Doğu Akdeniz’de Yunanistan’la yaşanmakta olan gerilim, Yunan ordusunun uluslararası anlaşmaları çiğneyerek Meis Adası’na askeri yığınak yapmasıyla tırmanışa geçerken, görevinden istifa edip emekli olan Tümamiral Doç. Dr. Cihat Yaycı, Yunanistan’ın Doğu Akdeniz’de Türkiye’ye karşı tutumunu Türkiye’deki Haber7.com’a değerlendirdi.

Yunanistan gayrimeşru bir şekilde Türkiye’nin Doğu Akdeniz’deki haklarını gasp etmeye çalıştığını vurgulayan Doç. Dr. Cihat Yaycı, “Bu durum hukuken meşru bir zemine dayanmıyor ama siyasi bir zemine dayandırmaya çalışıyorlar. Onun için de tarih boyunca olduğu gibi arkasına Avrupalı devletleri alarak Türkiye üzerinde baskı kurmaya ve ülkeyi genişletmeye çalışıyorlar. Bu kabul edilemez bir tutum.”

 

MİLLİ BİRLİK VE BERABERLİK İÇERİSİNDE HAKKIMIZI SAVUNACAĞIZ. BİZİM EN UFAK İÇİMİZDEKİ ÇATLAK, KIRILMA DENİZLERDEKİ HAKLARIMIZI KAYBETMEMİZE NEDEN OLUR.

 

YAYCI: 

“MEGALİ İDEA’DAN VAZGEÇMEDİLER;KIBRIS’IN TAMAMINA HAKİM OLMAYA ÇALIŞIYORLAR”

 

 

 

“Türkiye'nin denizlerdeki mücadelesini küçümseyen, yok sayan veya hak ve menfaatlerimizi hasımlarımızın hak ve menfaatlerinden aşağıda gören, bunu delmeye, yıpratmaya, aşındırmaya çalışanların ben Türk olduklarına inanmıyorum.”

 

“Çok dik duracağız, hakkımızı sonuna kadar savunacağız ve asla ama asla hakkımızdan ödün vermeyeceğiz. Milli birlik ve beraberlik içerisinde hakkımızı savunacağız. Bizim en ufak içimizdeki çatlak, kırılma denizlerdeki haklarımızı kaybetmemize neden olur. O nedenle bu konu siyaset üstü bir konudur. Devletin izlediği politikanın arkasında herkes dimdik durmalıdır. Bu her Türk vatandaşının görevidir. Türkiye’nin Doğu Akdeniz’deki Münhasır Ekonomik Bölge (MEB) haklarını abartılı bulanlar, Yunanistan’a ve GKRY’e hak verenleri izledikçe tüylerimizin ürpermesi lazım. Bunlara Türk milletinin asla itibar etmemesi lazım. Bunları esefle kınaması lazım.”

 

 “MEİS’E ASKER ÇIKARTMAK TAHRİK DEĞİL DE NEDİR?”

Meis Adasına asker çıkartılmasını da değerlendiren Doç. Dr. Yaycı, “1923 ve 1947 yıllarındaki Lozan ve Paris Barış Anlaşmalarıyla 23 ada Meis Adası dahil, bu adalar askerden arındırılmış, sadece asayişi temin edecek kolluk kuvveti olmak kaydıyla Yunanistan’a devredilmiş adalar. Egemenlik devir şartı gayri askeri statüde olmalarına bağlanmış. Ama Yunanistan bütün hukuk tanımazlığıyla buralara asker çıkartıyor. Bu hukuk tanımaz devlet gözümüzün önünde Meis’e asker çıkarttı. Bu tahrik değil de nedir? Bu gayri askeri statünün ihlali değil de nedir? Türkiye’nin çok ciddi bir şekilde gayri askeri statüdeki adaların askerileştirilmesi ve silahlandırılması konusunun üstüne gitmesi gerekir. 

“HUKUK TANIMAZ DEVLETE HUKUKU HATIRLATMAK GEREKİR”

Türkiye’nin Doğu Akdeniz’de Yunanistan ile sonuna kadar mücadele etmesi gerektiğini söyleyen Yaycı, “Kriz yönetimi bir sanattır. Ege’deki, adalar denizindeki Yunanistan’ın ihlallerini gündeme getirmek lazımdır. Hukuk tanımaz bu devlete hukuku hatırlatmak gerekir. Bu genişlemeci devletle mücadele etmek gerekir. Yunanistan beş kez topraklarını genişletmiştir. Beşinde de savaş kazanarak değil yenilerek genişletmiştir. Hep arkasına büyük devletleri almıştır. Bu Yunanistan’ın klasik tavrıdır.” ifadelerini kullandı.

“HALKIMIZ YUNANİSTAN’IN TALEPLERİNDE HAKLILIK ARAMASIN”

Yunanistan’ın asla Megalo İdea’dan vazgeçmeyeceğini söyleyen Cihat Yaycı, “Megalo idea şudur; adaların tümüne hakim olmaktı onu gerçekleştirdiler, Kıbrıs’ın tümüne hakim olmaktı gerçekleştirmeye çalışıyorlar. İstanbul, Batı Anadolu Bölgesi ve Trakya Bölgesine sahip olmak istiyorlar. Onun için çok sağlam durmamız gerekir.”

“YUNANİSTAN’I KONTRPİYEDE BIRAKTIK”

Türkiye’nin ilk defa proaktif davrandığını söyleyen Yaycı, “Türkiye, Libya ile anlaşma yapmasaydı o zaman Yunanistan Mısır ile anlaşma yapmazdı. Türkiye Libya ile anlaşma yapınca Yunanistan’ı tahrik etti. Yunanistan da gitti anlaşma imzaladı. Türkiye ilk defa proaktif davrandı ve onlar imzalamadan biz imzalamış olduk. Aksi takdirde biz Yunanistan ve Mısır anlaşmasını itiraz eden ülke durumunda kalırdık. Biz Yunanistan’ı kontrpiyede bıraktık. Yunanistan’ın tezlerinin çürütülmesini sağladık.” şeklinde konuştu.

 

 




  • RMMO KOMUTANI ZERVAKİS’İN KORONAVİRÜS TESTİ POZİTİF ÇIKTI ... +Detaylı Bilgi
  • LİMASOL’DA PROTESTO GÖSTERİLERİ ... +Detaylı Bilgi
  • NURİS: ANASTASİADİS’İN “KULLANIM KAYBI TAZMİNATI” VAADİ YERİNE GETİRİLEMEZ ... +Detaylı Bilgi
  • HER 10 RUM’DAN 6’SI GÜNEY KIBRIS’TAKİ DEVLETİN “YOLSUZLUK DEVLETİ” OLDUĞUNA İNANIYOR ... +Detaylı Bilgi
  • RUM SAVUNMA BAKANI’NDAN TÜRKİYE’YE ELEŞTİRİ ... +Detaylı Bilgi
  • ROLANDİS: “KAYBEDİLMİŞ FIRSATLAR, KAYBEDİLMİŞ VATANLARA GÖTÜRÜR” ... +Detaylı Bilgi
  • ŞİLLURİS: “KIBRIS SALDIRGAN VE YAYILMACI GÜÇLERE KARŞI KENDİNİ SAVUNMAYA HAZIRDIR” ... +Detaylı Bilgi
  • İNSAN HAKLARI İZLEME ÖRGÜTÜ: GÜNEY KIBRIS’TA, DÜZENSİZ GÖÇMENLERE KÖTÜ MUAMELE YAPILIYOR ... +Detaylı Bilgi