Savaş suçuna ses çıkarmadılar


Savaş suçuna ses çıkarmadılar

Batı AsyaManşet• 

01:00

Ermenistan'ın Azerbaycan'ın Gence ve Mingeçevir kentlerine düzenlediği füze saldırısında 2'si çocuk 13 sivilin hayatını kaybetmesine, 50’den fazla kişinin yaralanmasına ABD ve Batı'dan ses çıkmadı. Uzmanlar bu suskunluğu 'ikiyüzlülük' olarak değerlendirdi

Savaş suçuna ses çıkarmadılar

HABER MERKEZİ

Sahada güç kaybettiği Başbakan Paşinyan tarafından da itiraf edilen Ermenistan, önceki akşam yine ateşkesi ihlal etti, yeni bir savaş suçu işledi. Ermenistan'ın, Azerbaycan'ın ikinci büyük kenti Gence'deki sivilleri Scud tipi "Elbrus" balistik füzeleriyle vurdu. Gence, Ermenistan ve Azerbaycan cephe hattında yer almıyor.

AHLAKSIZ VE ŞİZOFREN ZİHNİYET 

Azerbaycan Cumhurbaşkanı Yardımcısı Hikmet Hacıyev, Twitter hesabından yaptığı açıklamada, enkaz alanında bulunan parçaların bunu kanıtladığını duyurdu. Hacıyev, Scud füzeleriyle sivillere yönelik saldırının Erivan yönetiminin ahlaksız ve şizofrenik zihniyetini gösterdiğini kaydetti. Sivillere yönelik saldırının, savaş alanındaki yenilgileri nedeniyle Ermenistan yönetiminin acizliğine işaret olduğunu belirten Hacıyev, saldırının kasıtlı olduğuna dikkat çekti.

BEBEKLER CAN VERDİ

Saldırıda içlerinde bebek ve çocukların olduğu 13 sivil yaşamını yitirdi, 50'nin üzerinde sivil yaralı olarak enkaz altından çıkartıldı. Ermenistan'ın, Azerbaycan yerleşim birimlerine top ve füzelerle gerçekleştirdiği saldırılarda bugüne kadar hayatını kaybedenlerin sayısı 60'a yükseldi. Gece ayrıca Ermenistan ordusundan Mingeçevir kentine de füze atıldığı açıklandı. Azerbaycan Başsavcılığından yapılan açıklamada, önceki gece 01.00 civarında Mingeçevir'deki hidroelektrik santralinin Ermenistan ordusunca hedef alındığı belirtildi. Açıklamada, füzelerin Azerbaycan hava savunma güçleri tarafından etkisiz hale getirildiği kaydedildi.

İHA DÜŞÜRÜLDÜ

Azerbaycan saldırıların yanıtını sahada verdi. Azerbaycan ordusunun Ermenistan'a ait bir insansız hava aracını (İHA) düşürdüğü bildirildi. Ayrıca, Azerbaycan Savunma Bakanlığı dün yerel saatle 11.11'de Cebrail ili yönünde Ermenistan ordusuna ait Su-25 savaş uçağının Azerbaycan askerlerine havadan saldırı girişiminde bulunduğunu duyurdu. Açıklamada, uçağın Azerbaycan hava savunma güçlerince vurularak düşürüldüğü kaydedildi. Ermenistan Savunma Bakanlığı Sözcüsü Şuşan Stepanyan ise bu açıklamayı yalanladı.

ALİYEV: AZERBAYCAN BİRLEŞTİ

Saldırıların ardından dün erken saatlerde ekran karşısına geçen Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev ulusa seslendi. İlham Aliyev Ermenistan'ın sivillere saldırıda füze kullandığını hatırlatarak “Roketle ateş açmak cinayettir. Ve onlar bu cinayette mesuliyet taşıyacaklardır. Bizse onların yanıtını dövüş meydanında vereceğiz. Bizim öz amacımız var. Bu amaç çerçevesinde tüm Azerbaycan birleşmiştir. Azerbaycan ordusu düşmanları kovuyor. Çatışma meydanında tam üstünlüğü elde ettik” diye konuştu.

'BİZ ASLA SİVİLLERE SALDIRMAYACAĞIZ'

Saldırıların Ermenistan rehberliğinin faşist mahiyetini gösterdiğini vurgulayan Aliyev, “Bizim şehirlerimiz ateşe maruz kaldı. Her gün diğer şehirlere Ermenistan ateş açıyor. Ve bu ateş neticesinde vatandaşlarımız ölüyor, yaralanıyor. Ancak bu namert hareketler Azerbaycan halkının iradesini kıramaz. Biz hiçbir zaman sivillere saldırmayacağız. Ermenistan'a savaş meydanında cevap vereceğiz” ifadelerini kullandı. 

