Dünya lideri anma törenine video mesajlarla katıldı 25 Yıldır Dinmeyen Acı: Srebrenitsa Katliamı'nın 9 Kurbanı Daha Toprağa Verildi


 

 

Dünya lideri anma törenine video mesajlarla katıldı

 

25 Yıldır Dinmeyen Acı: Srebrenitsa Katliamı'nın 9 Kurbanı Daha Toprağa Verildi

 

 

Bosna Hersek’in Srebrenitsa şehrindeki Potoçari’de 11 Temmuz 1995’te yapılan ve İkinci Dünya Savaşı’ndan sonra Avrupa’nın tanık olduğu ‘en büyük soykırım’ olarak tarihe geçen Srebrenitsa Katliamı'nın üzerinden 25 yıl geçti.Srebrenitsa'daki eski akümülatör fabrikasında düzenlenen merkezi anma törenine katılanlar, daha sonra Potoçari Anıt Mezarlığı'na gelerek soykırım anıtına çiçek bıraktı.

 

 

 

<a href="https://img-s2.onedio.com/id-5f09d48f29efd36a6e916f7b/rev-0/w-500/s-158151ea4429503b9b7d53a6250147f440ab8868.jpg" target="_blank"><img src="https://img-s2.onedio.com/id-5f09d48f29efd36a6e916f7b/rev-0/w-500/s-158151ea4429503b9b7d53a6250147f440ab8868.jpg"/></a>

Bosna'daki savaşta Birleşmiş Milletler(BM) askerlerinin üs olarak kullandığı eski akümülatör fabrikasında düzenlenen törende aralarında Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın da bulunduğu birçok dünya liderinin gönderdiği video mesajlar gösterildi.

Cumhurbaşkanı Erdoğanvideo mesajında şunlaı söyledi;

"Ne şehitlerimizi unutacak ne de Srebrenitsa Soykırımı'nı unutturacağız. Bosnalı kardeşlerimize karşı işlenen cinayet ve katliamların takipçisi olacak, hak ve adalet arayışınızda sizleri asla yalnız bırakmayacağız. Onca drama, katliama ve gözyaşına rağmen, Avrupalı siyasetçiler Srebrenitsa katliamından hiçbir ders çıkarmadılar"

"Soykırımın üzerinden çeyrek asır geçse de acımız halen tazedir. Ortaya çıkarılan her toplu mezarla yüreklerimiz yeniden dağlanıyor. Hala kadınlarkocalarına, çocuklar anne-babalarına kavuşmanın umuduyla yaşıyor. Aradan geçen bunca zamana rağmen hala çocuklarının yolunu gözleyen anneler var. 25 yıldır mavi kelebeklerin izinde sevdiklerimizi arıyoruz"

İtalyaBaşbakanı Giuseppe Conte,Avrupa'nın 25 yıl önce bugün kalbinden vurulduğunu kaydederek, "Yaşananları hatırlamak hepimizin görevidir. Adalet yerini bulmalı. Bu suçu işleyenlerin yargılanmaları kurban yakınlarının acılarını bir nebze azaltacaktır." diye konuştu.

Kanada Başbakanı Justin Trudeau, benzer olayların bir daha yaşanmaması için herkesin elinden geleni yapması gerektiği belirterek, "Öldürülen masum kurbanları unutmayacağımıza söz veriyoruz. Ayrımcılığın, nefretin ve sürgünün olmadığı bir dünya inşa etmeliyiz." değerlendirmesinde bulundu. 

Pakistan Başbakanı İmran Handa Srebrenitsa Soykırımı'ndan herkesin ders çıkarması gerektiğini belirterek, "Uluslararası toplum bir daha böyle bir şeyin yaşanmasına izin vermemeli." dedi

İspanyaBaşbakanı Pedro Sanchez ise Srebrenitsa'yı yıllar önce ziyaret ettiğini anımsatarak, kurban yakınlarının acısını paylaştığını söyledi.

AzerbaycanCumhurbaşkanı İlham Aliyev, Srebrenitsalı sivillere yönelik bu kanlı saldırının 20. yüzyılın en karanlık günlerinden biri olarak insanlık tarihin sayfalarında sonsuza dek kalacağını vurguladı.

Aliyev, uluslararası toplumun 1992'de Hocalı Katliamı'na karşı takındığı soğukkanlı tavırla suçluların yargılanmamasının, 1995'te Srebrenitsa'da daha büyük bir katliama neden olduğuna dikkati çekti. 

İngiltereBaşbakanı Boris Johnsonda kurban yakınlarının acılarını paylaştığını ve adalet arayışlarında onları desteklemeye devam edeceğini belirterek, hala soykırımı inkar edenlerin olduğunu ve bu izin verilmemesi gerektiğini kaydetti.

İranCumhurbaşkanı Hasan Ruhaniise Srebrenitsa'da yaşananların, insan hakları savunucusu ülkelerin ikiyüzlülük yapmalarını sonlandırmaları mesajı verdiğini kaydederek, "İran'ın Bosna Hersek'in bağımsızlığını tanıyan ilk ülkeler arasında olduğu için gururluyum. Bugün de dost elimizi uzatmaya devam ediyoruz." dedi.

AlmanyaCumhurbaşkanı Frank-Walter Steinmeierda "Srebrenitsa Soykırımı, etnik temizliğin yağma, sürgün, cinayet ve tecavüzlerle vücut bulmuş şekliydi." ifadesini kullandı.




  • RMMO KOMUTANI ZERVAKİS’İN KORONAVİRÜS TESTİ POZİTİF ÇIKTI ... +Detaylı Bilgi
  • LİMASOL’DA PROTESTO GÖSTERİLERİ ... +Detaylı Bilgi
  • NURİS: ANASTASİADİS’İN “KULLANIM KAYBI TAZMİNATI” VAADİ YERİNE GETİRİLEMEZ ... +Detaylı Bilgi
  • HER 10 RUM’DAN 6’SI GÜNEY KIBRIS’TAKİ DEVLETİN “YOLSUZLUK DEVLETİ” OLDUĞUNA İNANIYOR ... +Detaylı Bilgi
  • RUM SAVUNMA BAKANI’NDAN TÜRKİYE’YE ELEŞTİRİ ... +Detaylı Bilgi
  • ROLANDİS: “KAYBEDİLMİŞ FIRSATLAR, KAYBEDİLMİŞ VATANLARA GÖTÜRÜR” ... +Detaylı Bilgi
  • ŞİLLURİS: “KIBRIS SALDIRGAN VE YAYILMACI GÜÇLERE KARŞI KENDİNİ SAVUNMAYA HAZIRDIR” ... +Detaylı Bilgi
  • İNSAN HAKLARI İZLEME ÖRGÜTÜ: GÜNEY KIBRIS’TA, DÜZENSİZ GÖÇMENLERE KÖTÜ MUAMELE YAPILIYOR ... +Detaylı Bilgi