Öfke dinmiyor... 16 eyalette sokağa çıkma yasağı


Öfke dinmiyor... 16 eyalette sokağa çıkma yasağı

Dünya• 

22:00

ABD’de salı gününden beri devam eden gösteriler tüm ülkeye yayıldı. 16 eyaletteki 25 şehirde sokağa çıkma yasağı ilan edildi. Donald Trump, ‘Kızgın kalabalıkların bu ülkeye hakim olmasına izin vermeyeceğiz’ açıklamasını yaptı.

Öfke dinmiyor... 16 eyalette sokağa çıkma yasağı

DIŞ HABERLER SERVİSİ

ABD'nin Minneapolis kentinde polis şiddeti sonucu siyahi George Floyd'un hayatını kaybetmesi üzerine başlayan gösteriler ülke çapına yayıldı. CNN’in haberinde 16 eyalette gösterilerin devam ettiği bildirildi. Protestolarda göstericiler "siyahların hayatı değerlidir", "beni vurma" ve "nefes alamıyorum" şeklinde sloganları atarken, polis şiddetini kınayan pankartlar taşıdılar.

Salı gününden beri devam eden gösterilerde polisin sert müdahalesi sonucu olaylar daha da şiddetlendi. Protestoların New York’tan Los Angeles’a birçok şehirde polis müdahalesine rağmen kitleselleşerek devam etmesi üzerine cumartesi akşamı en az 8 eyalette destek için Ulusal Muhafız birliklerinin göreve çağrıldığı belirtilirken, 16 eyaletteki 25 şehirde de sokağa çıkma yasağı ilan edildi.

Yerel basına yansıyan görüntülerde, göstericilerin büyük caddeleri kapattığı, polis araçlarının ateşe verildiği görüldü. Bazı eyaletlerde de polis merkezleri ateşe verildi, ABD bayrağı yakıldı.

Protestoların alevlendiği eyaletlerden olan Utah’ın başkenti Salt Lake City'de protestocuların kapattığı yollardan birinde bir sürücünün ok ve yayla göstericileri hedef almaya çalıştığı anlar kameraya kaydedildi. Aracının üstünden oku fırlatmaya çalışan kişiye göstericiler müdahale etti.

Diğer yandan sosyal medyaya yansıyan görüntülerde polislerin çok sayıda basın mensubuna şiddet uyguladığı ve gazetecilerin gözaltına alındığı kaydedildi. Bir eyalette polis aracının hızla kitlenin üzerine sürülerek, bazı göstericilerin ezildiği görüntüler sosyal medyada paylaşıldı.

İKİNCİ DÜNYA SAVAŞI’NDAN BERİ İLK KEZ

George Floyd'un öldürüldüğü Minnesota eyaletinde ise dört gündür süren gösterilerin ardından Ulusal Muhafızların tamamı, İkinci Dünya Savaşı'ndan bu yana ilk kez göreve çağrıldı. Güvenlik güçleri önceki gün sokağa çıkma yasağının ilan edildiği Minneapolis'te evinin önünde bekleyen insanlara da müdahale etti.

Konuya ilişkin Twitter'dan açıklama yapan ABD Başkanı Donald Trump, "Minneapolis'te Demokrat Belediye Başkanı'nın yapamadığını yapmak için Ulusal Muhafızlar görevlendirildi. Hasarın oluşmaması ve polis merkezinin ele geçirilmemesi için bunun iki gün önce yapılması gerekiyordu. Ulusal Muhafızlar harika iş çıkarıyor. Oyun yok!" dedi.

‘KIZGIN KALABALIKLARA İZİN VERMEYECEĞİZ’

Minnesota ve protestoların düzenlendiği diğer eyaletlerdeki yetkililer ile temas halinde olduklarına işaret eden Trump, "Amerikan adaleti hiçbir zaman kızgın kalabalık tarafından sağlanmadı. Kızgın kalabalıkların bu ülkeye hakim olmasına izin vermeyeceğiz" mesajını paylaştı.

BEYAZ SARAY’A DAYANDILAR

Diğer yandan Washington’da da gösteriler kitleselleşerek devam ediyor. Polis müdahalesine rağmen Beyaz Saray önünden ayrılmayan göstericiler barikatları aşarak polisle karşı karşıya geldi.

Ellerini havaya kaldırarak "siyahların hayatı değerlidir", "beni vurma" ve "nefes alamıyorum" sloganları atan göstericiler, "adalet yoksa huzur yok" sözlerini de sürekli tekrarladı.

Kentte Ulusal Muhafızların göreve çağrılırken, söz konusu muhafızların Beyaz Saray çevresinde konuşlanarak polisin yanında geniş güvenlik önlemleri aldığı görüldü

Gün boyunca yaşanan gelişmeleri sosyal medya hesaplarından canlı yayımlayan birçok kişi, ABD Başkanı Trump'a "Floyd konusunda" çağrıda bulundu ve adaletin sağlanmasını isteyen mesajlar attı.

‘NEFES ALAMIYORUM’

46 yaşındaki George Floyd, hakkındaki dolandırıcılık ihbarı üzerine Minneapolis'te polisler tarafından gözaltına alınırken, bir polisin uzun süre ensesine diziyle basmasından dolayı dakikalarca "Nefes alamıyorum" diye yalvarmış ve boğularak hayatını kaybetmişti.

Yoldan geçen vatandaşların cep telefonlarıyla kaydettiği görüntüler sosyal medyada paylaşılmıştı. Görüntüler, ülkede siyahilere yönelik ırkçı polis şiddeti tartışmalarını tekrar alevlendirmiş ve Minneapolis başta olmak üzere birçok şehirde protestolara yol açmıştı.

Eyalette acil durum ilan eden Minnesota Valisi Tim Walz, bölgede polise yardımcı olmaları ve durumu kontrol altına almaları için Ulusal Muhafızları harekete geçirdiğini açıklamıştı.

 
 
 




  • RMMO KOMUTANI ZERVAKİS’İN KORONAVİRÜS TESTİ POZİTİF ÇIKTI ... +Detaylı Bilgi
  • LİMASOL’DA PROTESTO GÖSTERİLERİ ... +Detaylı Bilgi
  • NURİS: ANASTASİADİS’İN “KULLANIM KAYBI TAZMİNATI” VAADİ YERİNE GETİRİLEMEZ ... +Detaylı Bilgi
  • HER 10 RUM’DAN 6’SI GÜNEY KIBRIS’TAKİ DEVLETİN “YOLSUZLUK DEVLETİ” OLDUĞUNA İNANIYOR ... +Detaylı Bilgi
  • RUM SAVUNMA BAKANI’NDAN TÜRKİYE’YE ELEŞTİRİ ... +Detaylı Bilgi
  • ROLANDİS: “KAYBEDİLMİŞ FIRSATLAR, KAYBEDİLMİŞ VATANLARA GÖTÜRÜR” ... +Detaylı Bilgi
  • ŞİLLURİS: “KIBRIS SALDIRGAN VE YAYILMACI GÜÇLERE KARŞI KENDİNİ SAVUNMAYA HAZIRDIR” ... +Detaylı Bilgi
  • İNSAN HAKLARI İZLEME ÖRGÜTÜ: GÜNEY KIBRIS’TA, DÜZENSİZ GÖÇMENLERE KÖTÜ MUAMELE YAPILIYOR ... +Detaylı Bilgi