ANASTASİADİS İLE SAKELLAROPOULOU KİN KUSTU; TÜRKİYE’YE SALDIRDI..


Yunanistan Cumhurbaşkanı üç günlük ziyaret için Güney Kıbrıs’a geldi

ANASTASİADİS İLE SAKELLAROPOULOU KİN KUSTU; TÜRKİYE’YE SALDIRDI..

SAKELLAROPOULOU : KIBRIS HELENİZM'İN AYRILMAZ BİR PARÇASIDIR.

GKRY Başkanı Anastasiadis, Türkiye'nin Ege ve Doğu Akdeniz'deki provokasyonları ve sözde yasadışı eylemleri nedeniyle barış ve istikrarın bozulmasının, Avrupa'nın sorunu olduğunu iddia etti.


Yunanistan Cumhurbaşkanı Katerina Sakellaropoulou ile yaptıkları ortak basın toplantısında konuşan Anastasiadis, uluslararası yasaların hakim olması gerektiğini vurguladı.
Bunun yasal prosedürler yoluyla ve özellikle iyi niyetli bir diyalog veya uluslararası mahkemeye itiraz yoluyla yapılması gerektiğini belirtti.
Anastasiadis, Kıbrıs Rum Yönetimi ve Yunanistan'ın egemenlik haklarını ve milli haysiyetlerini savunduklarının altını çizdi ve nereden gelirse gelsin yasadışı eylemlerin hemen sonlandırmak için ilerlemeye devam edeceğini söyledi.
Türkiye'nin Kıbrıs sorununun çözümü için üzerinde uzlaşılan temeli rayından çıkarma niyetinin endişe kaynağı olduğunu ve Birleşmiş Milletler ile Avrupa Birliği'nin daha aktif katılımını gerektirdiğini belirtti.
Ayrıca, kapalı Maraş’ın yerleşimi için Türk tarafının tehditlerine ve kayıpların kaderini belirleme konusunda ilerleme olmamasına değindi.
Göç konusu ile ilgili olarak ise Cumhurbaşkanı Anstasiadis, Türkiye'nin Kıbrıs'ın demografik yapısını ya yerleşimcileri işgal edilen bölgelere yerleştirerek ya da özgür bölgelerde siyasi sığınmacıları teşvik ederek değiştirmeye yönelik metodik bir çabanın sürdüğünü vurguladı.

BM Genel Sekreteri'nin Kıbrıs sorunu konusunda yeni bir girişimde bulunma niyetini memnuniyetle karşıladı ve ülkenin yeniden birleşmesine yol açacak işlevsel ve sürdürülebilir bir çözüm bulmak için çalışmaya devam etme kararlılığını yineledi.
Cumhurbaşkanı Anastasiadis, çözümün Güvenlik Konseyi kararlarına ve Avrupa Birliği ilke ve değerlerine dayanması gerektiğini vurguladı.
Çözümün, işgalci asker ve çağ dışı garantiler olmadan gerçekten bağımsız ve egemen bir devlet yaratması gerektiğini de sözlerine ekledi.

Yunanistan Cumhurbaşkanı Katerina Sakellaropoulou, Yunanistan ve Kıbrıs Cumhuriyeti’nin, ulusal çıkarlar ve uluslararası hukuk tarafından yönlendirilen birleşik bir diplomatik cephe sürdürdüğünü ifade etti. Sözde Türk provokasyonlarının ortasında, son derece kritik bir zamanda adaya ziyareti gerçekleştirdiğine dikkat çekti.
Sakellaropoulou, Anastasiadis ile görüşmenin Ankara'nın provokatif davranışlarının tartışılacağı Avrupa Konseyi'nden birkaç gün önce gerçekleştiğini söyledi.
Türk araştırma gemisi "Oruç Reis’in” Yunan anakarasından ayrılmasını olumlu bir adım olarak nitelendiren Yunanistan Cumhurbaşkanı, bunun kısa vadeli bir hamle mi yoksa devam edecek bir seçim mi olduğunu kanıtlamasının beklendiğini de sözlerine ekledi.
Yunanistan Cumhurbaşkanı, Cumhurbaşkanı Anastasiadis ile Avrupa Birliği'nin Ankara'ya tepki vermesinin en uygun yollarını ve Mağusa’nın kapalı bölgesine yerleşim tehditleri konusunu görüştüklerini söyledi. Birleşmiş Milletler kararlarına saygı duyulması gerektiğini vurguladı. 
Kayıp şahısların insani meselesinin de tartışmaya konu olduğunu söyleyerek, her birinin kaderini doğrulamak gerektiğine işaret etti.
Göç konusu ile ilgili olarak Katerina Sakellaropoulou, Yunanistan ve Kıbrıs gibi Avrupa Birliği'nin olması gerekenden çok daha fazla ağırlık alan üye ülkelerle dayanışmasının pratik olarak gösterilmesinin beklendiğini vurguladı.
Sabah, Sakellaropoulou'nun resmi karşılama töreni Cumhurbaşkanlığı Sarayında gerçekleşti.
Özel bir tören kapsamında, Cumhurbaşkanı Yunan mevkidaşına Kutsal Ayin Nişanı'nın Büyük Kolyesini takdim etti. En yüksek onur için minnettarlığını ifade eden Katerina Sakellaropoulou, Yunanistan'ın iki ülke arasındaki yakın kardeşlik bağlarından onur duyduğunu söyledi.
Kıbrıs'ın Helenizm'in ayrılmaz bir parçası olduğunu belirterek, Atina'nın Kıbrıs sorununu çözme çabalarında Lefkoşa'nın sağlam bir destekçisi olmaya devam ettiğini dile getirdi.

Kaynak : Güney Kıbrıs Radyo Yayın Kurumu

 

 




  • RMMO KOMUTANI ZERVAKİS’İN KORONAVİRÜS TESTİ POZİTİF ÇIKTI ... +Detaylı Bilgi
  • LİMASOL’DA PROTESTO GÖSTERİLERİ ... +Detaylı Bilgi
  • NURİS: ANASTASİADİS’İN “KULLANIM KAYBI TAZMİNATI” VAADİ YERİNE GETİRİLEMEZ ... +Detaylı Bilgi
  • HER 10 RUM’DAN 6’SI GÜNEY KIBRIS’TAKİ DEVLETİN “YOLSUZLUK DEVLETİ” OLDUĞUNA İNANIYOR ... +Detaylı Bilgi
  • RUM SAVUNMA BAKANI’NDAN TÜRKİYE’YE ELEŞTİRİ ... +Detaylı Bilgi
  • ROLANDİS: “KAYBEDİLMİŞ FIRSATLAR, KAYBEDİLMİŞ VATANLARA GÖTÜRÜR” ... +Detaylı Bilgi
  • ŞİLLURİS: “KIBRIS SALDIRGAN VE YAYILMACI GÜÇLERE KARŞI KENDİNİ SAVUNMAYA HAZIRDIR” ... +Detaylı Bilgi
  • İNSAN HAKLARI İZLEME ÖRGÜTÜ: GÜNEY KIBRIS’TA, DÜZENSİZ GÖÇMENLERE KÖTÜ MUAMELE YAPILIYOR ... +Detaylı Bilgi