SAĞLIK BAKANI PİLLİ: “KORONAVİRÜS TESTİ POZİTİF OLAN BİR YOLCU DENİZ YOLUYLA ÜLKEYE GİRDİ"


SAĞLIK BAKANI PİLLİ: “KORONAVİRÜS TESTİ POZİTİF OLAN BİR YOLCU DENİZ YOLUYLA ÜLKEYE GİRDİ"

“GEMİYE NASIL BİNDİĞİNİ BİZ DE BİLMİYORUZ… BU KİŞİ HASTANEDE... TEMASLISI 17 KİŞİ DE KARANTİNA OTELİNDE… YURTDIŞINDAN GELENLER ZATEN HALEN KARANTİNAYA ALINIYOR”

MECLİS GENEL KURULU TOPLANDI (2)

PİLLİ: “1 TEMMUZ’DAN SONRA TESTİ POZİTİF OLANLAR UÇAĞA VE GEMİYE BİNEMEYECEK. ATEŞ ÖLÇÜMÜ YAPAN SAĞLIK GÖREVLİMİZİN VAKAYI YAKALAMASI AYRICA SEVİNDİRİCİ”

“TC İLE İMZALANACAK PROTOKOL KAPSAMINDA ERCAN’DAKİ PCR TEST KAPASİTESİNİN 3 BİNE ÇIKARILMASI İÇİN DNA LAB KURULACAK”

“TC’DEN GELEN SAĞLIK EKİPLERİ BURADAKİ EKİPLERLE BİRLİKTE ÇALIŞACAK ÜLKEYE TEST KAPASİTEMİZE GÖRE YOLCU KABUL EDECEĞİZ “

MECLİS HAFTADA BİR OLAĞANÜSTÜ TOPLANACAK

MECLİS BAŞKANI ULUÇAY: “PARTİ BAŞKANLARIYLA BUGÜN TOPLANTI YAPTIK, KONSENSÜSE VARDIK. MECLİS HAFTADA BİR OLAĞANÜSTÜ TOPLANACAK”

GENEL KURULDA KORONA GÜNDEMİ

ÖZYİĞİT: “TOPLUM SAĞLIĞINI RİSKE ATMA HAKKINIZ YOK”

ARIKLI: “1 TEMMUZ TARTIŞMASI VAR... EKONOMİ VE SAĞLIK ARASINDA SIKIŞTIK KALDIK. ÜLKEYİ YAZ POZ TAHTASI HALİNE GETİRDİNİZ”

ATAOĞLU: “ALDIĞINIZ KARARI BİR DEFADA GEÇİREMİYORSUNUZ. ALTERNATİFLER ÜRETMEK ZORUNDASINIZ. ESNAF VE TURİZMDE İŞTEN DURDURMALAR OLACAK”

Lefkoşa, 29 Haziran 20 (T.A.K.): Sağlık Bakanı Ali Pilli, Türkiye’de PCR test sonucu pozitif olan bir yolcunun deniz yoluyla ülkeye geldiğini açıkladı.

Ali Pilli, “Sağlık personelimiz kadın bir yolcuda hafif ateş tespit etti. 37.5’lik bir ateş. Anne pozitif. Çocuğu negatif. Kadın yolcu da test sonucunun pozitif olduğunu söyledi. Test sonucun pozitif olduğunu bile bile ülkeye geldi. Gemiye nasıl bindi bilmiyoruz. Hastaneye götürüldü. Gemide 19 kişi vardı. 17 temaslısı var. Onları da karantina oteline aldık. Testleri yapılıyor. Temas eden herkes karantinaya girecek” dedi.

Pilli, bu açıklamayı Meclis Genel Kurulu’nda DP Milletvekili Serdar Denktaş’ın konuşması ve sorusu üzerine yaptı.

Meclis Genel Kurulu’nun toplantısı yoğun gündemle sürüyor.

MECLİS SEÇİM YASAKLARINA KADAR HAFTADA BİR OLAĞANÜSTÜ TOPLANACAK

Toplantının başında konuşan Meclis Başkanı Teberrüken Uluçay, parti başkanlarıyla bugün toplantı yaptıklarını, konsensüse vardıklarını, pandemi sürecindeki kaybı gidermek üzere 30 Haziran’dan Yüksek Seçim Kurulu’nun ilan edeceği seçim yasaklarına kadar yasama faaliyetlerini yürütmek üzere Genel Kurulun haftada bir olağanüstü toplantı yapacağını açıkladı.

