Kurtuluş Finans Yönetim Kurulu Başkanı,yatırım uzmanı,tecrübeli ekonomist Moiz Mitrani gazetemiz Volkan’a özel açıklamalarda bulundu, KKTC ekonomisinin mevcut sorunları aşması ve gelişmesi için gerekli kurtuluş reçetesi sundu.

HUSEYIN:Users:mac:Desktop:24 HAZİRAN 2020 VOLKAN:KA35vc4y_400x400.jpg

MİTRANİ: “KKTC’NİN KENDİ AYAKLARI ÜZERİNDE DURMASI İÇİN YABANCI YATIRIM ŞARTTIR”

 

MİTRANİ’DEN BAŞBAKAN TATAR’A ÇAĞRI

“KKTC’YE YATIRIM YAPMAYA HAZIRIZ; YETER Kİ MEVCUT BÜROKRATİK ENGELLER KALDIRILSIN”

 

“KKTC’nin iki lokomotif sektörü olan turizm ve eğitime yatırım yapacaklara özel imtiyazlar sağlanmalıdır. Soru şudur: Şu anda sedece Türkiye tarafından tanınan KKTC’ye yabancı yatırımcı neden gelecektir? Yatırımcı avantaj elde etmediği,çıkarlarının maksimile edilmediği, kısaca parasına para katamadığı yatırımlardan uzak durur.. Bu nedenle çok titizlikle hazırlanmış,yatırımcıyı cezbedecek öneri paketleri hazırlanmalıdır. Mitrani “Bu vesile ile dünyanın önemli yatırımcılarını ve fonlarını davet edip gelin yatırım yapın biz de size ne gerekiyorsa yapalım demek lazımdır. 250.000 dolar getirene ve ev alana vatandaşlıktan başlayarak bir çok imkan vermek gerekmektedir ” diyerek KKTC ekonomisine katkı koymak için sahibi bulunduğu yatırım ve finans şirketlerinin çalışmalara başladıklarını bildirdi.

 

Finans çevrelerinin yaptığı tesbit ve istişarelerde Covid 19  salgınının EKONOMİ SAVAŞININ BAŞKA BİR TÜRÜ OLARAK nitelendirildiğine dikkat çeken Mitrani ortaya çıkan olumsuz şartlarda hem Türkiye hem de KKTC ‘de bazı firmaların zor duruma düşüceğini söyledi.Mitrani, borçlanarak büyümenin yanlış bir siyaset olacağı uyarısında bulunarak, ciddi yabancı sermayenin KKTC’ye gelmesi ile arzu edilen kalkınmanın elde edilebileceğini söyledi.Bu amaçla yabancı yatırımcılara özel imtiyazlar sağlanmasının önemine değinen deneyimli yatırım uzmanı Mitrani bürokratik engellerin kaldırılması halinde “KKTC’yi para basan bir Turizm cenneti haline getirmek işten bile değildir” dedi. 

“KKTC’nin kalkınması için gerekli finasman iç dinamiklerle elde edilen gelirlerle sağlanamaz. KKTC hazinesinin gelirleri, Türkiye’nin de katkıları ile ancak elzem giderleri karşılayabilmektedir. Gelirlerin önemli kısmı maaşlara harcanmaktadır. Bu durumda dış kaynaklar önem arzetmektedir.” 

 

“Dış kaynakların KKTC’ye akması için KKTC-TC Hükümetlerine ve her iki kardeş ülkenin işadamlarına önemli görevler düşmektedir. Türkiye’den KKTC’ye giden  birçok işadamının ,KKTC hükümetlerinden yeterli ilgi ve desteği göremedikleri için yatırımlarından vazgeçtiğini çok yakından biliyorum. Küskün işadamları ile barışmak,bu değerlerin ekonomiye kazandırılmaları gerekmektedir.”

 

“Geçmiş örneklerden de görüleceği üzere KKTC’ye ilk etapta yatırım yapacak olanlar Türkiye’deki işadamlarıdır. Yakından takip ettim,KKTC’ye yatırım planları olan dünyanın en önemli turizm firmalarından Anex Yön.Kur. Başkanı Sn. Neşet Koçkar’ın geçtiğimiz günlerde KKTC’ye yaptığı ziyaret nedeniyle maruz kaldığı haksız ve gereksiz saldırılar,potansiyel diğer yatırımcılara kötü örnek olmuştur.”

 

“KKTC’de dış temasları ve ilişkileri olan çok değerli işadamı ile Türkiye’deki işadamları kafa kafaya verek KKTC’nin daha fazla yatırım alması için çaba göstermelidir. KKTC’ye yatırım yapacaklar bürokratik engellerle karşılaşmaktadır, bunlar yeni düzenlemelerle kaldırılmalıdır.Yatırımcı kendini evinde hissedebilmelidir.”

 

“Kapalı Maraş vakit kaybetmeden açılmalıdır. Maraş’ta yatırım yapmak için gerekli yasal düzenlemeleri bekleyen benim bildiğim 10-15 çok büyük yatırımcı firma vardır. Süratli hareket edilmelidir. Türkiye’nin bölgede güçlü olduğu mevcut dönemde cesur kararlar alınmalı ve hemen uygulanmalıdır.”

 

 




  • RMMO KOMUTANI ZERVAKİS’İN KORONAVİRÜS TESTİ POZİTİF ÇIKTI ... +Detaylı Bilgi
  • LİMASOL’DA PROTESTO GÖSTERİLERİ ... +Detaylı Bilgi
  • NURİS: ANASTASİADİS’İN “KULLANIM KAYBI TAZMİNATI” VAADİ YERİNE GETİRİLEMEZ ... +Detaylı Bilgi
  • HER 10 RUM’DAN 6’SI GÜNEY KIBRIS’TAKİ DEVLETİN “YOLSUZLUK DEVLETİ” OLDUĞUNA İNANIYOR ... +Detaylı Bilgi
  • RUM SAVUNMA BAKANI’NDAN TÜRKİYE’YE ELEŞTİRİ ... +Detaylı Bilgi
  • ROLANDİS: “KAYBEDİLMİŞ FIRSATLAR, KAYBEDİLMİŞ VATANLARA GÖTÜRÜR” ... +Detaylı Bilgi
  • ŞİLLURİS: “KIBRIS SALDIRGAN VE YAYILMACI GÜÇLERE KARŞI KENDİNİ SAVUNMAYA HAZIRDIR” ... +Detaylı Bilgi
  • İNSAN HAKLARI İZLEME ÖRGÜTÜ: GÜNEY KIBRIS’TA, DÜZENSİZ GÖÇMENLERE KÖTÜ MUAMELE YAPILIYOR ... +Detaylı Bilgi