Henry A. Kissinger yazdı: Koronavirüs Salgını Dünya Düzenini İlelebet Değiştirecek!


Henry A. Kissinger yazdı: Koronavirüs Salgını Dünya Düzenini İlelebet Değiştirecek!

 

 

Wall Street Journal, 3 Nisan 2020

ABD yeni bir çağ için acil planlama çalışmalarına başlarken vatandaşlarını bu hastalıktan korumalıdır.

COVID-19 salgınının gerçeküstü atmosferi akla Bulge Savaşı sırasında 84.ncü Piyade Tümenindeki genç bir delikanlı olarak nasıl hissettiğimi hatırlatıyor. Şimdi, 1944’un sonlarında olduğu gibi, herhangi bir kişiye değil ama rastgele ve yıkarak vuran tam oluşmamış bir tehlikeye yönelik bir duygu var. Ancak o uzak zaman ve bizim zamanımız arasında önemli bir fark var. Amerikan dayanıklılığı temel bir ulusal amaç ile güçlendirildi.  Şu anda, bölünmüş bir ülkede, benzeri görülmemiş bir önem ve küresel boyuttaki bir engelin üstesinden gelmek için etkili ve ileri görüşlü bir hükümet gerekmektedir. Toplumsal güvenin sürdürülmesi sosyal dayanışma, toplumların birbirleriyle ilişkileri ve uluslararası barış ve istikrar için çok önemlidir.

Uluslar kurumlarının felaketi öngörebildiği, etkisini önleyebildiği ve istikrarı yeniden sağlayabildiği inancına tutunur ve gelişir. Covid-19 salgını bittiğinde, pek çok ülkenin kurumları başarısız olarak algılanacaktır. Bu yargının nesnel olarak adil olup olmadığı önemsizdir. Gerçek şu ki, dünya koronavirüsten sonra asla aynı olmayacaktır. Şimdi geçmişi tartışmak sadece yapılması gerekeni yapmayı zorlaştırır.

Koronavirüsü benzeri görülmemiş bir ölçek ve vahşilikle vurdu. Hızla yayılıyor ve büyüyor: ABD’deki vakalar her beş günde bir ikiye katlanıyor. Bu yazının yazıldığı şu sırada henüz bir tedavi yok. Tıbbı malzemeler dalga dalga büyüyen vakalarla baş etmek için yeterli değil. Yoğun bakım üniteleri yenik düşme eşiğinin de ötesinde. Test, bırakın yayılmasını tersine çevirmek enfeksiyonun kapsamını belirleme görevi için yetersiz. Başarılı bir aşı 12 ila 18 ay arası bir uzaklıkta.




  • RMMO KOMUTANI ZERVAKİS’İN KORONAVİRÜS TESTİ POZİTİF ÇIKTI ... +Detaylı Bilgi
  • LİMASOL’DA PROTESTO GÖSTERİLERİ ... +Detaylı Bilgi
  • NURİS: ANASTASİADİS’İN “KULLANIM KAYBI TAZMİNATI” VAADİ YERİNE GETİRİLEMEZ ... +Detaylı Bilgi
  • HER 10 RUM’DAN 6’SI GÜNEY KIBRIS’TAKİ DEVLETİN “YOLSUZLUK DEVLETİ” OLDUĞUNA İNANIYOR ... +Detaylı Bilgi
  • RUM SAVUNMA BAKANI’NDAN TÜRKİYE’YE ELEŞTİRİ ... +Detaylı Bilgi
  • ROLANDİS: “KAYBEDİLMİŞ FIRSATLAR, KAYBEDİLMİŞ VATANLARA GÖTÜRÜR” ... +Detaylı Bilgi
  • ŞİLLURİS: “KIBRIS SALDIRGAN VE YAYILMACI GÜÇLERE KARŞI KENDİNİ SAVUNMAYA HAZIRDIR” ... +Detaylı Bilgi
  • İNSAN HAKLARI İZLEME ÖRGÜTÜ: GÜNEY KIBRIS’TA, DÜZENSİZ GÖÇMENLERE KÖTÜ MUAMELE YAPILIYOR ... +Detaylı Bilgi