ERMENİSTAN'I KİM SİLAHLANDIRIYOR?

Ermenistan’ın silahlanmasına da dikkat çeken Aliyev şunları söyledi: “Bugüne kadar imha edilen ve ele geçiren silahların maliyeti en az 2 milyar dolardır. Fakat yine de silahları var. Sormak gerekir. Onları kim silahlandırıyor? Fakir bir ülkede bu kadar silah ne arıyor? Ermenistan'ın devlet bütçesi de belli. Bugün de onlara kaçak yollarla silahlar gönderiliyor. Bu sorulara biz cevap istiyoruz. Eminim ki bu cevapları alacağız. Ermenistan savaş suçu işlemeye, sivilleri katletmeye devam ediyor. Çoluk çocuk demeden masum insanları öldürüyor. Bu vahşete sessiz kalmak, bu cinayetlere ortak olmak demektir. İnsanlıktan nasibini almayanlar işledikleri suçun hesabını verecek.”

FUZULİ 27 YIL SONRA KURTULDU

Aliyev savaştaki son durumla ilgili de şu bilgileri verdi: “Fuzuli kentiyle birlikte 7 köyümüz işgalden kurtarılmıştır. Bazıları hesap ediyorlardı ki Fuzuli şehrini işgalden azad etmek mümkün değil. Aylar lazım olacak denilirdi. Ancak muzaffer Azerbaycan ordusu, bunun üstesinden gelebildi.” 

Fuzuli kent merkezi ile Koçahmetli, Çimen, Cuvarlı, Pirahmetli, Musabeyli, Işıklı ve Dedeli köyleri Ermenistan'ın işgalinden kurtarıldı. Fuzuli ilinin kent merkezi ve köylerinin çoğu, 1993'te Ermenistan ordusunca işgal edilmişti. Arazisi 1386 kilometrekare olan Fuzuli'de işgalden önce 144 bin Azerbaycanlı yaşıyordu. Fuzuli ilinin Ermenistan güçlerine karşı 1990'lı yıllarda 1100'den fazla şehit verdiği biliniyor. Kent merkezi, 1 kasaba ve 75 köyden oluşan Fuzuli ilinin sadece 20 köyü işgal edilmemişti.

AZERBAYCAN ORDUSU İLERLİYOR

Azerbaycan ordusu, topraklarını kurtarmak için başlattığı operasyonda ilerleyişine devam ediyor. Azerbaycan ordusunun Ermenistan güçlerinin farklı yönlerdeki savunma hatlarını kırmayı ve ilerlemeyi başardığı ifade edilen açıklamada, Azerbaycan askerlerinin operasyonlarda bazı elverişli tepe ve mevzileri ele geçirdiği vurgulandı. Açıklamada, Ermenistan ordusuna ait 7 T-72 tank, 2 Grad füze sistemi, 8 D-30 ve 1 D-20 obüs, mühimmat taşıyan 10 aracın imha edildiği aktarıldı.

GERİ ÇEKİLDİLER

Ermenistan ordusu 5. muhrip alayı 1. taburunun çok sayıda ölü ve yaralı bırakarak geri çekildiğine dikkat çekilen açıklamada, 1. motorize alayından yaklaşık 300 askerin mevzilerini bırakarak kaçtığı aktarıldı. Açıklamada, Azerbaycan ordusunun tüm cephe boyunca avantajlı durumda olduğu vurgulandı.

 

AKAR, HASANOV İLE GÖRÜŞTÜ: MUTLAKA HESABINI VERECEKLER

Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar ile Azerbaycan Savunma Bakanı Orgeneral Zakir Hasanov telefon üzerinden görüştü. Milli Savunma Bakanlığından yapılan açıklamaya göre, görüşmede, Azerbaycan'ın işgal altındaki topraklarını kurtarmaya yönelik başlattığı harekatta gelinen son duruma ilişkin görüş alışverişinde bulunuldu.