Uluçay, COVİD dönemi gerçekleşemeyen toplantılar, geçirilemeyen yasalar olduğuna dikkat çekti.

Genel Kurul’da daha sonra bilgiye ve onaya sunuşlara yer verildi.

Daha sonra iç tüzüğün 62. maddesi uyarınca konuşmalara geçildi.

ÖZYİĞİT

İlk sözü TDP Genel Başkanı Cemal Özyiğit söz alarak 1 Temmuz’da ülkeye gelişlerin başlamasından duyduğu endişeyi dile getirdi.

Özyiğit, pandemi hastanesinin olmadığını, tıbbı cihazların eksik olduğunu kaydederek, “Kuralları, kıstasları belirleyelim. DSÖ’nün açıkladığı kuralları uygulayım. Neyi nasıl takip edeceksiniz, toplum bunu bilmek istiyor. Toplum sağlığını riske atma hakkınız yok. Hukuk dahil her türlü yol denenecek. Bir an önce kendinize gelin” dedi.

Cemal Özyiğit, Türkiye dahil her ülkeden insanın ülkeye gelebileceğini, DSÖ’nün kriterlerin uygulanmasına itirazları olmadığını belirterek, “Sizin kriterlerinize itirazımız var” dedi.

Özyiğit, Güney’e geçenlerden PCR testi için ücret talep edilirken, 1 Temmuz’dan itibaren gelecekler için istenmemesini de eleştirdi. Özyiğit,  “Bu nasıl anlayış?” ifadelerini kullandı.

ARIKLI

YDP Genel Başkanı Erhan Arıklı, dün Tuzla’da bir hayvan üreticisinin elinde kalan sütle köy meydanında süt banyo yapmasına, üreticinin düştüğü duruma dikkat çekti.

Arıklı, rekabet edebilirlikte KKTC’nin her gün daha aşağı sıralara düştüğünü belirten Arıklı, 2’nci ekonomik paketin jet krizi gündeminin değiştirilmesi için alelacele açıklandığını savundu.

Arıklı, kaynağın nerden bulunacağının açıklanmadığını belirterek, “Kabus dolu günler bizi bekliyor” dedi.

2’nci ekonomik paketi eleştiren Arıklı, işten durdurmaların yakın zamanda başlayacağını kaydederek, sektörlerin içinde bulunduğu duruma dikkat çekti.

Arıklı, “Turist gelmiyor, öğrenci gelmiyor. On binlerce iş yeri kapılarını kapamakla karşı karşıya. Tedbiriniz var mı? 1 Temmuz tartışması var. Ekonomi ve sağlık arasında sıkıştık kaldık. Ülkeyi yaz poz tahtası haline getirdiniz. Karar almadan paydaşlarla da görüşünüz. Bir kararı aldınız, sonra niye değiştiriyorsunuz?” şeklinde konuştu.

ATAOĞLU

DP Genel Başkanı Fikri Ataoğlu da söz aldı. Ataoğlu, 1 Temmuz tarihinin açıklanmasıyla turizmin ve esnafın beklenti içine girdiğini belirtti.

Ataoğlu, Güneyden tek PCR, Türkiye’den iki PCR istenmesi kararını eleştirerek, “Türkiye emniyetsiz, Güney emniyetli mi demek?” ifadelerine yer verdi.

Bilet fiyatlarının pahalılığına işaret eden Ataoğlu, bu biletlerin çift PCR testi için ötelendiğini söyledi, uçak ve gemi seferlerinde belirsizlik olduğunu kaydetti.

Ataoğlu, açılan otellerle görüştüğünü, kendisine hafta içi hiç müşteri olmadığının, hafta sonu ise 20-30 odanın dolduğunun iletildiğini söyledi.

Ataoğlu, “Aldığınız kararı bir defada geçiremiyorsunuz. Alternatifler üretmek zorundasınız. Esnaf ve turizmde işten durdurmalar olacak” dedi.

