Türk tarafının pozisyonunu anlatma fırsatı vermesi açısından yüksek önem arz ettiğini ifade eden Tatar, Kıbrıs’a ilk gelişinde Raab’ın bunları Cumhurbaşkanının ağzından ve duygu yoğunluğuyla dinlemesinin, diplomatlar vasıtasıyla dinlemesinden çok daha faydalı ve etkili olduğuna inandığını da sözlerine ekledi.

 

TATAR-RAAB GÖRÜŞMESİNDE DİREKT TİCARET, UÇUŞLAR VE AŞILAR KONULARI İLE KIBRIS KONUSU YER ALDI

TATAR: “GÖRÜŞME İNGİLTERE’NİN AB’DEN ÇIKIŞI SONRASI KIBRISLI TÜRKLERLE İLİŞKİLERDE FIRSATLAR YARATABİLECEK OLMASI AÇISINDAN ÖNEMLİYDİ”

“OXFORD ÜNİVERSİTESİ’NİN GELİŞİRDİĞİ AŞIDAN KIBRISLI TÜRKLERE DÜŞEN PAYIMIZI İSTEDİK… AŞILARI NE KADAR ERKEN EDİNİRSEK O KADAR İYİ”

“İKİ TARAFIN ONAYI İLE BİR ANLAŞMAYA VARILABİLİR… ZORLAMA BİR ÇÖZÜMÜ KABUL ETMEYİZ”

Cumhurbaşkanı Tatar saat 15.00’te İngiliz Bakan Raab’ı kabul etti.Raab'ın Cumhurbaşkanlığı'na gelişinde geniş güvenlik önlemleri dikkat çekti. 

Görüşmede Cumhurbaşkanlığı Özel Temsilcisi Ergün Olgun, Dışişleri Bakanlığı Müsteşarı İsmet Korukoğlu, UBP Milletvekili Oğuzhan Hasipoğlu, Cumhurbaşkanlığı Teknik Komiteler Koordinatörü Güneş Onar, Cumhurbaşkanlığı Hukuk Danışmanı Sülen Karabacak ve Siyasi İşler Görevlisi  Ayşe Balcıoğlu da yer aldı.

CUMHURBAŞKANLIĞI’NDAN RAAB’LA GÖRÜŞME SONRASI AÇIKLAMA YAPILDI.

Cumhurbaşkanlığı, Cumhurbaşkanı Ersin Tatar’ın Birleşik Krallık Dışişleri Bakanı Dominic Raab’la görüşmesinde 5+BM toplantısında masaya koyacağı vizyonu anlatarak, Kıbrıs’ta, adil, gerçekçi ve sürdürülebilir bir uzlaşının ancak, iki devletin egemen eşitliği ve eşit uluslararası statü temelinde iş birliğini içeren yeni bir zeminle mümkün olabileceğini ifade ettiğini kaydetti.

Cumhurbaşkanlığı, Cumhurbaşkanı Ersin Tatar’ın Birleşik Krallık Dışişleri Bakanı Dominic Raab’la görüşmesine ilişkin yazılı açıklama yaptı.

Cumhurbaşkanı’nın, Birleşik Krallık Dışişleri Bakanı Dominic Raab’ı çalışma ofisinde kabul ettiği, samimi ve yapıcı bir ortamda geçen görüşmede, Mart ayı başında gerçekleşmesi öngörülen gayriresmî 5+BM toplantısı ve KKTC ile İngiltere arasındaki ikili ilişkilerin ele alındığı belirtilen açıklamada, şöyle denildi:“Cumhurbaşkanı Ersin Tatar, 5+BM toplantısında masaya koyacağımız vizyonu, Sayın Dominic Raab’a anlatarak, Kıbrıs’ta, adil, gerçekçi ve sürdürülebilir bir uzlaşının ancak, iki devletin egemen eşitliği ve eşit uluslararası statü temelinde işbirliğini içeren yeni bir zeminle mümkün olabileceğini ifade etmiştir.

Cumhurbaşkanımız, gelinen aşamada, elli yıldır devam eden ve sürekli başarısızlıkla sonuçlanan federasyon zemininde bir uzlaşıya varılamayacağının net şekilde ortaya çıktığını ifade ederek, çökmüş zeminde müzakere edilmesinde ısrarcı olunmasının da statükonun devamına katkı koymaktan başka bir anlam taşımayacağını ortaya koymuştur.

Sayın Cumhurbaşkanımız Birleşik Krallık Dışişleri Bakanı Raab’a, Kıbrıs Rum tarafının gücü ve zenginliği elinde tutmayı bir saplantı haline getirdiğini, bunun sadece bizim görüşümüz değil, aynı zamanda BM raporlarına geçmiş bir olgu olduğunun altını çizmiştir. Ersin Tatar, federasyon zeminin çökmesinin en büyük nedeninin de bu saplantı olduğunu, Rum liderliğinin tek yanlı olarak ele geçirdiği statüyü paylaşmak istemediğini yarım asırdır süren süreçlerde en net şekilde ortaya koyduğunu, bunun yanında Kıbrıs Türk halkını uluslararası toplumdan dışlamak, her alanda engellemek ve izolasyon altında tutmak için de var gücüyle çalışmaya devam ettiğini detaylı olarak açıklamıştır.