Ermenistan'ın Gence'ye gerçekleştirdiği ve sivillerin hayatını kaybettiği saldırıyı kınayan Akar, "Ermenistan savaş suçu işlemeye, 'ateşkes', 'müzakere' çağrısı yapanlar ise bu saldırıları uzaktan izlemeye devam etmektedir. Sivillere yönelik balistik füzelerle yapılan saldırıların emrini verenler mutlaka bunun hesabını verecek, bu vahşete sessiz kalanları da tarih asla affetmeyecektir" ifadelerini kullandı.

DOĞUMGÜNÜNDE TOPRAĞA VERİLDİ

Gence saldırısında hayatını kaybeden 2'si çocuk 8 kişi dün son yolcuğuna uğurlandı. Eskerov ailesinin saldırıda hayatını kaybeden 5 ferdi, yakınları tarafından Gence'deki 4 nolu mezarlıkta Azerbaycan bayrağına sarılı şekilde toprağa verildi. 

Baba Suluddin Eskerov, oğlu Bahtiyar Eskerov, eşi Sevil Eskerova, kızlar Nigar Eskerova ve henüz 10 aylık olan Narin Eskerova'nın enkaz altından cansız çıkarıldığı belirtildi. Mezarlıkta bulunan Eskerov ailesinin yakınlarından Vugar Şerifov, "Yarın (bugün) Nigar Eskerova'nın doğum günüydü. 16 yaşına girecekti. Hazırlığı yapıldı ancak bugün defnedildi" dedi. 

Füzenin müstakil evlerinin üzerine düştüğünü aktaran Şerifov, "Halen şoktayız, 1 kişi değil tam 5 kişi bir aileden bir anda yok oldu" diye konuştu. Füzenin isabet ettiği evlerden birinde oturan ve saldırı sırasında uykuda olan Royal Şahnezerov, eşi Zuleyha Şahnezerova ve henüz 5 aylık bebekleri Medine enkaz altında kalarak hayatını kaybetti. 

Saldırıdan sadece 3 yaşındaki kız çocukları Hatice'nin sağ kurtulduğu belirtildi. Royal'ın yakın akrabası Feride Botanova, "Royal bankacıydı. Geçen hafta Gence'ye yapılan saldırıda birlikte olay yerini ziyaret etmiş, orada hayatını kaybedenler için karanfil bırakmıştık" ifadelerini kullandı. 

Elbrus füzesi, 700 kilogram patlayıcı taşıma kapasitesi bulunan ve menzili 300 kilometre olan yıkıcı gücü yüksek bir silah. Ermenistan sınırlarına yaklaşık 60 kilometre mesafede yer alan Gence, 500 bin nüfusa sahip ve Azerbaycan'ın 2'nci büyük kenti.
Ermenistan tarafından Azerbaycan topraklarına doğru fırlatılan balistik füze, yerel saatle gece 01.00 sularında Gence kentinin Cevathan Mahallesi'ndeki Hüsü Haciyev Sokağı'nda bulunan sivillere ait apartman ve evlere isabet etti. Düştüğü noktada büyük çaplı çukur oluşturan füze, 20 evin yıkılmasına neden oldu. Saldırı sonucu sokaktaki tüm evlerde büyük tahribat oluştu.

BATI SUS PUS!

Ermenistan hedef gözetmeksizin füzelerle çocuk, bebek demeden sivilleri öldürürken ABD ve Batı ülkelerinden hiç ses çıkmaması dikkat çekti. Gelişmeleri yakından takip eden uluslararası ilişkiler uzmanları, ABD ve Batılı ülkelerin dünyanın her yerinde sivilleri bahane ederek olaylara müdahil olmaya çalıştıklarını hatırlatarak özetle şunları söylediler:

“Türkiye PKK terörüne karşı mücadele ederken de sivillerin zarar gördüğü iddialarını gündeme getirdiler. ABD en son Suriye’de sivillerin can güvenliğini öne sürerek Esad yönetimine yaptırımları yürürlüğe soktu. Ermenistan’ın Azerbaycan topraklarına yönelik saldırıları ile başlayan Azerbaycan-Ermenistan çatışmalarında 27 Eylül'den bu yana 60 Azerbaycanlı sivil yaşamını yitirdi, 270 sivil yaralandı. Bunların çoğu da çocuk. Savaşlarda ve çatışmalarda sivil halkın zarar görmemesi konusunda hassas davrandığını iddia eden ABD ve Batı ülkeleri, Ermenistan’ın Azerbaycan topraklarında sivillere yönelik saldırılara ve sivil ölümlerine kılını kıpırdatmıyor. Bu tutum çifte standardın göstergesi.”