DENKTAŞ YERİNDEN SÖZ ALDI: “ÜLKEYE POZİTİF VAKA GELDİ, ŞU AN HASTANEDE”

Yerinden söz alan DP milletvekili Serdar Denktaş, Türkiye’den gelenlere çift PCR kararına işret ederek, “Testi pozitif olan bir vatandaş buraya geldi. Bu uygulama aynı şekilde devam mı edecek? Pozitif olsa da gelebilecek mi? Bu hastanın hastanede olduğunu, kendisine tekrar yapılan testin pozitif çıktığını, çocuğunun negatif olduğunu öğrendik… Bu konuda hükümetten açıklama bekliyoruz” dedi.

PİLLİ: “BİLE BİLE GELDİ… HASTANEYE GÖTÜRÜLDÜ… TEMASLILARI DA KARANTİNADA”

Sağlık Bakanı Ali Pilli, Ataoğlu ve Denktaş’ı yanıtladı.

Pilli, Türkiye’den PCR test sonucu pozitif olan bir vakanın ülkeye geldiğini açıkladı.

Ali Pilli, “Sağlık personelimiz kadın bir yolcuda hafif ateş tespit etti. 37.5’lik bir ateş. Anne pozitif. Çocuğu negatif. Kadın yolcu da test sonucunun pozitif olduğunu söyledi. Test sonucun pozitif olduğunu bile bile ülkeye geldi. Gemiye nasıl bindi bilmiyoruz. Hastaneye götürüldü. Gemide 19 kişi vardı. 17 temaslısı var. Onları da karantina oteline aldık. Testleri yapılıyor. Temas eden herkes karantinaya girecek” dedi.

Pandemi hastanesi olmamasıyla ilgili eleştirilere yönelik Pilli, “Evet, pandemi hastanesi yapılamadı. Ben de pandemi hastanesi yapılmasını istiyorum, imkanlar çerçevesinde elimizden geleni yapmaya çalışıyoruz. Bazı ülkelerde pandemi hastanesi yok. Bu hastaları ayrı bölümde tedavi ediyorlar. Bizdeki hastalar da ayrı bir bölümde tedavi ediliyor. Diğer hastalarla hiçbir ilgileri yok. O yönden herkesin içi rahat olsun” dedi.

Pilli, şu an yurt dışından gelen herkesin zaten 14 gün karantinada kaldığını, 14 günün sonunda test sonuçları negatif çıksa bile bu kişilere bir hafta da ev izolasyonu önerildiğini anımsattı.

CTP milletvekili Dr. Sıla Usar, yerinden söz alarak kürsüdeki Sağlık Bakanı’na “Yolcular gemiye hangi denetimlerden geçerek biniyor? Buradaki denetim nasıl? Gözden kaçan başka hasta olabilir mi” sorusunu yöneltti.

Pilli, “Türkiye’den gelenleri biz kontrol edemiyoruz. Sevindirici olan sağlık görevlisinin 37.5 ateşi olan birini tespit etmesi, gerekli sorgulamayı yapması. Ama zaten bu insanlar karantinaya girecekti. 1 Temmuz’a kadar ülkeye gelecek yolculardan test sonucu istenmiyor, herkes karantinaya alınıyor” dedi.

“TEST KAPASİTEMİZE GÖRE YOLCU KABUL EDECEĞİZ”

Halkın sağlığını tehlikeye atacak hiçbir adım atılmayacağını vurgulayan Sağlık Bakanı, “1 Temmuz sonrası ülkeye giriş yapacak yolcuyu kısıtladık. Test kapasitemize göre yolcu kabul edeceğiz” şeklinde konuştu.

“ERCAN’A 3 BİN TEST KAPASİTELİ LABORATUVAR KURULACAK”

Pilli, Türkiye ile önümüzdeki günlerde bir protokol imzalanacağını, hafta sonu TC Sağlık Bakanı’yla da telefonda görüştüklerini belirterek, hazırlık aşamasında olan protokol kapsamında Ercan Havalimanı’na 3 bin test kapasiteli, DNA Laboratuvarı kurulacağını, yolculara burada PCR testi yapılacağını açıkladı. 

Türkiye’den personel geleceğini ve bu personelin KKTC Sağlık Bakanlığı personeli ile Ercan’da birlikte çalışacağını kaydeden Pilli, “Bazı özel laboratuvarla da anlaşarak test kapasitemizi bine çıkardık. Türkiye 3 bin kapasiteli bir DNA laboratuvarı için bize yardımcı olacak. Bu hibe olacak. Laboratuvar ülkeye konteynerle gelecek” dedi.