Cumhurbaşkanımız Birleşik Krallık Dışişleri Bakanı’na, Kıbrıs Türk tarafının yapıcı ve olumlu bir gündemle gayriresmî 5+BM toplantısına katılacağını, Türkiye Cumhuriyeti Dışişleri Bakanı Sayın Çavuşoğlu’yla geçtiğimiz gün birlikte açıkladığı üzere, KKTC ve Türkiye Cumhuriyeti’nin tam bir mutabakat içerisinde bu vizyonunu katılımcılara aktaracağını ve kazan-kazan ilkesiyle ortaya konacak olan vizyonumuzun hem Adamız’da hem de bölgemizdeki barış ve istikrara katkı koyacak nitelikte olduğunu kaydetmiştir.

BREXIT’LE ORTAYA ÇIKAN YENİ DURUM…

Görüşmede, Cumhurbaşkanımız Bakan Raab’la, 1 Ocak 2021 itibariyle Brexit’le birlikte ortaya çıkan olan yeni durumun, ülkelerimiz arasında ilişkilere dair oluşturduğu yeni fırsatları ve bu yeni fırsatlar çerçevesinde yapılabilecekleri de etraflıca değerlendirmiştir.

AŞI KONUSU

Sayın Cumhurbaşkanımız Dominic Raab’a ayrıca, Oxford Üniversitesi tarafından geliştirilen ve klinik deneylerin ardından Corona virüse karşı etkili olduğu tespit edilen AstraZeneca aşısına Kıbrıs Rum tarafı gibi erişebilmek için girişim yapması talebimizi iletmiştir. Ersin Tatar, Adanın tarihini bizimle yaşayıp paylaşan İngiltere’nin geleneksel adil duruşuna güvendiğini ve dünyadaki diğer insanlar gibi Kıbrıs Türk halkının da bu zor zamanlarda aşıya erişimin öneminin açık olduğunu, en yakın zamanda bahse konu aşıları Halkımıza ulaştırmak istediğini vurgulamıştır.

Cumhurbaşkanımız Birleşik Krallık Dışişleri Bakanı’na, İngiliz Egemen Üs Bölgeleriyle ilgili son yıllarda Kıbrıs Türk halkının rızasına başvurulmaksızın yapılan değişiklikler ve Üs Bölgelerinin askeri kullanım dışında sivil kullanıma açılmasına dair ortaya çıkan durum konusunda KKTC’nin görüş ve çekincelerini iletmiştir.”

İNGİLİZ YÜKSEK KOMİSERLİĞİNDEN AÇIKLAMA

Raab, Tatar’la görüşmesinden önce Rum Yönetimi Başkanı Nikos Anastasiadis ve Rum Dışişleri Bakanı Nikos Hristodulidis’le de bir araya geldi.

İngiliz Yüksek Komiserliği’nden dün yapılan yazılı açıklamada, Dominic Raab’ın, Kıbrıs’a ilk resmi ziyaretinde, zirve öncesinde tarafların görüşlerini dinleyeceği, değerlendirmelerde bulunacağı ve liderlere Birleşik Krallığın çözüm müzakereleri için ortaya koydukları çabalarına yönelik desteğini ileteceği belirtilmişti.

Açıklamada, Raab’ın görüşmelerinde Birleşik Krallığın adada adil ve kalıcı bir çözüme ulaşılması yönündeki desteğini yineleyeceği de kaydedilmişti.

Raab, “Birleşik Krallık olarak Kıbrıs’taki dostlarımızın kalıcı barış arayışlarını desteklemeyi taahhüt ediyoruz. Birkaç hafta sonra BM öncülüğünde gerçekleştirilecek görüşmenin, var olan anlaşmazlığın başarılı bir şekilde çözümlenmesi yönünde yol alması için Kıbrıs’taki dostlarımızı desteklemeyi taahhüt ediyoruz” demişti.

 

 

 

 




  • RMMO KOMUTANI ZERVAKİS’İN KORONAVİRÜS TESTİ POZİTİF ÇIKTI ... +Detaylı Bilgi
  • LİMASOL’DA PROTESTO GÖSTERİLERİ ... +Detaylı Bilgi
  • NURİS: ANASTASİADİS’İN “KULLANIM KAYBI TAZMİNATI” VAADİ YERİNE GETİRİLEMEZ ... +Detaylı Bilgi
  • HER 10 RUM’DAN 6’SI GÜNEY KIBRIS’TAKİ DEVLETİN “YOLSUZLUK DEVLETİ” OLDUĞUNA İNANIYOR ... +Detaylı Bilgi
  • RUM SAVUNMA BAKANI’NDAN TÜRKİYE’YE ELEŞTİRİ ... +Detaylı Bilgi
  • ROLANDİS: “KAYBEDİLMİŞ FIRSATLAR, KAYBEDİLMİŞ VATANLARA GÖTÜRÜR” ... +Detaylı Bilgi
  • ŞİLLURİS: “KIBRIS SALDIRGAN VE YAYILMACI GÜÇLERE KARŞI KENDİNİ SAVUNMAYA HAZIRDIR” ... +Detaylı Bilgi
  • İNSAN HAKLARI İZLEME ÖRGÜTÜ: GÜNEY KIBRIS’TA, DÜZENSİZ GÖÇMENLERE KÖTÜ MUAMELE YAPILIYOR ... +Detaylı Bilgi