BM'DEN AÇIKLAMA

Birleşmiş Milletler, Genel Sekreter sözcülerinden Farhan Haq, füze saldırısına ilişkin, AA’nın sorusu üzerine açıklama yaptı. 

 

Genel Sekreter Guterres'in çatışmalardan derin endişe duyduğunu söyleyen Haq “Sivillerin yaşadığı bölgelere yönelik her türlü hedefi ve saldırıyı güçlü bir şekilde kınıyoruz” dedi.

TÜRKİYE'DEN TEPKİ YAĞDI

ABD ve Batılı ülkeler Ermenistan’ın savaş suçlarına sessiz kalırken Türkiye’den sert tepki geldi. Saldırının ardından yapılan açıklamalar özetle şöyle:

Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay: Hiçbir insanlık suçu cezasız kalmaz. Can Azerbaycan'ın daha da güçlü şekilde yanında olmayı sürdüreceğiz.

Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın: Ermenistan’ın saldırılarına sessiz kalanlar ve onları cesaretlendirenler savaş suçlarına ortak olmaktadırlar. 

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu: Ermenistan savaş suçu işlemeye, sivilleri katletmeye devam ediyor. Çoluk çocuk demeden masum insanları öldürüyor. Bu vahşete sessiz kalmak, bu cinayetlere ortak olmak demektir. 

Adalet Bakanı Abdulhamit Gül: Ermenistan, terör devleti olduğunu bir kez daha göstermiş, sivillere saldırarak yine insanlık suçu işlemiştir. 

Ak Parti Sözcüsü Ömer Çelik: Ermenistan bir haydut devlet olarak sivilleri öldürüyor. Ermenistan ve destekçileri savaşın bile hukukunda olmayan katliam şebekesi gibi davranıyor. 

Vatan Partisi: Karabağ'da kaybeden Paşinyan yönetimi Gence'de sivilleri hedef aldı. Ermenistan açıkça savaş suçu işlemiştir. Bu alçak saldırıyı kınıyoruz. Ermenistan'ın çabası boşunadır. Karabağ, Azerbaycan'dır.

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu: Azerbaycan'ın Gence ve Mingeçevir şehirlerine gerçekleştirdiği saldırılarla savaş ve insanlık suçu işleyen Ermenistan’ı şiddetle kınıyorum.

MHP Grup Başkanvekili Muhammed Levent Bülbül: Terörist Ermenistan'ın, insanlık suçu işleme kastıyla Azerbaycan'da cepheden uzakta bulunan şehirlere gerek topçu gerekse füze atışlarıyla saldırdığı görülmektedir. 

İyi Parti İstanbul Milletvekili Yavuz Ağıralioğlu: Savaşın bile bir ahlakı vardır. Sivilleri hedef almak alçakça bir iştir. Ermenistan, Gence ve Mingeçevir şehirlerinde sivillere saldırarak, apaçık bir insanlık ve savaş suçu işlemiştir.




  • RMMO KOMUTANI ZERVAKİS’İN KORONAVİRÜS TESTİ POZİTİF ÇIKTI ... +Detaylı Bilgi
  • LİMASOL’DA PROTESTO GÖSTERİLERİ ... +Detaylı Bilgi
  • NURİS: ANASTASİADİS’İN “KULLANIM KAYBI TAZMİNATI” VAADİ YERİNE GETİRİLEMEZ ... +Detaylı Bilgi
  • HER 10 RUM’DAN 6’SI GÜNEY KIBRIS’TAKİ DEVLETİN “YOLSUZLUK DEVLETİ” OLDUĞUNA İNANIYOR ... +Detaylı Bilgi
  • RUM SAVUNMA BAKANI’NDAN TÜRKİYE’YE ELEŞTİRİ ... +Detaylı Bilgi
  • ROLANDİS: “KAYBEDİLMİŞ FIRSATLAR, KAYBEDİLMİŞ VATANLARA GÖTÜRÜR” ... +Detaylı Bilgi
  • ŞİLLURİS: “KIBRIS SALDIRGAN VE YAYILMACI GÜÇLERE KARŞI KENDİNİ SAVUNMAYA HAZIRDIR” ... +Detaylı Bilgi
  • İNSAN HAKLARI İZLEME ÖRGÜTÜ: GÜNEY KIBRIS’TA, DÜZENSİZ GÖÇMENLERE KÖTÜ MUAMELE YAPILIYOR ... +Detaylı Bilgi