Test sayılarıyla ilgili eleştiriler üzerine de Pilli, “100’lerden bine çıktık. 3 bine çıkmak hiç kolay değil. Bizim gibi bir ülke için kolay değil. Halkın güvenliğini koruyacak şekilde yolcu kabul edeceğiz. Kimse endişe etmesin” dedi.

CTP Genel Başkanı Erhürman, yerinden söz alarak Pilli’nin “Yolcu, gemiye nasıl bindi bilmiyorum” açıklamasını eleştirdi.

Pilli, “Şu anda Türkiye her yerde PCR testi yapıyor. Bu kişi PCR’ı yapmış, ben sonucu görmedim. Gemiye binerken bir sorgulama olmadı. Şu anda zaten böyle bir uygulama yok. Önlemi zaten biz alıyoruz. Bugüne kadar gemiye ve uçağa binenler için koşul yoktu. 1 Temmuz’dan sonra ayrı bir uygulama olacak. Ülkeye testi negatif olanlar girebilecek” dedi.

Yerinden söz alan TDP milletvekili Zeki Çeler, “Testi pozitif olan bir yolcu bile bile ülkeye geldi. 1 Temmuz sonrası ülkeye gelenlerin test sonucu çıkana kadar kağıt imzalasalar bile biriyle temas etmeden bekleyeceğini nasıl bileceğiz?” diye sordu.

Ali Pilli, koronavirüs vakalarının 21 günden sonra bile pozitif çıkabileceğine işaret ederek, “Gerekli tedbirleri alacağız” dedi.

CTP milletvekili Doğuş Derya, yerinden söz alarak İngiltere’den Güneye gelen yolcuların test sonucu çıkana kadar kuzeye geçip geçemeyeceğini, bu vatandaşların PCR test ücretlerinin kimin tarafından karşılanacağını sordu. Derya, Türkiye’den geleceklere ücretsiz, ülke vatandaşlarına ücretli test yapılmasını eleştirdi, bu konuda ülkeler arası eşit bir uygulama olmasını istedi.

Sağlık Bakanı Pilli, İki Toplumlu Sağlık Komitesi’nin çalışmasına işaret ederek, Rum tarafına gelecek yolcuların listesinin kendilerine bildirilmesini istediklerini söyledi, İngiltere’nin C kategorisindeki bir ülke olduğunu anımsattı ve bu konuda izlenecek yolun daha önce açıklandığını belirtti.

Ali Pilli, işçilerden, öğrencilerden ve sağlık için Güney’e geçenlerden test parası alınmadığını, hangi durumlarda test parası alınacağının belli olduğunu söyledi.

Pilli, “Şu anda geçiş dönemi. Bu kararlar değişebilir de ” yanıtını verdi.




  • RMMO KOMUTANI ZERVAKİS’İN KORONAVİRÜS TESTİ POZİTİF ÇIKTI ... +Detaylı Bilgi
  • LİMASOL’DA PROTESTO GÖSTERİLERİ ... +Detaylı Bilgi
  • NURİS: ANASTASİADİS’İN “KULLANIM KAYBI TAZMİNATI” VAADİ YERİNE GETİRİLEMEZ ... +Detaylı Bilgi
  • HER 10 RUM’DAN 6’SI GÜNEY KIBRIS’TAKİ DEVLETİN “YOLSUZLUK DEVLETİ” OLDUĞUNA İNANIYOR ... +Detaylı Bilgi
  • RUM SAVUNMA BAKANI’NDAN TÜRKİYE’YE ELEŞTİRİ ... +Detaylı Bilgi
  • ROLANDİS: “KAYBEDİLMİŞ FIRSATLAR, KAYBEDİLMİŞ VATANLARA GÖTÜRÜR” ... +Detaylı Bilgi
  • ŞİLLURİS: “KIBRIS SALDIRGAN VE YAYILMACI GÜÇLERE KARŞI KENDİNİ SAVUNMAYA HAZIRDIR” ... +Detaylı Bilgi
  • İNSAN HAKLARI İZLEME ÖRGÜTÜ: GÜNEY KIBRIS’TA, DÜZENSİZ GÖÇMENLERE KÖTÜ MUAMELE YAPILIYOR ... +Detaylı Bilgi