Çin Dışişleri Bakanı Wang Yi: ABD uluslararası düzenin en büyük yıkıcısıdır


Çin Dışişleri Bakanı Wang Yi: ABD uluslararası düzenin en büyük yıkıcısıdır

29 TEMMUZ 2020

Çin Dışişleri Bakanı Wang Yi yaptığı açıklamada, küçük bir grup Amerikalı politikacının seçimleri kazanmak ve tek kutuplu hegemonyasını korumak için Çin’i bastırmak amacıyla uluslararası kuralların ve düzenin en büyük yıkıcısı haline geldiğini söyledi.

ÇEVİRİ: ÖZGÜR ALTINBAŞ / PEKİN

Fransa Dışişleri Bakanı Le Drian ile konuşan Çin Dışişleri Bakanı Wang Yi yaptığı açıklamada, küçük bir grup Amerikalı politikacının seçimleri kazanmak ve tek kutuplu hegemonyasını korumak için Çin’i bastırmak amacıyla uluslararası kuralların ve düzenin en büyük yıkıcısı haline geldiğini söyledi.

ABD Dışişleri Bakanı Mike Pompeo'nun Çin'in sosyal sistemini eleştiren ve Çin Komünist Partisini Çin halkından ayırmaya çalışan konuşmalarına dikkat çeken Wang, Pompeo'nun sözlerinin farklı ideolojiler arasında bir çatışmayı tetiklemeyi ve tüm dünyayı “Soğuk Savaş” çağına geri getirmeyi amaçladığını belirtti.

Wang, dünyayı bölünme krizine karşı uyardı ve Çin ile ABD arasındaki ilişkiler düşman ilişkisine dönüşürse tüm insanlığın kaderi de tehlikede olacaktır dedi.

Wang'a göre, bazı politikacılar tarafından yapılan "Önce Amerika" sloganları ABD'nin tek taraflılık niyetini yansıtıyor. ABD'nin Trump yönetimi altında geri çektiği uluslararası anlaşma ve örgütlerin sayısının geçmiş zanalardan çok daha fazla olduğunu söyledi.

ABD'nin uluslararası düzenin en büyük yıkıcısı haline geldiğini söyleyen Wang, uluslararası toplumun yanı sıra ABD’nin tarihsel eğilimin karşı tarafında durduğunu da sözlerine ekledi.

Wang, Çin'in meşru haklarını ve çıkarlarını ihlal eden hareketlere karşı önlemler almaya kararlı olduğunu söyledi.

Çıngdu'daki ABD Başkonsolosluğu'nun kapatılmasının, Çin'in Houston'daki Başkonsolosluğu’nu zorla kapatan ABD'ye karşı meşru ve gerekli bir karşı önlem olduğunu belirterek,"Çin asla provokasyon yapmaz ve her zaman maksimum kısıtlama uygular" dedi.

Çin ve ABD'nin akılcı iletişim kurması gerektiğini söyleyen Wang "Çin karşıtı küçük bir grubun, geçtiğimiz son on yılda Çin ile ABD arasındaki başarılı değişim ve iş birliği birikimini devirmesine asla izin vermeyeceğiz ve ideolojik önyargıların Çin-ABD ilişkilerinin gelecekteki gelişimini sabote etmesine izin vermeyeceğiz."dedi.

Wang, dünyada diğer ülkelerin uluslararası toplum arasında dayanışma ve iş birliğini sürdürmek ve yeni bir soğuk savaş ve çatışmayı önlemek için ortak çaba sarf etmeleri gerektiğini vurguladı.

Dünyanın geleceğine olan güvenini dile getirerek, barış ve iş birliğinin zamanın ve insanlığın tercihi olacağını da sözlerine ekledi.




  • RMMO KOMUTANI ZERVAKİS’İN KORONAVİRÜS TESTİ POZİTİF ÇIKTI ... +Detaylı Bilgi
  • LİMASOL’DA PROTESTO GÖSTERİLERİ ... +Detaylı Bilgi
  • NURİS: ANASTASİADİS’İN “KULLANIM KAYBI TAZMİNATI” VAADİ YERİNE GETİRİLEMEZ ... +Detaylı Bilgi
  • HER 10 RUM’DAN 6’SI GÜNEY KIBRIS’TAKİ DEVLETİN “YOLSUZLUK DEVLETİ” OLDUĞUNA İNANIYOR ... +Detaylı Bilgi
  • RUM SAVUNMA BAKANI’NDAN TÜRKİYE’YE ELEŞTİRİ ... +Detaylı Bilgi
  • ROLANDİS: “KAYBEDİLMİŞ FIRSATLAR, KAYBEDİLMİŞ VATANLARA GÖTÜRÜR” ... +Detaylı Bilgi
  • ŞİLLURİS: “KIBRIS SALDIRGAN VE YAYILMACI GÜÇLERE KARŞI KENDİNİ SAVUNMAYA HAZIRDIR” ... +Detaylı Bilgi
  • İNSAN HAKLARI İZLEME ÖRGÜTÜ: GÜNEY KIBRIS’TA, DÜZENSİZ GÖÇMENLERE KÖTÜ MUAMELE YAPILIYOR ... +Detaylı Bilgi