Atina'dan 'Lahey' aldatmacası


Atina'dan 'Lahey' aldatmacası

Doğu AkdenizAnaliz•

10:48

Yunanistan Başbakanı Kiryakos Miçotakis, Türkiye ile bazı anlaşmazlıklar konusunda Lahey Adalet Divanı'na gitmeye hazır olduklarını söyledi. Halbuki Yunanistan, yıllar önce iç hukukunda Lahey yolunu kapatmştı.

Atina'dan 'Lahey' aldatmacası

TEVFİK KADAN

Yunanistan ve Mısır arasındaki sözde MEB anlaşmasının açıklandığı saatlerde, Yunanistan Başbakanı Kiryakos Miçotakis’ten dikkat çeken bir açıklama geldi. Miçotakis, Türkiye’yle Doğu Akdeniz’de kıta sahanlığı ve Münhasır Ekonomik Bölgelerin belirlenmesi için planlanan diyalogdan sonuç alınamaması halinde, tarafların Uluslararası Lahey Adalet Divanı’na gitmesini önerdi. Miçotakis, "Türkiye'yle aramızda tek sorun teşkil eden Ege Denizi ve Doğu Akdeniz'deki deniz yetki alanlarının sınırlandırılması konusunu müzakere etmekten her zaman mutlu olacağımı Cumhurbaşkanı Erdoğan'a çok açık şekilde anlattım. Eğer Ankara, bunun ülkelerimiz arasındaki tek sorun olduğunu ve iki taraf bunun çözümü için Lahey'e başvurmayı kabul ederse, Yunanistan Lahey'den çıkacak kararı uygulayacak" dedi.

Fakat Miçotakis'in açıklaması, büyük bir Yunan aldatmacasından ibaret…

LAHEY KARARLARI KİMİN İÇİN BAĞLAYICI?

Birleşmiş Milletler Antlaşması’nın 33. maddesine göre, taraflar "müzakerelerden bir sonuç alınamazsa, Lahey Uluslararası Adalet Divanı’na başvuracağı" konusunda mutabakat sağlamışlar. Birleşmiş Milletler’e bağlı (BM) Uluslararası Adalet Divanı Mahkemesi’ne ait kararlar, taraflar için bağlayıcı nitelikte ve bu kararlara karşı temyiz başvurusu yapılamıyor. Türkiye ile Yunanistan’ın Lahey’e gitmesi içinse Adalet Divanı’na hangi anlaşmazlık konularında mutabık kalındığını gösteren ortak bir tahkimname hazırlamaları gerekiyor. Çünkü UAD’nin bir uyuşmazlık üzerinde çekişmeli yargı yetkisini kullanabilmesi için, uyuşmazlığa taraf devletlerin ortak rızası aranıyor. Dolayısıyla Türkiye’nin rızası olmadan Divan’a gidemeyeceğini bilen Atina, bu kez de Mısır’ı işin içine sokarak Türkiye’nin davaya en azından müdahil olmasını istiyor. UAD Statüsü’nün 62. maddesi “Bir devlet bir uyuşmazlıkta kendisi bakımından hukuksal nitelikte bir çıkarın söz konusu olduğunu görürse, davaya katılmak amacıyla Divan’a başvurabilir” derken, 59. madde Atina’nın planlarının her şekilde suya düşeceğini gösteriyor: “Müdahale talebi kabul edilen bir devlet, uyuşmazlığın tarafı haline gelmemektedir ve bu devletin ad hoc yargıç atama hakkı bulunmamaktadır. Divan’ın kararı ancak uyuşmazlığın tarafları bakımından ve karar verilen dava için bağlayıcıdır.”

Yani Yunanistan ve Mısır’ın Lahey’den çıkartacağı kararlar da Türkiye için bağlayıcı nitelik taşımıyor.

ATİNA’NIN LAHEY İKİYÜZLÜLÜĞÜ

Nitekim Yunanistan da daha önce Divan kararlarını tanımadığını defalarca açıkladı. Hatta Yunan devlet bürokrasisi, UAD’ye gitme seçeneğini, almış olduğu kararlar nedeniyle 2015 yılında ortadan kaldırdı. BM Deniz Hukuku Sözleşmesi çerçevesinde bazı uyuşmazlık konularını uyuşmazlıkların çözüm süreci dışında bırakan Atina, BM Güvenlik Konseyi’nin müdahil olduğu uyuşmazlıkların çözümlenmesi sürecine de tabi olmayacağını bildirdi.

1994 tarihli beyanında Atina, gayrı askeri statüdeki Doğu Ege adalarının güvenliği kapsamında, yalnızca “savunma amaçlı askeri faaliyetleri” Divan’ın yargı yetkisi dışında bırakırken, 14 ve 16 Ocak 2015 tarihli yeni bildirimleriyle, UAD’nin yargı yetkisine getirdiği çekincelerini karasuları, hava sahası ve egemenlik sorunlarını da kapsayacak şekilde genişletti.

Daha önce UAD’nin kararlarını tanımayan Atina’nın bugünlerde Lahey’e gitme çağrısı, Türkiye üzerindeki uluslararası baskıyı artırmanın bir kaldıracı olarak değerlendiriliyor.




  • RMMO KOMUTANI ZERVAKİS’İN KORONAVİRÜS TESTİ POZİTİF ÇIKTI ... +Detaylı Bilgi
  • LİMASOL’DA PROTESTO GÖSTERİLERİ ... +Detaylı Bilgi
  • NURİS: ANASTASİADİS’İN “KULLANIM KAYBI TAZMİNATI” VAADİ YERİNE GETİRİLEMEZ ... +Detaylı Bilgi
  • HER 10 RUM’DAN 6’SI GÜNEY KIBRIS’TAKİ DEVLETİN “YOLSUZLUK DEVLETİ” OLDUĞUNA İNANIYOR ... +Detaylı Bilgi
  • RUM SAVUNMA BAKANI’NDAN TÜRKİYE’YE ELEŞTİRİ ... +Detaylı Bilgi
  • ROLANDİS: “KAYBEDİLMİŞ FIRSATLAR, KAYBEDİLMİŞ VATANLARA GÖTÜRÜR” ... +Detaylı Bilgi
  • ŞİLLURİS: “KIBRIS SALDIRGAN VE YAYILMACI GÜÇLERE KARŞI KENDİNİ SAVUNMAYA HAZIRDIR” ... +Detaylı Bilgi
  • İNSAN HAKLARI İZLEME ÖRGÜTÜ: GÜNEY KIBRIS’TA, DÜZENSİZ GÖÇMENLERE KÖTÜ MUAMELE YAPILIYOR ... +Detaylı Bilgi